Το Mayak είναι ένα εργοστάσιο πλουτωνίου στην Ρωσία, το οποίο κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρξε μυστική υποδομή. Οι Σοβιετικοί στην πραγματικότητα είχαν κρατήσει απόρρητη την ύπαρξη αυτού του εργοστασίου γιατί το Mayak ήταν ένας από το μεγαλύτερους παραγωγούς στρατιωτικού πλουτωνίου για την Σοβιετική Ένωση!
Ποιο Είναι το Εργοστάσιο;
Το Mayak παρήγαγε πλουτώνιο από τα τέλη της δεκαετίας του '1940. Η υποδομή σχεδιάστηκε ειδικά για την παραγωγή στρατιωτικού πλουτωνίου, δηλαδή πλουτωνίου που θα χρησιμοποιούνταν μελλοντικά σε όπλα της Σοβιετικής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, το πλουτώνιο αυτό στοχεύονταν να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών βομβών, το όπλο σύμβολο της Σοβιετικής Ένωσης.
Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρξε μία από τις υποδομές που παρήγαγε την μεγαλύτερη ποσότητα στρατιωτικού πλουτωνίου για την Σοβιετική Ένωση.
Σήμερα αναφορές λένε πως οι υποδομές Mayak είναι υπεύθυνες για την ανακύκλωση πυρηνικών υλικών, τα οποία προέρχονται από πυρηνικά όπλα που αποσύρθηκαν από το σοβιετικό και ρωσικό οπλοστάσιο. Επιπλέον, το εργοστάσιο Mayak επεξεργάζεται πυρηνικά απόβλητα.
Οι περισσότεροι υπάλληλοι του εργοστασίου Mayak ζούνε στην κοντινή κλειστή πόλη Ozersk, και χαρακτηρίζεται κλειστή γιατί οι κάτοικοι αυτής πρέπει να τηρούν περιορισμούς σχετικά με ταξίδια, διαμονή κλπ. Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι και σήμερα είναι απόρρητες οι εργασίες που πραγματοποιούνται στο Mayak.
Μεγάλη Ιστορία
Όταν οι υποδομές Mayak έγιναν επιχειρησιακές, δόθηκαν οδηγίες να παραχθεί όσο περισσότερο στρατιωτικό πλουτώνιο γίνονταν. Οι Σοβιετικοί προσπαθούσαν να φτάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα των πυρηνικών όπλων. Οι κανονισμοί ασφαλείας θυσιάζονταν στον βωμό της μέγιστης παραγωγής. Εξαιτίας των ταχειών ρυθμών παραγωγής, το εργοστάσιο δεν άργησε να ξεμείνει από υπόγειο χώρος αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.
Λέγεται ότι αντί να αναμένει την δημιουργία περισσότερου ελεύθερου χώρου, η Σοβιετική Ένωση διέταξε να πεταχτούν πυρηνικά απόβλητα στον κοντινό ποταμό Techa. Μεταξύ 1949 και 1951 οι Σοβιετικοί αναφέρεται πως πέταξαν το εξωφρενικό ποσό των 76 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τοξικών χημικών στον ποταμό. Αυτά τα χημικά περιλάμβαναν και υψηλά ραδιενεργά απόβλητα.
Το 1951 έγιναν έρευνες, οι οποίες κατέληξαν στο ότι μπορεί να μολυνθούν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι κοντινών περιοχών και έτσι μετακίνησαν ολόκληρους οικισμούς. Οι Σοβιετικοί σταμάτησαν να πετούν πυρηνικά απόβλητα μόλις κατάλαβαν πόσο ραδιενεργά είχαν γίνει τα ποτάμια-πειράματα. Η νέα μέθοδος που υιοθέτησαν ήταν η πτώση των αποβλήτων σε μικρές παρτίδες σε κοντινές λίμνες… Μέχρι το 1990 η κοντινή λίμνη Karachay, ο κύριος προορισμός των χημικών του εργοστασίου, είχε γίνει τόσο ραδιενεργή που μπορούσε να σκοτώσει άνθρωπο που κάθονταν δίπλα της μόνο σε μία ώρα!
Το Mayak είχε συνολικά 10 πυρηνικούς αντιδραστήρες, με τους δύο από αυτούς να είναι ενεργοί μέχρι και σήμερα.