Στην Ουκρανία, λένε ολοένα και περισσότερο ότι χρησιμοποιούνται όπλα που δεν έχουν δει ποτέ ξανά κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Υπάρχουν φωτογραφίες από θραύσματα πυρομαχικών με τις επιγραφές "Geran-2", που βρέθηκαν στον τόπο των χτυπημάτων πυραύλων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν όλο και περισσότερες πληροφορίες για νέους τύπους όπλων που χρησιμοποιούνται κατά της Ουκρανίας. Νέα ευρήματα προκύπτουν, ειδικότερα, από την ανάλυση ερειπίων σε ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εκτός από θραύσματα στροβιλοκινητήρων, βρίσκονται τώρα κινητήρες εμβόλων και στα σωζόμενα θραύσματα του πλαισίου του αεροσκάφους άγνωστων όπλων υπάρχει μια επιγραφή στα ρωσικά "Geran-2".
Στα βίντεο που τραβήχτηκαν από Ουκρανούς τη στιγμή της επιδρομής, μπορείτε να ακούσετε το έργο ενός εμβολοφόρου κινητήρα υψηλής ταχύτητας, ο οποίος ανάγκασε τους Ουκρανούς να δώσουν στο νέο όπλο το ψευδώνυμο "μοτοποδήλατο". Αλλά τα "μοτοποδήλατα" αποδείχτηκαν ότι είχαν κεφαλή σημαντικού βάρους.
Ταυτόχρονα, πολλές πληροφορίες για την αεροπορική γέφυρα από το Ιράν στη Ρωσία είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο. Σε αυτό εμπλέκονται κυρίως ιρανικά μεταφορικά αεροσκάφη, αλλά πρόσφατα πετούσαν και ρωσικά. Όλες αυτές οι πληροφορίες, καθώς και η ανάλυση των σωζόμενων συντριμμιών από το Geranium-2 που χτύπησαν τον στόχο, ανάγκασαν τους ενδιαφερόμενους να αναζητήσουν ένα ιρανικό ανάλογο του νέου όπλου. Και ένα τέτοιο ανάλογο - δυσδιάκριτο στην εμφάνιση - βρέθηκε. Το ανάλογο ήταν το ιρανικό drone καμικάζι «Shahed-136».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε τι είναι το Geranium-2. Και το Ιράν αρνήθηκε επίσημα οποιαδήποτε προμήθεια όπλων στη Ρωσία. Επομένως, όλα τα παρακάτω θα τα θεωρήσουμε τίποτα περισσότερο από υποθέσεις και εικασίες.
Τζιχάντ και κατευθυνόμενα όπλα
Στο Ισλάμ, η κύρια (αν και όχι η μόνη) σημασία της λέξης «shaheed» είναι «μάρτυρας που έπεσε στον πόλεμο για την πίστη». Αυτή είναι η λεγόμενη προεπιλεγμένη τιμή. Η λέξη "shaheed" χρησιμοποιείται ακόμη και ως όνομα σε πολλούς μουσουλμανικούς πολιτισμούς. Η στάση σε αυτή τη λέξη στις ισλαμικές κοινωνίες είναι αυστηρά θετική, ένας μάρτυρας είναι πάντα ήρωας.
Πρόσφατα, διάφορες τρομοκρατικές ομάδες από τη μία και δημοσιογράφοι, κυρίως δυτικοί, κατάφεραν να συνδέσουν αυτή τη λέξη με τις ενέργειες των βομβιστών αυτοκτονίας, κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι αλήθεια.
Για πολλά χρόνια, το Ιράν ήταν η χώρα υπό τις πιο σκληρές κυρώσεις στον κόσμο. Μόνο η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να το ανταγωνιστεί σε αυτό. Τώρα η Ρωσία έχει μετακινήσει αυτές τις χώρες από την πρώτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, αλλά μέχρι πρόσφατα η κατάσταση ήταν διαφορετική. Η Τεχεράνη, η οποία βρέθηκε κάτω από τόσο σοβαρή πίεση, σε πλήρη απομόνωση από εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας, έπρεπε να αναζητήσει μη τυποποιημένες προσεγγίσεις για τη δημιουργία όπλων για την προστασία των συμφερόντων της.
Στο Ιράν, οι δραστηριότητες για την επίτευξη της τεχνολογικής ανεξαρτησίας της χώρας γίνονται αντιληπτές ως τζιχάντ, ένας ιερός αγώνας.
Ως μέρος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, υπάρχει ακόμη και η λεγόμενη Οργάνωση Τζιχάντ για την ανάπτυξη και την επίτευξη αυτάρκειας. Ασχολείται με εξελίξεις στρατιωτικής σημασίας, σκοπός των οποίων είναι η δημιουργία όπλων είτε με βάση τη δική της βιομηχανία είτε σε εξαρτήματα που είναι γενικά διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά. Αυτή η προσέγγιση εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα. Αν κάτι μπορεί να γίνει απλά και φθηνά, πρέπει να γίνει απλά και φθηνά. Οι Ιρανοί καθοδηγήθηκαν από αυτή την προσέγγιση όταν δημιούργησαν τα πρώτα τους drones καμικάζι.
Η ίδια η προσέγγιση, όταν δημιουργούνται κατευθυνόμενα πυρομαχικά, δεν είναι νέα. Ο πύραυλος κρουζ με το μεγαλύτερο βεληνεκές, το X-101, αρχικά υποτίθεται ότι είχε έναν κινητήρα ντίζελ και δύο αντιπεριστρεφόμενες έλικες με τρεις λεπίδες στο τμήμα της ουράς. Μια φωτογραφία ενός μοντέλου ενός τέτοιου «πύραυλου» με έλικες στην ουρά μπορεί ακόμα να βρεθεί στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν οικονομικό στροβιλοκινητήρα και να αυξήσουν τον ίδιο τον πύραυλο ώστε να μπορεί να πετάει όπου χρειαζόταν με τζετ πρόωση.
