Ρωσία

Το μυστικό που αναγκάζονται να κρατήσουν οι Λευκορώσοι γιατροί για τους Ρώσους στρατιώτες που επέστρεψαν από το μέτωπο

Ο ακριβής αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην Ουκρανία παραμένει μυστήριο για όλους, εκτός από λίγους γνώστες του Κρεμλίνου. Ο Λουκασένκο παραδέχτηκε ότι η Λευκορωσία παρέχει ιατρική βοήθεια στο ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, αλλά τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται οι στρατιώτες παρακολουθούνται στενά για να κρατηθεί μυστικό ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων μεταξύ του ρωσικού στρατού και ο ρόλος που έπαιξε το Μινσκ στη θεραπεία τους.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επέτρεψε στον στενό του σύμμαχο Πούτιν να χρησιμοποιήσει το έδαφος της χώρας, που μοιράζεται σύνορα άνω των 1.000 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, για να εξαπολύσει τη στρατιωτική εισβολή . Με την άδειά του, ο Πούτιν αντιμετώπισε τη Λευκορωσία ως επέκταση του ρωσικού εδάφους, στέλνοντας εξοπλισμό και περίπου 30.000 στρατιώτες για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις .

Η Ρωσία έχτισε προσωρινούς καταυλισμούς και νοσοκομεία πεδίου στα χωράφια της Λευκορωσίας, τα οποία εκείνη την εποχή στις 24 Φεβρουαρίου ήταν παγωμένα, και έστειλε στρατιωτικά συστήματα, πυροβολικό, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα. Όταν ο Πούτιν κήρυξε την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», οι πύραυλοι άρχισαν να ρέουν στην Ουκρανία, αλεξιπτωτιστές και στήλες Ρώσων στρατιωτών όρμησαν προς το Κίεβο στη νότια Λευκορωσία - αυτή ήταν η αρχή αυτού που το Κρεμλίνο σκόπευε να είναι ένας αστραπιαία αποκεφαλισμός η ουκρανική κυβέρνηση.

Αλλά καθώς η ρωσική επίθεση σκόνταψε  μπροστά στην ουκρανική αντίσταση, Ρώσοι στρατιώτες, αυτή τη φορά τραυματισμένοι από τις πρώτες μέρες του πολέμου, άρχισαν να ξεχύνονται στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας προς την αντίθετη κατεύθυνση για να νοσηλευτούν σε περισσότερα πολιτικά νοσοκομεία στη Λευκορωσία, όπως φαίνεται στην έρευνα του CNN .

 

 

Οι γιατροί που εργάζονταν εκεί συμμετείχαν σε έναν πόλεμο στον οποίο επιστρατεύτηκαν παρά τη θέλησή τους για να σώσουν τις ζωές των στρατιωτών που επέστρεφαν τραυματισμένοι από το μέτωπο. Πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας και τους είπαν να μην μιλήσουν ποτέ για αυτό που είδαν στη δουλειά.

Από το χειρουργικό τραπέζι, το ιατρικό προσωπικό της Λευκορωσίας απέκτησε ίσως την πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πόσες απώλειες είχε ο ρωσικός στρατός τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Οι γιατροί περιγράφουν τους τραυματίες στρατιώτες ως νεαρούς άνδρες που πολλοί που έπασχαν από διάσειση, που νόμιζαν ότι θα πήγαιναν στη Λευκορωσία για στρατιωτική εκπαίδευση και βρέθηκαν να χάνουν τα μέλη τους σε έναν πόλεμο για τον οποίο δεν ήταν προετοιμασμένοι.

Ο υπουργός Άμυνας της Μόσχας δήλωσε στις 2 Μαρτίου ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και σχεδόν 1.600 τραυματίστηκαν από την έναρξη της εισβολής. Οι εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ εκείνη την εποχή έθεσαν τον αριθμό των θυμάτων σε πολύ υψηλότερο επίπεδο: μεταξύ 3.000 και 10.000. Άλλους επτά μήνες αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έδωσε νέα ενημέρωση, λέγοντας ότι η Ρωσία έχασε 6.000 στρατιώτες. Το Πεντάγωνο είπε τον Αύγουστο ότι οι πραγματικοί αριθμοί ήταν πολύ μεγαλύτεροι: έως και 80.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Τα νεκροτομεία στη Λευκορωσία ήταν γεμάτα πτώματα Ρώσων στρατιωτών
 

Παρά το κατασταλτικό περιβάλλον που δημιούργησε το καθεστώς του Λουκασένκο, ήδη από τον Φεβρουάριο άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες εικόνες στρατιωτικών ασθενοφόρων που μετέφεραν τραυματίες μαχητές πίσω στη Λευκορωσία για θεραπεία.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών κτιρίων και νοσοκομείων. Χρησιμοποίησαν νεκροτομεία... και χρησιμοποίησαν σιδηροδρομικούς σταθμούς ή αεροπορικές βάσεις για να μεταφέρουν τραυματίες ή νεκρούς, έχουμε φωτογραφίες», είπε ένας Λευκορώσος μπλόγκερ που έφυγε από το Μινσκ το 2020. Επιπλέον, οι πηγές του blogger του είπαν ότι τα νεκροτομεία ήταν ήδη γεμάτα με τα πτώματα των Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο και ότι η ροή των τραυματιών ρέει συνεχώς στα νοσοκομεία της Λευκορωσίας.

 

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η πόλη Μαζίρ της Λευκορωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, μετατράπηκε ουσιαστικά σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική βάση. 

