Την σοβιετικού τύπου στρατιωτική εκπαίδευση σχεδιάζει να επαναφέρει στα σχολεία της Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τους μαθητές να μαθαίνουν να χειρίζονται Καλάσνικοφ αλλά και πώς να αντιδρούν σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης προτού αποφοιτήσουν.
Όπως αναφέρουν τα ρωσικά δίκτυα «TASS» και «Izvestia», το Κρεμλίνο έλαβε τη σχετική απόφαση ύστερα από τις απώλειες που καταγράφει η Μόσχα στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι μαθητές θα μάθουν να πυροβολούν με καλάσνικοφ, θα λάβουν μαθήματα πρώτων βοηθειών αλλά και θα διδαχθούν πώς θα πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση χημικού και πυρηνικού πολέμου.
Μπορεί ο Πούτιν να κήρυξε πρόσφατα μερική επιστράτευση για να ενισχύσει τα ταλαιπωρημένα ρωσικά στρατεύματά του που πολεμούν τους Ουκρανούς από τις 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο η ρωσική ηγεσία διαπίστωσε ότι οι νεοσύλλεκτοι που έδειξαν γενναιότητα και αποφάσισαν να πολεμήσουν τον εχθρό, δεν είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση.
«Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους», αποκάλυψε το υπουργείο Άμυνας προσθέτοντας ότι η Μόσχα επισημαίνει ότι δεν πρέπει να αφιερώνονται λιγότερες από 140 ώρες ανά ακαδημαϊκό έτος.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα πιθανότατα έχει σχεδιαστεί για να «προετοιμάσει τους μαθητές με στρατιωτικές δεξιότητες καθώς πλησιάζουν την ηλικία της στρατολόγησης».
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», «Η Ρωσία ενίσχυσε την προσπάθεια εκπαίδευσης μαθητών μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014, αλλά δεν είδε να αποδίδει η κίνησή αυτή στις στρατιωτικές ικανότητες των νεοσύλλεκτων».
Η πρωτοβουλία του Κρεμλίνου έρχεται καθώς ο Πούτιν πρότεινε να αφαιρεθούν τα διαβατήρια από τους πολίτες που, ναι μεν διαμένουν στη Ρωσία, αλλά δεν έχουν γεννηθεί στην πατρίδα του και επικρίνουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Τα σχολεία στη Ρωσία δεν θα διδάσκουν πλέον μόνο σε νεαρούς μαθητές ότι «δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί κανείς , ακόμη και να πεθάνεις για την πατρίδα», όπως αναφέρεται σε μια υποχρεωτική δραστηριότητα που προστέθηκε στο πρόγραμμα σπουδών του φετινού ακαδημαϊκού έτους, υπό τον τίτλο: «Σημαντικές συνομιλίες».
Οι έφηβοι μαθητές θα μάθουν επίσης πώς να εξοντώνουν τον εχθρό.
Κατά τη διάρκεια αυτών των μαθημάτων, θα διδαχθούν επίσης να χειρίζονται όπλα τύπου καλάσνκοφ όπως και να φροντίζουν ασθενείς με εγκαύματα.
Το πρόγραμμα αυτό έχει τις «ευλογίες» των ρωσικών υπουργείων Άμυνας και Παιδείας όπως επίσης και των πολιτικών που ευθυγραμμίζονται με το Κρεμλίνο.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού, Βαλερί Γκερασίμοβ δήλωσε απευθυνόμενο στον Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτη της πολιτικής παράταξης «A Just Russia – For Truth» που τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου:
«Η πρόταση να εισαχθεί το πρόγραμμα: "Η Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση" ως υποχρεωτικό μάθημα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευσης αξίζει τον κόπο και πρέπει να υποστηριχθεί», τόνισε.
Ο Μιρόνοφ θεωρεί ότι τα μαθήματα θα προετοιμάσουν την επόμενη γενιά για μελλοντικούς πολέμους επισημαίνοντας ότι, στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, «πολλοί δεν έχουν την εμπειρία που απαιτείται για να συμμετέχουν σε εχθροπραξίες».
«Το πρόγραμμα αυτό θα παρείχε επίσης απασχόληση σε «δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που αγαπούν τη Ρωσία και ταυτόχρονα είναι υποστηρικτές της θεωρίας και της πρακτικής του πολέμου», όπως υποστηρίζει.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας της Ρωσίας, Τατιάνα Βασιλίεβα δήλωσε την προηγούμενη Τρίτη ότι προωθούνται μαθήματα βασικής κατάρτισης αλλά σε ένα πλαίσιο «μόνο» 35 ωρών που θα κατανεμηθούν σε πέντε ημέρες.
