Η Μόσχα υλοποιεί την «ειδική επιχείρηση Ζ» έναντι του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο μετακινώντας δύο Κορβέτες του Στόλου της Βαλτικής, και στέλνοντας τες στην Μεσόγειο, ενώ στην περιοχή υπάρχει πυρηνοκίνητο υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους.
Όλα αυτά διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, πολύ συχνά κοντά σε ελληνικά χωρικά ύδατα και νότια της Κρήτης, περιοχή του Τουρκολιβυκού μνημονίου.
Τα ερωτήματα για τον ακήρυκτο πόλεμο Ρώσων και Αμερικανών είναι πολλά και αναζητούν απαντήσεις.
Η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία φέρεται να είναι στην κόψη του ξυραφιού
Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό Σεργκέι Ισένκο, “ η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι ιδιαίτερα τεταμένη όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Μεσόγειο Θάλασσα, κάτι που έχει διαφύγει σε πολλούς.
Εμείς και οι Αμερικανοί, από τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια, εξετάζουμε προσεκτικά ο ένας τον άλλον μέσα από τα διόπτρες των πυραυλικών συστημάτων των πλοίων μας για σχεδόν ένα χρόνο τώρα.
Το νεότερο από όσα καταφέραμε να μάθουμε για την ρωσική μοίρας της Μεσογείου αφορούν τα εξής:
Από τις 16 Οκτωβρίου 2022, πέρασαν το Γιβραλτάρ, δύο κορβέτες φορτωμένες με πυραύλους τύπου Κρουζ, οι οποίες ανήκουν στον στόλο της Βαλτικής με τα ονόματα “Soobrazitelny” και “Boiky” (και οι δύο κλάσης 20380).
Τα πλοία μας παρότι είναι πολεμικά, δεν απαιτείται να ενεργοποιήσουν τους πομπούς του συστήματος AIS (Automatic Identification System), το οποίο χρησιμεύει για τη διεθνή αναγνώριση των πλοίων, τις διαστάσεις τους, την κατεύθυνση και άλλα δεδομένα χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα VHF.
Εμείς όμως, ενεργοποιήσαμε έναν τέτοιο πομπό σε μία από τις δύο ρωσικές κορβέτες.
Αμέσως μετά την είσοδο στη Μεσόγειο Θάλασσα, το σύστημα AIS σε μία από τις ρωσικές κορβέτες μας απενεργοποιήθηκε.
Στο ΝΑΤΟ κτύπησε συναγερμός.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει η εμφάνιση των «Boyky» και «Savvy», εξοπλισμένων με αντιπλοϊκούς πυραύλους Κρουζ σε αυτά τα ύδατα.
Δυτικοί αναλυτές ανέφεραν περί ενίσχυσης του ρωσικού στόλου στην Ταρτούς, άλλοι μίλησαν για αλλαγή πλοίων για να επιτραπεί τουλάχιστον σε κάποια από τα υπάρχοντα ρωσικά πολεμικά πλοία που ήταν στάσιμα εκεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους να επιστρέψουν στις κύριες βάσεις τους
Από τον Βόρειο Στόλο στον στόλο της Μεσογείου στάλθηκαν στην Συρία τα εξής πλοία:
- Το νεότερο μεγάλο πολεμικό πλοίο στη Ρωσία, η φρεγάτα "Admiral Kasatonov" (project 22350) με πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς "Caliber-NK".
- Το δεξαμενόπλοιο «Akademik Pashin» (έργου 23130).
Δυτικές πηγές υποστηρίζουν ότι κάπου κοντά στις ακτές της Συρίας, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο πολλαπλών χρήσεων Severodvinsk (Project 885, κωδικός "Ash") εκτελεί κρυφά περιπολίες μάχης.
Κανείς δεν μπορεί ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει όμως την παρουσία του.
- Η φρεγάτα "Admiral Grigorovich" (έργο 11356) εξοπλισμένη με πυραύλους Caliber-NK.
- Το συμβατικό υποβρύχιο "Krasnodar" (έργο 06363) επίσης με πυραύλους "Caliber-PL".
- Η ΤΠΚ "Orekhovo-Zuyevo" (έργο 21631) με πυραύλους "Caliber-NK".
- Το ναρκαλιευτικό "Vladimir Emelyanov" (έργο 12700).
- Το σκάφος ειδικών αποστολών P-191 project 21980 (τύπου Raptor).
Ποια είναι η πραγματική προοπτική στην περιοχή της Μεσογείου σύμφωνα με τους Ρώσους
Οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να κάνουν τη Μεσόγειο Θάλασσα το πιο σημαντικό εφαλτήριο για μια πολύ πιθανή επίθεση στην Κριμαία.
Ο λόγος είναι ότι από την εποχή της ΕΣΣΔ, το ανατολικό τμήμα αυτής της τεράστιας θαλάσσιας λεκάνης θεωρούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως μια βολική πλατφόρμα για να επιτεθούν στις νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας μας με αεροσκάφη και πυραύλους Κρουζ Tomahawk.
«Κανείς δεν το παρατήρησε, αλλά πριν από τρεις εβδομάδες, ο ρωσικός στόλος στην Αδριατική ήταν στα πρόθυρα σύγκρουσης με πλοία του ΝΑΤΟ.
Συνέβη στα ιταλικά ύδατα, κατά μήκος της ακτής που βλέπει το Abruzzo και την Απουλία. Είναι πιθανό ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να επαναληφθεί από το ρωσικό στόλο », έγραψε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Όπως φαίνεται, η Μεσόγειος έχει “θερμανθεί” πολύ επικίνδυνα σήμερα.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, ακόμη και κατά τις πιο επικίνδυνες κρίσεις στη Μέση Ανατολή, η μάχιμη υπηρεσία των πλοίων μας, απ' όσο ξέρω, δεν κράτησε ποτέ τόσο πολύ, όσο αυτή του σημερινού στόλου μας στην Μεσόγειο”, καταλήγει ο ίδιος.
Σήμερα, η πιο καυτή περιοχή σε ολόκληρη την Μεσόγειο είναι αυτή γύρω από την Κρήτη, όπου έχουμε συχνά κινήσεις τύπου “ μπαλέτου Μπολσόι” από τους Ρώσους, ενώ οι Αμερικανοί λαμβάνουν και αυτοί κατά διαστήματα θέσεις σε καίρια σημεία.
Όλα αυτά σίγουρα αφορούν και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όσο και να ακούγεται κοινότυπο, ενώ υπάρχουν υποψίες για σχέδια και σενάρια που αφορούν μιας επικείμενη κρίση μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών δυνάμεων στην Ανατολική πλευρά της Μεσογείου, σίγουρα για κάποιον λόγο που δεν είναι ακόμη ορατός.
Εκτιμάται ότι οι Ρώσοι φοβούνται αποκλεισμό εντός του Εύξεινου Πόντου και Αιγαίου για τα όποια ρωσικά πλοία κινούνται εκεί, ενώ οι Αμερικανοί ανησυχούν για τις βάσεις τους και τον έλεγχο της Μεσογείου.