Κρυμμένος μέσα σε θυρίδες τραπεζών υψηλής ασφάλειας στο Λονδίνο, τη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη, χρυσός αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικής προέλευσης άλλαξε αθόρυβα χέρια τους τελευταίους μήνες ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Στοιχεία από 11 δυτικά επενδυτικά κεφάλαια δείχνουν ότι ρωσικοί χρυσοί χρυσοί συνολικής αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές αφαιρέθηκαν από τους λογαριασμούς τους μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου.
Τα κεφάλαια που αποθηκεύουν χρυσό έχουν συρρικνωθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε αποεπένδυση από τον χρυσό. Όμως, τα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από το Reuters, δείχνουν ότι ο ρωσικός χρυσός απομακρύνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από αυτόν από άλλες χώρες.
Ενώ ένα μικρό κλάσμα της συνολικής ποσότητας ρωσικού χρυσού που κατέχουν οι διαχειριστές πλούτου, αυτό αντικατοπτρίζει μια αλλαγή, με ορισμένα funds να λένε ότι δεν θέλουν πλέον να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τη Ρωσία.
Δύο πηγές σε χρηματιστήρια διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) με εκατοντάδες τόνους χρυσού δήλωσαν ότι θα ήθελαν να εκχωρήσουν από μέταλλο καταγωγής Ρωσίας. Ένας είπε ότι είχε ζητήσει από την τράπεζα που πλήρωσε για να αποθηκεύσει τον χρυσό του ταμείου του για να του διαθέσει όσο το δυνατόν λιγότερο ρωσικό μέταλλο.
Τα ETF είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους χρυσού και πολλοί αναφέρουν δημόσια τις ράβδους που κατέχουν. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να δουν αν έχουν ρωσικό χρυσό καθώς κάθε ράβδος φέρει σφραγίδα με την προέλευσή του.
«Μερικοί πελάτες κάνουν κλικ στη λίστα ράβδων, βλέπουν πολλή Ρωσία και λένε, «Τι συμβαίνει;», είπε μια πηγή.
«Είναι δύσκολο να τους το εξηγήσω. Θέλουμε να κάνουμε τα εμπόδια εισόδου (στο ταμείο) όσο το δυνατόν χαμηλότερα και οτιδήποτε θα τους έκανε να αμφιβάλλουν ότι αυτό είναι το σωστό προϊόν που προσπαθούμε να εξαλείψουμε», πρόσθεσε η πηγή.
Τους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τράπεζες αντιστάθηκαν στα αιτήματα των ταμείων για την απομάκρυνση του ρωσικού χρυσού, φοβούμενοι ένα sell-off που θα διαταράξει την αγορά.
«Δεν θέλαμε ένα σπασμωδικό ξεπούλημα όλου του ρωσικού μέταλλου», δήλωσε στέλεχος μιας από τις τράπεζες που αποθηκεύουν χρυσό για ETF, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Έχει γίνει σταδιακά ελεγχόμενα, όπως συνήθως», είπε το στέλεχος σχετικά με την αφαίρεση του ρωσικού χρυσού.
Τα funds δεν χρειάζεται να πουλήσουν τις αποθήκες τους ως χρυσός που παρήχθη στη Ρωσία πριν από τις 7 Μαρτίου, σύντομα η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, δεν εμπίπτει στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, εκτός εάν ανήκει σε Ρώσο με κυρώσεις ή εταιρεία.
Ωστόσο, οι κυρώσεις εμποδίζουν τα κεφάλαια να κατέχουν νέο χρυσό από τη Ρωσία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, εξορύσσοντας περίπου 330 τόνους ετησίως αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.
Δύο άτομα σε τράπεζες που αποθηκεύουν χρυσό δήλωσαν ότι ορισμένα κεφάλαια που αποκαλύπτουν δημόσια την προέλευση αυτού που κατέχουν ανησυχούν ότι οι επενδυτές μπορεί να μην θέλουν να κατέχουν ρωσικό μέταλλο, ενώ άλλοι ιδιοκτήτες χρυσού που δεν δημοσιεύουν τέτοια στοιχεία ανησυχούν λιγότερο.
Ο ρωσικός χρυσός που αφαιρέθηκε από τέτοια κεφάλαια συχνά μεταβιβαζόταν σε άλλους ιδιοκτήτες στην ίδια τοποθεσία, είπαν οι τραπεζίτες.
Ωστόσο, ορισμένα έχουν αποσταλεί στην Ασία, όπου η ζήτηση ήταν ισχυρή τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, αναλυτών και τελωνείων.
