Η Ρωσία σκοπεύει να εξοπλίσει την Πολεμική Αεροπορία της με νέους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ που μεταφέρονται στα φτερά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της χώρας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Σεργκέι Κομπιλάς, ο Ρώσος διοικητής, είπε ότι η ανάπτυξη και η παράδοση όλων των αεροπορικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των νέων υπερηχητικών πυραύλων κρουζ, γίνονται προς το συμφέρον της αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς, όπως αναφέρει το eurasiantimes.com.
Οι κινητήρες scramjet επιτρέπουν στους πυραύλους να ταξιδεύουν με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, καθιστώντας τους πιο δύσκολο να καταρριφθούν από τους κανονικούς πυραύλους κρουζ. Η πυρηνική τριάδα της Ρωσίας περιλαμβάνει ένα στόλο βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς και συμβατικούς πυραύλους.
Ο Ρώσος διοικητής, ωστόσο, δεν έδωσε τα πλήρη στοιχεία του νέου υπερηχητικού πυραύλου, συμπεριλαμβανομένου του βεληνεκούς του.
Ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal KH-47M2 έχει ήδη αποδειχθεί καταστροφικός στην Ουκρανία, όπου τα ρωσικά Mig-31 τα εκτοξεύουν εναντίον ουκρανικών στόχων. Οι πύραυλοι έχουν περιγραφεί ως μια τεράστια πρόκληση για τις δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας.
Επιπλέον, πολλοί Ρώσοι πολιτικοί και σχολιαστές έχουν απειλήσει να εκτοξεύσουν τέτοιους πυραύλους εναντίον δυτικών χωρών. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε πρόσφατα ότι μια διηπειρωτική υπερηχητική μονάδα πυραύλων «Avangard» είχε ξεκινήσει καθήκοντα μάχης στην περιοχή του Όρενμπουργκ.
Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε πρόσφατα ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει την παράδοση σειριακών υπερηχητικών πυραύλων Tsirkon/Zircon στο ρωσικό Ναυτικό.
«Έχουμε ξεκινήσει σειριακές παραδόσεις των υπερηχητικών πυραύλων Tsirkon που εδρεύουν στο Ναυτικό», είπε ο Σόιγκου. «Η φρεγάτα Admiral του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Gorshkov με κορυφαία θαλάσσια υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα Tsirkon υποβάλλεται σε τελικές προετοιμασίες πριν ξεκινήσει μια αποστολή στον παγκόσμιο ωκεανό».
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ο Ναύαρχος Γκορσκόφ, εξοπλισμένος με υπερηχητικούς πυραύλους Tsirkon, θα αρχίσει να μάχεται τον Ιανουάριο του 2023. Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την ετοιμότητα μάχης και θα βελτιώσει την πυρηνική τριάδα, η οποία είναι η πρωταρχική εγγύηση της Ρωσίας για κυριαρχία.
Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να ταξιδέψουν τουλάχιστον 5 Mach (πενταπλάσια ταχύτητα του ήχου). Το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης και ο υπερηχητικός πύραυλος κρουζ είναι οι δύο κύριοι τύποι υπερηχητικών όπλων.
Ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης (HGV) είναι μια κεφαλή βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να ελίσσεται και να γλιστρά με υπερηχητικές ταχύτητες. Χρησιμοποιείται σε βαλλιστικούς πυραύλους για να αλλάξει ουσιαστικά την τροχιά τους.
Οι συμβατικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ακολουθούν μια γνωστή βαλλιστική τροχιά και είναι ευάλωτοι στην αναχαίτιση από τα πιο προηγμένα συστήματα αντιβαλλιστικών πυραύλων (ABM). Το HGV τα κάνει απρόβλεπτα, επιτρέποντάς τους να αποφεύγουν την αεράμυνα.
Το HGV εκτοξεύεται από πύραυλο και γλιστράει προς τον προορισμό του. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι κρουζ τροφοδοτούνται από κινητήρες υψηλής ταχύτητας που αναπνέουν αέρα ή «scramjets», αφού προσδιορίσουν τον στόχο τους.
Τα υπερηχητικά όπλα, σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους, δεν υιοθετούν βαλλιστική τροχιά και μπορούν να κάνουν ελιγμούς στη διαδρομή προς τον προορισμό τους. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να αποφύγουν τον εντοπισμό από τα τρέχοντα συστήματα αεράμυνας λόγω της ταχύτητας, της κινητικότητάς τους και του χαμηλού ύψους πτήσης τους.
Σύμφωνα με έναν πρώην Ρώσο στρατηγό που ήταν καθοριστικός για την κατάληψη της Κριμαίας το 2014, οι κλιμακούμενες επιθέσεις της Ουκρανίας εντός της Ρωσίας δεν μπορούν να σταματήσουν.
Τα απαρχαιωμένα συστήματα της Σοβιετικής Ένωσης δεν είναι έτοιμα να χειριστούν εχθρικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και την εκτεταμένη χρήση συστημάτων πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, σύμφωνα με ένα μήνυμα στο Telegram του Igor Vsevolodovich Girkin.
Υποστήριξε ότι οι επιθέσεις σε κρίσιμες ρωσικές τοποθεσίες θα γίνουν επίσης «πιο συχνές» λόγω της αυξημένης στρατιωτικής υποστήριξης από τα κράτη του ΝΑΤΟ. Ο Γκίρκιν σημείωσε ότι η ρωσική αεράμυνα ήταν «έτοιμη για τον τελευταίο αποικιακό πόλεμο» στην αρχή της τρέχουσας σύγκρουσης.
Και ως αποτέλεσμα, ο εχθρός μπορεί τώρα «φτηνά και χαρούμενα» να επιτεθεί σε στρατηγικούς στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας οχήματα επίθεσης καμικάζι μιας χρήσης, με τη ρωσική αεράμυνα εντελώς ή εν μέρει να μην μπορεί να τους σταματήσει, πρόσθεσε.
Οι ανησυχίες του ακολουθούν ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι στις 26 Δεκεμβρίου στη 1:35 π.μ. τοπική ώρα, ένα ουκρανικό drone που στόχευε προς τη ρωσική αεροπορική βάση Engels-2, πάνω από 350 μίλια μακριά από την πλησιέστερη ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή, καταρρίφθηκε.
Παρά την κατάρριψη του drone, τρεις Ρώσοι σκοτώθηκαν από τα συντρίμμια του drone, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως οι EurAsian Times.
Ο Γκίρκιν επεσήμανε ότι το να περιμένει κανείς από τα γραφεία στρατιωτικού σχεδιασμού της Ρωσίας και τις εταιρείες στρατιωτικοβιομηχανικού συγκροτήματος να δημιουργήσουν και να ξεκινήσουν την παραγωγή εντελώς νέων συστημάτων αεράμυνας που προστατεύουν με συνέπεια τον ουρανό από «επιβλαβή μικροπράγματα» με ταχύτητα βαλς είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αφελές.
Επιπλέον, η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν αποδεικνύει ότι είναι ικανή ή έτοιμη να εξαπολύσει μια καταστροφική επίθεση συνδυασμένων όπλων εναντίον του εχθρού «στο λημέρι του», είπε ο πρώην Ρώσος στρατηγός.