Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία. Το μοντέλο αναπτύχθηκε από την ZALA και είναι σχεδιασμένο για αναγνωριστικές και επιθετικές αποστολές. Το μέγιστο βεληνεκές πτήσης φτάνει τα 70 χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι περίπου 12 κιλά. Το drone μπορεί να οπλιστεί με ισχυρά εκρηκτικό φορτίο και αντιαρματικά βλήματα.
Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά (loitering munition) - γνωστά και ως drones αυτοκτονίας ή drones καμικάζι - είναι εναέρια οπλικά συστήματα, τα οποία πετούν στην περιοχή πάνω από τον στόχο πριν τον ανιχνεύσουν και τον χτυπήσουν. Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν γρήγορο χρόνο αντίδρασης εναντίον κρυμμένων στόχων, χωρίς την ανάγκη παράταξης πολύτιμων πλατφορμών κοντά στην περιοχή του στόχου.
Τι Αναφέρει Ρώσος Ειδικός
Ο Ρώσος Denis Fedutinov, ειδικός στον χώρο των μη επανδρωμένων συστημάτων και επικεφαλής του κέντρου πληροφοριών και ανάλυσης New Technologies, είπε στην ρωσική σελίδα PolitExpert πως κατά την διάρκεια του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Lancet επίδειξαν τις πραγματικές δυνατότητες μάχης των περιπλανώμενων πυρομαχικών σε ρεαλιστικές συρράξεις. Το ρωσικό υπουργείο άμυνας δημοσιεύει συχνά βίντεο στα οποία οι αναπτύξεις της ZALA καταστρέφουν εχθρικό εξοπλισμό. Ο Ρώσος ειδικός που προαναφέραμε, μίλησε για έξι διαφορετικούς τύπους εξοπλισμού, τους οποίους στοχεύουν τα ρωσικά Lancet.
"Όταν μιλάμε για εκτοξεύσεις, αυτό είναι ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο που μπορεί αποτελεσματικά να χρησιμοποιηθεί εναντίον εχθρικών αεραμυνών, πυροβόλων και πυραυλικού πυροβολικού, οχημάτων και μηχανικού εξοπλισμού, ακόμη και εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων."
Οι Ανάγκες
Βάση των αρχικών αποτελεσμάτων της χρήσης περιπλανώμενων πυρομαχικών, οι εταιρείες που τα αναπτύσσουν μπορούν να καταλήξουν σε πολλά συμπεράσματα. Αρχικά, είναι αναγκαία η εγκαθίδρυση μαζικής παραγωγής τέτοιων συστημάτων για να μεγιστοποιηθεί η πληρότητα στο στράτευμα, σημείωσε ο Fedutinov.
"Δεύτερον, υπάρχει η ανάγκη επέκτασης της οικογένειας drones καμικάζι για να διαβεβαιωθεί πως μεγιστοποιείται η ευελιξία της χρήσης. Και τρίτον, είναι γεγονός η ανάγκη ανάπτυξης και δημιουργίας μίας γραμμής μονάδων μάχης διάφορων τύπων και χωρητικοτήτων," τόνισε ο στρατιωτικός ειδικός των Ρώσων.
Το ZALA Lancet αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2019 στην στρατιωτική έκθεση ARMY-2019 στην Μόσχα. Στην πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια της ανάπτυξης του drone καμικάζι ZALA KYB-UAV (γνωστό και ως KUB-BLA) της ίδιας εταιρείας.