Η ποσότητα χρυσού που είναι αποθηκευμένη σε θησαυροφυλάκια στο Λονδίνο που παρακολουθείται από την London Bullion Market Association (LBMA) μειώθηκε κατά 468 τόνους, ή 5%, τους πρώτους 11 μήνες του έτους. Τα βρετανικά και ελβετικά τελωνεία δείχνουν τεράστιες αποστολές προς την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Ο χρυσός ρέει
Το Reuters ανέλυσε τις συμμετοχές των έντεκα από τα μεγαλύτερα ETF.
Αυτά μεταξύ τους είχαν σχεδόν 2.300 τόνους χρυσού στα τέλη Νοεμβρίου αξίας 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποθηκευμένα στο Λονδίνο, τη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη, περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου του χρυσού που κατείχαν τα ETF παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το οποίο παρακολουθεί τον κλάδο.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού που κατέχουν τα ETF διαχειρίζονται οι JP Morgan, HSBC και ICBC Standard.
Το ICBC Standard είναι το μικρότερο, διατηρώντας περίπου 100 τόνους χρυσού για τα έντεκα ταμεία που παρακολουθεί το Reuters και κινήθηκε ταχύτερα, μειώνοντας τον ρωσικό χρυσό κατά 47% σε αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια, ενώ αύξησε τον μη ρωσικό χρυσό κατά 16% από τα μέσα Ιουλίου.
Η HSBC, η οποία αποθήκευσε περίπου 1.100 τόνους χρυσού για τα παρακολουθούμενα κεφάλαια, μείωσε τον ρωσικό χρυσό στους λογαριασμούς της κατά 20% από τον Ιούλιο και τον μη ρωσικό χρυσό κατά 10%.
Η JP Morgan, η οποία αποθήκευε περίπου 1.050 τόνους χρυσού για τα ταμεία, περιόρισε τον ρωσικό χρυσό κατά 13% και τον μη ρωσικό χρυσό κατά 9%.
Και οι τρεις τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Από τα ταμεία, οκτώ είχαν μειώσει το ποσοστό ρωσικού χρυσού στα αποθέματά τους από τον Ιούλιο, ενώ δύο, που διευθύνονται από την Amundi και τη WisdomTree, είχαν απορρίψει όλο το ρωσικό μέταλλο.
Η Amundi και η WisdomTree δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Από τον Ιούλιο, η συνολική ποσότητα ρωσικού μετάλλου στα 11 ταμεία μειώθηκε κατά 19%, ενώ ο μη ρωσικός χρυσός μειώθηκε κατά 9%.
Ωστόσο, τα δύο μεγαλύτερα ταμεία, το iShares Gold Trust της BlackRock και το SPDR Gold Shares του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, στην πραγματικότητα αύξησαν το ποσοστό τους σε ρωσικό χρυσό.
Η WGC είπε ότι τα κεφάλαιά της καθοδηγούνταν από κανόνες που καθορίστηκαν από την ένωση αγοράς χρυσού χρυσού του Λονδίνου, βάσει των οποίων ο προπολεμικός ρωσικός χρυσός είναι επιλέξιμος για διαπραγμάτευση. Η BlackRock αρνήθηκε να σχολιάσει.
Στα τέλη Νοεμβρίου, το 7% του χρυσού στα 11 ταμεία ήταν ρωσικά, από 7,8% στα μέσα Ιουλίου.
Η μετατόπιση ορισμένων ETF μακριά από τον ρωσικό χρυσό κατακερματίζει περαιτέρω μια αγορά όπου παραδοσιακά όλες οι ράβδοι ήταν ίσες.
Ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια διαθέτουν ήδη μόνο νεότερες ράβδους χρυσού, οι οποίες λένε ότι προέρχονται από πιο υπεύθυνα από τις παλαιότερες.
Όμως, λίγα μεγάλα κεφάλαια αναμένουν ότι θα είναι σε θέση να ισχυριστούν αξιόπιστα ότι είναι απαλλαγμένα από ρωσικό χρυσό οποτεδήποτε σύντομα, επειδή τα ETF συνήθως αντλούν μέταλλο από την ευρύτερη αγορά και πρέπει να λάβουν επιλέξιμο χρυσό ακόμα κι αν είναι Ρώσος, αν και μπορούν αργότερα να επιδιώξουν να τον αφαιρέσουν.
«Θεωρητικά θα μπορούσαν να έρθουν σε εμάς με 100% ρωσικές μπάρες και θα έπρεπε να τις αποδεχτούμε», είπε το στέλεχος του ETF.
«Είναι ένα μακρύ ταξίδι. Δεν έχω καμία προσδοκία ότι θα υπάρξει μηδενικός ρωσικός χρυσός οπουδήποτε στο εγγύς μέλλον».