Πρόκειται για το μέγιστο χρονικό διάστημα που ορίζεται από τη νομοθεσία που διέπει τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
Για τον Γκρασίμοφ, οι 140 ώρες θα ήταν μια «επαρκής» διάρκεια για το μάθημα και οι δάσκαλοι, εάν οι ήδη υπάρχοντες στα σχολεία δεν είναι εκπαιδευμένοι γι' αυτό, θα πρέπει να στρατολογούνται από αξιωματικούς και βετεράνους, γράφει η ρωσική εφημερίδα «Izvestia».
Ανάλογα στρατιωτικά μαθήματα υπάρχουν ήδη ως εθελοντικές δραστηριότητες και έχουν προωθηθεί στο πλαίσιο της εθνικιστικής εκστρατείας που το Κρεμλίνο έχει ξεκινήσει σταδιακά τα τελευταία χρόνια.
Για παράδειγμα, πέρυσι, οι αρχές της πόλης στη Μόσχα έχτισαν ένα στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο, το «Patriot Park», ένα θεματικό πάρκο που βασίζεται στη «στρατιωτικο-πατριωτική εκπαίδευση» και το οποίο έχει χωρητικότητα 600 παιδιών.
«Θέλετε να μάθετε πώς να πυροβολείτε μ΄ένα όπλο ελεύθερου σκοπευτή και να ρίχνετε μια χειροβομβίδα;» αναφέρεται στον ιστότοπο για το μάθημα στο «Patriot Park», το οποίο κοστίζει περίπου 5.000 ρούβλια, δηλαδή 780 δολάρια.
«Θα επεκτείνουμε τις δεξιότητές σας, θα τονώσουμε το ηθικό σας και θα βελτιώσουμε τη φυσική σας κατάσταση. Με λίγα λόγια, θα αλλάξουμε τη ζωή σας προς το καλύτερο!», γράφει μεταξύ άλλων ο ιστότοπος του Patriot Park.
Η πρωτοβουλία του Πούτιν να ηγηθεί ενός σοβιετικού τύπου κινήματος, υπό το τίτλο «Pioneers», έχει κερδίσει την υποστήριξη σχεδόν ολόκληρου του πολιτικού φάσματος που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, το οποίο προωθεί την εισβολή του Ρώσου προέδρου μέχρι τέλους.
Το ρωσικό υπουργείο Παιδείας , από την πλευρά του, έχει προτείνει να συμπεριληφθεί το μάθημα στην τελευταία διετία του σχολείου ως ενότητα εντός του υπάρχοντος μαθήματος, υπό τον τίτλο: «Βασικές αρχές της Ζωτικής Ασφάλειας».
Στην πρώτη Λυκείου, οι μαθητές θα διδαχθούν τεχνικές πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση των θυμάτων από σοβαρά τραύματα, εγκαύματα και αιμορραγίες.
Στη Β΄Λυκείου, θα υποβάλλονται σε στρατιωτική εκπαίδευση, μαθαίνοντας πώς να χειρίζονται Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες RGD-5 του ρωσικού στρατού, να μελετήσουν τη σύνθεση μιας ομάδας τεθωρακισμένων τυφεκίων μεταφοράς BMP όπως και τα βασικά στοιχεία της εκσκαφής τάφρων.
Η βασική συνιστώσα της στρατιωτικής εκπαίδευσης θα προστεθεί στο υπάρχον θέμα «Σημαντικές Συνομιλίες», το οποίο εισήχθη την 1η Σεπτεμβρίου και διδάσκει ότι ο πατριωτισμός προηγείται της ζωής των μαθητών.
«Η στρατιωτική εκπαίδευση θα εισαχθεί στα προγράμματα σπουδών του γυμνασίου και λυκείου της χώρας από το 2023. Το νέο πρόγραμμα σπουδών θα προσφέρει στους μαθητές περίπου 35 ώρες στρατιωτικής εκπαίδευσης», όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS».
Επικαλούμενο τον υπουργό Παιδείας Σεργκέι Κράβτσοφ, το ρωσικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι, το νέο μάθημα θα εισαχθεί στα σχολεία από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Αυτή τη στιγμή, οι αρμόδιοι βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο στρατιωτικό πρόγραμμα κα, από την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα αρχίσει να δοκιμάζεται πιλοτικά.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Izvestia», αυτή η προσέγγιση παραπέμπει στην πρακτική της σοβιετικής εποχής όπου μαθητές γυμνασίου και Λυκείου έκαναν μαθήματα πρώτων βοηθειών και εκπαιδεύονταν για να χειρίζονται τυφέκια.
Ωστόσο, υπήρξαν δάσκαλοι και καθηγητές σε διάφορα σχολεία που είπαν ότι το ρωσικό πρόγραμμα σπουδών είναι ήδη υπερφορτωμένο με πολλά νέα μαθήματα, εγείροντας ανησυχίες για το πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, επισημαίνει το ρωσικό δημοσίευμα.