Πράγματα και θαύματα αποκαλύπτονται από Ρώσους ειδικούς για το τεράστιο εκβιασμό του Ερντογάν σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με αφορμή την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και τα ενεργειακά σχέδια Μόσχας και Άγκυρας.
“Η Ρωσία είναι έτοιμη να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά ποιος θα διασφαλίσει την ασφάλειά του;”, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ, για τα κοινά σχέδια Τουρκίας και Ρωσίας στην Ανατολική Θράκη.
Μόσχα και Άγκυρα όπως είναι γνωστό, συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν διεθνή κόμβο φυσικού αερίου,στο κατασκευαστεί στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό.
Πούτιν και Ερντογάν έχουν ήδη δώσει εντολή στους υπουργούς Ενέργειας να ξεκινήσουν άμεσα τις σχετικές εργασίες.Τα αποτελέσματα των εργασιών των αντιπροσωπειών θα παρουσιαστούν στους ηγέτες των δύο χωρών στο εγγύς μέλλον.
«Όπως ήδη γνωρίζετε, οι ηγέτες των δύο χωρών ανέθεσαν στα αρμόδια τμήματα να ξεκινήσουν συζητήσεις και να μελετήσουν ταχύτατα τις δυνατότητες αυτής της ιδέας. Ήδη την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις, ο τόπος θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες », δήλωσε στο RIA Novosti διπλωματική πηγή στην Άγκυρα.
“Η Gazprom είναι τεχνικά έτοιμη να κατασκευάσει εγκαταστάσεις μεταφοράς φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας πλατφόρμας εμπορίας φυσικού αερίου στα σύνορα της Τουρκίας με Ελλαα και Βουλγαρία”, δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας, Alexei Miller.
Τι γίνεται όμως με την ασφάλεια του αγωγού Τουρκίας-Ρωσίας;
Μπορεί κάποια σημαντική εγκατάσταση υποδομής να θεωρηθεί ασφαλής μετά το σαμποτάζ στο Nord Stream;
Όπως ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα προσπαθήσουν να ανατινάξουν και τον Turkish Stream;
Δηλώσεις Ρώσων ειδικών για το ζήτημα
Ο Boris Martsinkevich, αρχισυντάκτης του ρωσικού περιοδικού Geoenergetika Info, είναι βέβαιος ότι ο νέος αγωγός θα προστατεύεται από εξωτερικές στρατιωτικές παρεμβολές, καθώς θα τοποθετηθεί κατά μήκος του πυθμένα του Εύξεινου Πόντου και στις δύο πλευρές της ρωσικής και τουρκικής ΑΟΖ.
Ο Μαρτσίνκεβιτς σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, μπορεί να ρυθμίσει την είσοδο πολεμικών πλοίων στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο επίσης ελαχιστοποιεί τους κινδύνους εξωτερικής επίθεσης.
«Ο αγωγός φυσικού αερίου, παραδόξως, σε αυτή την περίπτωση προστατεύεται από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και, δεύτερον, η εμφάνιση αμερικανικών, βρετανικών, γαλλικών πολεμικών πλοίων θα είναι γνωστή εκ των προτέρων, κάνοντας πιο εύκολη την ικανότητα παρακολούθησης της κίνησής τους», εξήγησε ο ειδικός.
Είναι όμως αυτό εγγύηση;
Τι εμποδίζει όμως το όλο έργο από το να γίνει στόχος δολιοφθορών;
«Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος βρίσκεται στη φάση ενός πολέμου υποδομών», δήλωσε ο Ντμίτρι Γιέζοφ, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσίας.
Συνέντευξη Ρώσου ειδικού για τον αγωγό Τουρκίας -Ρωσίας και τον ρόλο του Ερντογάν
«Μπαίνουμε στην εποχή ενός παγκόσμιου «πολέμου όλων εναντίον όλων», όταν οι κανόνες της πολιτικής εθιμοτυπίας καταργούνται εντελώς», δήλωσε ο Πάβελ Φέλντμαν, Υποψήφιος Πολιτικών Επιστημών, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ακαδημία Εργασίας και Κοινωνικών Σχέσεων της Μόσχας.
Ερώτηση: Θα γίνει ο νέος αγωγός Ρωσίας και Τουρκίας στόχος της Δύσης;
Απάντηση: “Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι. Οι Ευρωπαίοι, που αποτελούν μέρος της Δύσης, ενδιαφέρονται να καταναλώσουν ρωσικό φυσικό αέριο με τη μεσολάβηση του Ερντογάν.
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος σκοπέυει να μεταπουλήσει εγχώριους υδρογονάνθρακες στην ΕΕ. Αυτοί, με τη σειρά τους, θα προσποιηθούν ότι αγοράζουν ενεργειακούς πόρους από την Τουρκία (έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ) και όχι από τη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν όμως την όλη προσπάθεια θεμελιωδώς διαφορετικά. Θα προσπαθήσουν με κάθε κόστος να σπάσουν ένα άλλο μακρύ χέρι της Μόσχας που συνδέει την Ρωσία με την Ευρώπη.