Τανκς κύλησαν στους δρόμους της πόλης και Ρώσοι στρατιώτες έκαναν βόλτες στα καταστήματα και μέθυσαν σε μπαρ στο κέντρο της πόλης. Ο Αντρέι, ένας γιατρός που εργαζόταν σε ένα από τα νοσοκομεία στο Μαζίρ που ήταν γεμάτο με τραυματίες Ρώσους στρατιώτες στο μέτωπο, κατάφερε να κάνει κρυφά αντίγραφα μετά από δεκάδες ακτινογραφίες των στρατιωτών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.
 

Ακτινογραφίες τραυματισμών που υπέστησαν Ρώσοι στρατιώτες

 

Τα κλεμμένα έγγραφα θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον του Αντρέι για να τον κατηγορήσουν για κατασκοπεία, σύμφωνα με τον Λευκορώσο γιατρό, ο οποίος είπε ότι πήρε το ρίσκο να δημοσιοποιήσει στοιχεία που δείχνουν μια πλευρά του πολέμου που παρέμενε αόρατη μέχρι τώρα.

Ο Αντρέι κατάφερε να φύγει από τη Λευκορωσία με τις ακτινογραφίες των ασθενών που θεράπευε πριν από λίγο καιρό, αφού τους έκρυψε στο παιχνίδι-τηλέφωνο της κόρης του.

Οι σαρώσεις περιλαμβάνουν τα ονόματα και την ηλικία των στρατιωτών, πολλοί μεταξύ 19 και 21 ετών, και καταγράφουν τα τραύματα που υπέστησαν. Ο Αντρέι είπε ότι το μεγαλύτερο κύμα τραυματιών έφτασε στο Μαζίρ μαζικά τα ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίου. Αφού έλαβαν κλήση ότι έρχονται στρατιώτες, οι γιατροί συγκεντρώθηκαν στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών γύρω στα μεσάνυχτα. Σε λίγο έφτασαν τα πρώτα λεωφορεία γεμάτα τραυματίες στρατιώτες. Οι στρατιωτικοί συνάδελφοί τους τους μετέφεραν στο νοσοκομείο με φορεία και τους άφησαν στην είσοδο. Οι γιατροί τα αξιολόγησαν γρήγορα και τα αρίθμησαν ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυματισμών τους, καθορίζοντας έτσι τη σειρά με την οποία θα νοσηλευόταν κάθε τραυματίας.

Συνολικά, περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες έφτασαν με τραύματα στο πρόσωπο, ανοιχτά τραύματα, κατάγματα που προκλήθηκαν από εκρήξεις και πυροβολισμούς, σύμφωνα με τον Αντρέι. Την ίδια ώρα, οι κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εξέδωσαν αναφορές ότι τα νοσοκομεία λειτουργούσαν κανονικά. Στην πραγματικότητα, το νοσοκομείο όπου εργαζόταν ο Αντρέι ήταν γεμάτο στρατιώτες. Κάποιοι από αυτούς έχασαν τα μάτια τους, άλλοι χρειάστηκαν ακρωτηριασμούς.

Μερικοί από αυτούς ήταν παράλυτοι, ένας είχε χάσει μέρος του εγκεφάλου του και σε άλλον έλειπε η κάτω γνάθος του. Αρκετοί στρατιώτες φορούσαν τουρνικέ για μέρες για να σταματήσουν την αιμορραγία, με το σώμα τους γεμάτο με σφαίρες και σκάγια.

«Η αυτοεξόριστη αντιπολίτευση μας και οι υπόλοιποι φωνάζουν για χιλιάδες τραυματίες Ρώσους στρατιωτικούς που μεταφέρθηκαν στο Γκόμελ», είπε ο Λουκασένκο την 1η Μαρτίου σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας. «Τίποτα του είδους. Περιθάλψαμε περίπου 160-170 τραυματίες όλη αυτή την περίοδο». Αλλά ο Αντρέι και άλλοι γιατροί στην περιοχή περιέγραψαν μια διαφορετική ιστορία.

Στις αρχές Μαρτίου, μεταξύ 40 και 50 τραυματίες Ρώσοι μεταφέρονταν στο νοσοκομείο της πόλης Μαζίρ κάθε μέρα, μπαινόβγαιναν από το νοσοκομείο σαν «μεταφορική ταινία», είπε ο Αντρέι. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί με στρατιωτικά λεωφορεία και ασθενοφόρα.

Άλλοι Ρώσοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ νοσηλεύτηκαν στο Ρεπουμπλικανικό Ερευνητικό Κέντρο για την Ακτινοϊατρική και την Ανθρώπινη Οικολογία. Ορισμένα από αυτά έδειξαν σημάδια ακτινοβολίας. «Ήταν επαγγελματίες δολοφόνοι. Έπρεπε να τους περιθάλψουμε, αυτή ήταν η δουλειά μας», είπε ο Αντρέι για τις απώλειες μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών που συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο. «Ένιωσα αηδία από το όλο θέμα. Αλλά ως γιατρός, δεν έχω την πολυτέλεια να αηδιάζω».

 

Πίσω από κλειστές πόρτες

 

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους τραυματίες στρατιώτες ήταν νέοι και άπειροι στρατιώτες ή νεοσύλλεκτοι από απομονωμένες περιοχές της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Αντρέι. Ο Mikalai, ένας άλλος γιατρός που διέφυγε από τη Λευκορωσία, είπε ότι δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι οι ρωσικές και οι λευκορωσικές αρχές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν μυστικό τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες αυτών των νοσοκομείων.

«Ένας μεγάλος αριθμός τραυματισμένων νεαρών στρατιωτών είναι μια πολύ βρώμικη κηλίδα που δεν συνάδει με την ιδέα αυτής της μεγάλης ρωσικής εισβολής», είπε ο Λευκορώσος γιατρός. «Αλλά αυτή είναι η άσχημη αλήθεια που προσπάθησαν να κρύψουν».

 

 

 



 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...