Η Ρωσία έχει ξεκινήσει να τοποθετεί πλοία του Βόρειου Στόλου της οπλισμένα με τακτικά πυρηνικά όπλα, για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια.
Η είδηση αυτή έγινε γνωστή μέσω της ετήσιας αναφοράς της υπηρεσίας πληροφοριών της Νορβηγίας (NIS), ενώ τώρα μεταδίδεται από την ουκρανική σελίδα New Voice στο δικό της κοινό.
Το έγγραφο σημειώνει πως κατά την σοβιετική εποχή, πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης έπλεαν συχνά στην θάλασσα οπλισμένα με πυρηνικά όπλα, ωστόσο τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουν καταγραφεί από την λήξη του Ψυχρού Πολέμου μέχρι και σήμερα.
"Ένα κρίσιμο κομμάτι της πιθανότητας πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στα υποβρύχια και στα πλοία επιφάνειας του Βόρειου Στόλου. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα θέτουν μία ιδιαίτερα σοβαρή απειλή σε διάφορα επιχειρησιακά σενάρια στα οποία χώρες του ΝΑΤΟ ίσως εμπλέκονται," σημείωσε η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών.
Οι Σκανδιναβοί πρόσθεσαν πως η Ρωσία διαθέτει επίσης υποβρύχιες δυνατότητες, όπλα κατά δορυφόρων και ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να απειλήσουν την Νορβηγία και όλο το ΝΑΤΟ.
"Οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης σημαίνουν πως η Ρωσία θα συνεχίσει να αποτελεί την μεγαλύτερη πυρηνική απειλή του ΝΑΤΟ και κατ' επέκταση της Νορβηγίας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός τοπικού πολέμου, ο οποίος θα εξελίσσονταν σε μία ευρύτερη σύρραξη με την άμεση στρατιωτική συμμετοχή της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και της Νορβηγίας," τόνισαν.
Η αναφορά προσθέτει επίσης πως η Ρωσία θα συντηρεί, θα εκσυγχρονίζει και θα αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ωστόσο δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα τα επόμενα χρόνια.
Οι Δηλώσεις Ρώσων και Ουκρανών
Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου "αυξάνεται".
Σύμφωνα με την ουκρανική New Voice τώρα, Ουκρανοί επίσημοι της υπηρεσίας πληροφοριών είπαν πως κρίνουν την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ρωσία έναντι του Κιέβου "πολύ υψηλή".
Από την άλλη όμως, ο Κύριλλος Μπουντάνοφ, επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε πως η Ρωσία δεν αναμένεται να προκαλέσει πυρηνικό πλήγμα στο σύντομο μέλλον.
Την ίδια άποψη φαίνεται πως υιοθέτησε και η Δύση, μιας και η αποστολή βομβών μεγάλου βεληνεκούς τύπου GLSDB από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία επιβεβαιώνει την μείωση των ανησυχιών της αμερικανικής κυβέρνησης περί κλιμάκωσης του πολέμου.