Όμως το Ιράν δεν διέθετε τη βιομηχανική ικανότητα να παράγει αρκετούς κινητήρες. Και απαιτούνται πολλά κατευθυνόμενα όπλα ικανά να φέρουν εχθρικά αντικείμενα στο πίσω μέρος. Και φθηνότερα, γιατί και το Ιράν έχει προβλήματα με τα χρήματα. Έτσι εμφανίστηκε το Shaheed-136.
Shaheed-136
Το Shahid-136 ορίζεται συχνά ως περιπλανώμενο πυρομαχικό, αλλά υπάρχει κάποια ασάφεια. Όλες οι δυτικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει μια τροποποίηση με σύστημα βίντεο στην πλώρη, το οποίο σας επιτρέπει να στοχεύετε από απόσταση τα πυρομαχικά στο τελευταίο σκέλος της πτήσης. Έτσι, το Shaheed θα ήταν χρήσιμο στην αναζήτηση και καταστροφή αεράμυνας και άλλων σημαντικών κινητών στόχων.
Αλλά οι φωτογραφίες της μύτης αυτής της συσκευής, που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο μετά τα νέα για αεροπορικές μεταφορές από το Ιράν, δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάμερα στη μύτη. Αν ναι, τι μπορεί να θεωρηθεί το Shaheed ως ανάλογο ενός πυραύλου κρουζ ως προς τις λειτουργίες του, αλλά με κινητήρα βενζίνης.
Το Ιράν δεν έχει δικό του δορυφορικό αστερισμό και δεν μπορεί να υπολογίζει στο γεγονός ότι θα είναι πάντα δυνατή η χρήση σημάτων GPS, GLONASS και Beidou. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με μια δορυφορική μονάδα, πιθανότατα φθηνή, εμπορική. Ένα τέτοιο σύστημα καθοδήγησης μπορεί να κοστίσει περίπου 400 χιλιάδες ρούβλια. Υπάρχουν επίσης ηλεκτρονικά στοιχεία ελέγχου, ενεργοποιητές και ούτω καθεξής. Μερικά εκατομμύρια ακόμη.
Ο κινητήρας του Shaheed είναι κινέζικος, το MD500 είναι ένα μικρό μπόξερ, που κάποτε αναπτύχθηκε με βάση έναν κινητήρα αυτοκινήτου Volkswagen Beetle και κατασκευαζόταν στη Γερμανία από τη Limbach Flugmotoren. Στη συνέχεια αντιγράφηκε από την Κίνα και έφτασε από εκεί στο Ιράν. Η τιμή στους ορόφους συναλλαγών στο Διαδίκτυο είναι 21 χιλιάδες δολάρια.
Φυσικά, υπάρχουν πολλά περισσότερα στο αεροσκάφος: ασφάλειες, εκρηκτικά, το ίδιο το ανεμόπτερο. Υπάρχει ένα φορτηγό με εκτοξευτή από το οποίο εκτοξεύονται τα Shaheeds. Όλα αυτά βέβαια κοστίζουν και χρήματα. Και ακόμη περισσότερο θα κοστίσει μια υποθετική επιλογή με δυνατότητα ελέγχου κατά την πτήση - ένα κανάλι επικοινωνίας, ένα τηλεχειριστήριο και μια τηλεοπτική κάμερα.
Αλλά είναι αδύνατο να μην παραδεχτεί κανείς ότι το Ιράν κατάφερε να δημιουργήσει ένα πραγματικά φθηνό όπλο. Το μειονέκτημα είναι μόνο μια αδύναμη κεφαλή σε σύγκριση με τους πυραύλους κρουζ, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, από 40 έως 50 κιλά, αλλά αυτό είναι ακόμα πολύ. Μια έκρηξη από 40 κιλά ακόμη και απλής TNT δεν είναι αδύναμη. Kαι είναι λάθος να απαιτείς κάτι παραπάνω από ένα αεροσκάφος με κινητήρα 50 ίππων.
Ιρανικές αρχές
Οι πιο βαριές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία εφαρμόζονται εδώ και πολύ καιρό, καλώντας τη Μόσχα να είναι προετοιμασμένη να αναζητήσει τέτοιες τεχνικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στη δική της παραγωγική βάση και να λάβει τα εξαρτήματα που λείπουν, αν όχι μέσω του Aliexpress, τότε κυκλικά μέσω του Καζακστάν ή του Αζερμπαϊτζάν.
Είναι πιθανό να βρεθεί σε πιο σκληρή κατάσταση από το Ιράν. Και αυτό σημαίνει ότι για να διατηρήσουμε την αμυντική ικανότητα θα πρέπει να αναζητήσει πολύ φθηνότερες και απλούστερες λύσεις από αυτές που είχε συνηθίσει πριν. Και να δημιουργήσει όπλα ικανά να υπερασπιστούν τη χώρα, μεταξύ άλλων ενάντια στη Δύση με την υπεροχή της στην τεχνολογία και τη βιομηχανική ισχύ.
Και υπάρχουν πολλά μαθήματα από το Ιράν. Όχι ένα πυρομαχικό με κινητήρα 50 ίππων φυσικά, αλλά πώς να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι περιορισμένες ικανότητες της αμυντικής βιομηχανίας.