Ερώτηση: Στον Εύξεινο Πόντο οι ΗΠΑ δεν θα υπονομεύσουν την έξοδο προς την Ευρώπη;
Απάντηση: Ένα τέτοιο πρόβλημα υπάρχει πραγματικά. Το ρωσικό αέριο που θα είναι υπό διαμετακόμιση μέσω των αγωγών του Ερντογάν, πρέπει να παραλαμβάνεται και να αναδιανέμεται στο έδαφός του από μία εκ των χωρών του Εύξεινου Πόντου.
Τώρα αυτή η λειτουργία εκτελείται από τη Βουλγαρία, η οποία δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί αξιόπιστος εταίρος.
Πιθανώς, η παράδοση φυσικού αερίου από τις ακτές της Τουρκίας σε Ευρωπαίους καταναλωτές θα μεταφερθεί στην περιοχή ευθύνης της Άγκυρας.
Η Gazprom θα πρέπει να μοιραστεί τα κέρδη με τον Ερντογάν, αλλά είναι αυτός που θα πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια της διέλευσης στις πιο δύσκολες και απροστάτευτες περιοχές.Έτσι, ο ρόλος του Τούρκου ηγέτη στην παγκόσμια πολιτική θα αυξηθεί δραματικά.
«Ερώτηση»: Ποιοι άλλοι τρόποι υπάρχουν για να αποτραπεί η δολιοφθορά αυτού του αγωγού; Κυρώσεις; Ανάκληση άδειας; Απαγόρευση ασφάλισης; Μπορούν να διαταράξουν οι ΗΠΑ την ίδια την κατασκευή;
Απάντηση: Δεν υπάρχουν τέτοιες μέθοδοι, γιατί η Δύση δεν θα τολμήσει να επιδεινώσει τις σχέσεις με τον Ερντογάν, ο οποίος ενεργεί ως ενδιαφερόμενο μέλος σε αυτό το έργο.
Για τυχόν κυρώσεις και απειλές από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει σκληρά αντεπιχειρήματα.
Για παράδειγμα, με οποιαδήποτε επιβολή κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορεί να διαταράξει το επόμενο κύμα επέκτασης του ΝΑΤΟ ή να στείλει μερικά εκατομμύρια μετανάστες από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.
Η κύρια απειλή για την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου θα προέλθει από Ουκρανούς και Αμερικανούς σαμποτέρ και όχι από τους λάτρεις του εκβιασμού των κυρώσεων.
«Ερώτηση»: Χρειαζόμαστε καθόλου αυτόν τον αγωγό, ανεξαρτήτως των κινδύνων ασφαλείας;-Τι θα συμβεί αν η Ευρώπη δεν αγοράσει φυσικό αέριο;-Ποιος θα διακινδύνευε τώρα να επενδύσει σε μια τόσο επικίνδυνη επιχείρηση;
Απάντηση: Τα νέα για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου θα ευχαριστήσουν τους εγχώριους «βασιλιάδες των εταιρειών», που θα λάβουν μεγάλα συμβόλαια για την παραγωγή σωλήνων και συναφούς εξοπλισμού διαμετακόμισης.
Αυτό μπορεί να αποτελέσει ώθηση για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας και να βοηθήσει τους μεταλλουργούς στο πλαίσιο της απότομης μείωσης των εξαγωγών μετάλλων στις δυτικές χώρες.
Επιπλέον, η εμφάνιση ενός νέου καναλιού παράδοσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα επιτρέψει επιτέλους στην Ουκρανία να αποκλειστεί από την αλυσίδα διαμετακόμισης. Όσο για τη ζήτηση, είναι 100% εγγυημένη.
Ερώτηση: Ο Martsinkevich πιστεύει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου προστατεύεται από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και, δεύτερον, η εμφάνιση αμερικανικών, βρετανικών, γαλλικών πολεμικών πλοίων θα είναι γνωστή εκ των προτέρων, όπως και η ικανότητα παρακολούθησης της κίνησής τους.
Δεν τους νοιάζει καθόλου αν θα τους παρακολουθήσουν ή όχι. Αν έχουμε αποδείξεις για τη συμμετοχή τους στην δολιοφθορά στον Nord Strema τι; Να κηρύξουμε πόλεμο;
Το ότι είναι η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει σημασία. Η Τουρκία χρειάζεται τον αγωγό φυσικού αερίου και θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει.
Ερώτηση: Τελικά, η Τουρκία μπορεί να πάει ενάντια στο ΝΑΤΟ;- Είναι δυνατόν να μιλήσουμε για την ασφάλεια των υποδομών μετά τις εκρήξεις στο Nord Stream και τη γέφυρα της Κριμαίας; Ή είναι ανοιχτό το κουτί της Πανδώρας και τώρα όλα είναι πιθανά;
Απάντηση: Φυσικά, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ασφάλεια υποδομών 100%. Αντίθετα, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ευπάθεια του σύγχρονου κόσμου. Υπάρχει επίσης και το ζήτημα των αμοιβαίων συμφωνιών. Υπενθυμίζω ότι σε 8 χρόνια μαχών στο Donbass, δεν έπαθε ζημιά ούτε ένας αγωγός.
Αν κάποιος αρχίσει να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια του ίδιου του παιχνιδιού, μπορεί να έρθει το τέλος του σύγχρονου πολιτισμού”, κατέληξε ο ίδιος αποκαλύπτοντας το χοντρό παιχνίδι του Ερντογάν με την Δύση, και τους εκβιασμούς που κάνει στις ίδιες τις ΗΠΑ με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες.