Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Αναλυτές: Η Ρωσία θα μπορούσε να καταρρεύσει σε «νέα κράτη» μετά τη νίκη της Ουκρανίας

Μια ουκρανική νίκη θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της Ρωσικής Ομοσπονδίας όπως την ξέρουμε, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο οικονομολόγο.

Ο Τίμοθι Ας (Timothy Ash), συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης διεθνών υποθέσεων Chatham House, πιστεύει ότι είναι αναπόφευκτο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο στρατός του να ηττηθούν από την Ουκρανία. Καθώς ο πόλεμος κλείνει τον ενδέκατο μήνα του, ο Ας είπε ότι το πραγματικό ζήτημα που διαφαίνεται σχετικά με την εισβολή της Μόσχας είναι τι θα συμβεί στη Ρωσία του Πούτιν και αν η ιστορία θα επαναληφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από την Kyiv Post το Σάββατο, ο Ας, ο οποίος έχει συμβουλέψει διάφορες κυβερνήσεις για την πολιτική Ουκρανίας-Ρωσίας, είπε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία θα χωριστεί σε νέα κράτη, αποτέλεσμα ακριβώς αντίθετο από αυτό που ήλπιζε να πετύχει ο Πούτιν όταν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

«Βλέπω μια αξιοπρεπή πιθανότητα να δούμε το τέλος του Πούτιν και, αν και δεν είναι η βασική μου υπόθεση, νομίζω ότι είναι πιθανό να δούμε μια κατάρρευση της Ομοσπονδίας σε πολλά νέα κράτη – όπως με την ΕΣΣΔ το 1991», έγραψε ο Ας.

Δεδομένου ότι η Ρωσία χωρίζεται επί του παρόντος σε συνολικά 89 περιφέρειες—συμπεριλαμβανομένων 21 δημοκρατιών, 6 ομοσπονδιακών εδαφών, 2 ομοσπονδιακών πόλεων (Μόσχα και Αγία Πετρούπολη), 49 περιφέρειες, 1 αυτόνομη περιφέρεια και 10 αυτόνομες περιοχές— ο Ας προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει η δημιουργία 20 νέων κρατών αν καταρρεύσει η Ρωσική Ομοσπονδία.

«Ο Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο για να δημιουργήσει μια Μεγάλη Ρωσία, αλλά το πιθανό καθαρό αποτέλεσμα θα είναι μια Μικρότερη Ρωσία», είπε ο Ας.

Το 1991, η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ) είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της ύπαρξης της χώρας ως κυρίαρχου κράτους και έδωσε τέλος στην εποχή του Προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ως de facto ηγέτη της ΕΣΣΔ. Ήταν η κατάρρευση του 1991 που έδωσε στην Ουκρανία την ανεξαρτησία της, και από την οποία ξεδιπλώθηκαν οι σφοδρές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Ας δεν είναι ο μόνος ειδικός που έχει την άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει με την κατάρρευση της Ρωσίας.

Σε ένα άρθρο της 7ης Ιανουαρίου για το Foreign Policy, ο Αλεξάντερ Μότιλ (Alexander Motyl), καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers-Newark και ειδικός σε θέματα Ουκρανίας και Ρωσίας, είπε ότι εάν ο Πούτιν εγκαταλείψει το αξίωμα, είναι πιθανό ότι θα υπάρξει «φαύλος αγώνας εξουσίας, και με τη σειρά της, διάσπαση του συγκεντρωτικού ελέγχου και διάλυση της ομοσπονδίας».

«Δεν ξέρουμε ποιος θα κερδίσει, αλλά μπορούμε με βεβαιότητα να προβλέψουμε ότι ο αγώνας για την εξουσία θα αποδυναμώσει το καθεστώς και θα αποσπάσει την προσοχή της Ρωσίας από ό,τι έχει απομείνει από την πολεμική της προσπάθεια», έγραψε ο Μότιλ. «Εάν η Ρωσία επιβιώσει από αυτή την αναταραχή, είναι πιθανό να γίνει ένα αδύναμο πελατειακό κράτος της Κίνας. Εάν δεν το κάνει, ο χάρτης της Ευρασίας θα μπορούσε να φαίνεται πολύ διαφορετικός».

Ο Μπρούνο Τερτρέ (Bruno Tertrais), γεωπολιτικός σύμβουλος στο γαλλικό think tank Institut Montaigne, είπε επίσης ότι μια δεύτερη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είναι πιθανό να προέλθει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Όχι μόνο [ο Πούτιν] απέτυχε να ενοποιήσει τον ρωσικό κόσμο (russki mir), αλλά και οι πιο κοντινοί του γείτονες, χάρη στον πόλεμο, φαίνεται τώρα να θέλουν να χειραφετηθούν», έγραψε ο Τερτρέ τον Δεκέμβριο.

Ο Τζανούς Μπουγκάζσκι (Janusz Bugajski), ανώτερος συνεργάτης στο Jamestown Foundation, έχει προειδοποιήσει ότι οι δυτικοί φορείς χάραξης πολιτικής είναι σοβαρά απροετοίμαστοι για μια «επικείμενη» κατάρρευση της Ρωσίας.

«Αντί να σχεδιάζουν απρόοπτα για εξωτερικές διαρροές και να κεφαλαιοποιούν την απο-ιμπεριαλοποίηση της Ρωσίας, οι δυτικοί αξιωματούχοι φαίνεται να έχουν κολλήσει σε μια περασμένη εποχή, πιστεύοντας ότι μπορούν να επιστρέψουν στο status quo μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», έγραψε σε μια έκθεση της 12ης Ιανουαρίου για το Politico.

Είπε ότι για να αποφύγει η Δύση να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, δεν πρέπει να υποθέσει ότι «η σημερινή αυτοκρατορία είναι μόνιμη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...