9М723 (Iskander)
Ρωσία

Έτσι παρακάμπτουν οι Ρώσοι τις δυτικές κυρώσεις προμήθειας τσιπ όπλων (Εικόνες)

Το Reuters και το Βασιλικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (RUSI) έχουν μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύεται τα ηλεκτρονικά που χρειάζεται για την παραγωγή όπλων της, παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, εισάχθηκαν στην χώρα εξαρτήματα για υπολογιστές και ηλεκτρονικά αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο μόνο 7 μηνών του 2022. 

Από αυτά, τα 777 εκατομμύρια δολάρια πήγαν σε δυτικές εταιρείες, τα τσιπ των οποίων αργότερα βρέθηκαν σε ρωσικά οπλικά συστήματα. Κάποιες εταιρείες από αυτές είναι οι American Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc (AMD), Texas Instruments Inc and Analog Devices και η German Infineon AG.

Πώς το κάνει όμως; Με απλά λόγια, για να παρακάμψει τις απαγορεύσεις που επέβαλε η Δύση στην προμήθεια ηλεκτρονικών, η Ρωσία χρησιμοποιεί έναν ολόκληρο ιστό από εταιρείες κέλυφος, οι οποίες δεν μπορούν να εντοπιστούν στις πραγματικές διευθύνσεις των γραφείων τους και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να βρεθούν. Προφανώς, η λογική των Ρώσων είναι πως η Δύση δεν θα μπορέσει να ελέγξει όλες αυτές τις εταιρείες και κατ' επέκταση κάποιες θα καταφέρουν να περάσουν εξαρτήματα στην Ρωσία.

Για παράδειγμα, η Ρωσία χρησιμοποιεί εταιρείες από την Τουρκία ως "μαξιλαράκι". Οι επιχειρήσεις αυτές μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου εμπορεύονταν υφάσματα. Μετά την ρωσική εισβολή όμως, οι εταιρείες αυτές ξεκίνησαν με διάφορους τρόπους να δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ηλεκτρονικών. Οι τουρκικές εταιρείες αγοράζουν τα ηλεκτρονικά και έπειτα αυτά μεταφέρονται στην Ρωσία. Καταλαβαίνετε πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο αυτά τα εξαρτήματα κατέληξαν σε ρωσικό έδαφος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γίνεται και Απλούστερα

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που βρήκε το Reuters είναι πως κάποιες εταιρείες εξάγουν απευθείας εμπόρευμα στην Ρωσία, ακόμη και για την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Ρώσοι μπορούν ακόμη να προσφέρουν στους δυτικούς προμηθευτές τις αποκαλούμενες "αποκλειστικές οικονομικές σχέσεις". Αυτές στην ουσία μεταφράζονται σε "στείλτε μας ηλεκτρονικά και εμείς θα σε χρυσοπληρώσουμε" Επιπλέον, οι Ρώσοι συχνά ζητούν και παλαιότερα ηλεκτρονικά, τα οποία δεν ενδιαφέρουν καθόλου τις αμερικανικές αρχές.

Με αυτούς τους τρόπους, η Ρωσία κατάφερε να παράξει περίπου 240 πυραύλους cruise Kh-101 κατά την διάρκεια του πολέμου, νούμερο που αποδείχτηκε διπλάσιο από αυτό που πίστευαν Ουκρανοί και Δυτικοί. 

GALLERY

Kh-101
σπίτι που καταχωρήθηκε ως βάση εταιρείας κελύφους στην Ρωσία
τσιπ
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