Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, η χώρα αναπτύσσει ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για την άμυνα πολεμικών και βοηθητικών πλοίων. Το σύστημα έρχεται σε μορφή κοντέινερ. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να εγκατασταθεί στους ανοιχτούς χώρους των πλοίων. Σύμφωνα με τους Ρώσους, αυτά τα αμυντικά "κουτιά" αναμένεται να καλύπτουν με αξιοπιστία σκάφη και πλοία από εχθρικούς πυραύλους και drones. Οι ειδικοί της Μόσχας αναφέρουν πως αυτή η απόκτηση θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία των παράκτιων περιοχών της Ρωσίας.
Κοντέινερ με Έκπληξη
Η σελίδα Izvestia, η οποία και καλύπτει το θέμα, αναφερόμενη σε πηγές του στρατιωτικού κλάδου τόνισε πως έχει ήδη παρθεί η οριστική απόφαση για την ανάπτυξη αυτού του ναυτικού αρθρωτού και ευκίνητου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου. Το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη, ενώ η καινοτομία αναμένεται να εγκατασταθεί σε ειδικά κοντέινερ. Τα χτυπήματα που θα αποκρούονται περιλαμβάνουν σίγουρα εισερχόμενους αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Τα πλοία περιπολίας της κλάσης Vasily Bykov του προγράμματος Project 22160 θα είναι τα πρώτα που θα λάβουν αυτό το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με την πηγή. Μελλοντικά, θα δεχθούν τον εξοπλισμό και άλλα υποστηρικτικά σκάφη, όπως μεταγωγικά κλπ.
Το νέο αμυντικό σύστημα θα έρχεται μέσα σε κοντέινερ μήκους 12 μέτρων (ή 40 ποδιών - εξού και η ονομασία "40-foot containers"), κάτι που θα καταστήσει εύκολη την τοποθέτησή τους στα καταστρώματα διαφόρων πλοίων του ρωσικού ΠΝ.
Αρχικά, στα πλοία του προγράμματος Project 22160 εγκαταστάθηκε ένα όχι και τόσο ισχυρό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Έτσι τουλάχιστον ανέφερε ο στρατιωτικός ιστορικός Dmitry Boltenkov στην ρωσική σελίδα. Από ότι φαίνεται αναζήτησαν μία πιο ισχυρή λύση, επιχειρησιακή ή στρατηγική. Ο ειδικός εξήγησε πως τα κοντέινερ επιτρέπουν την εγκατάσταση του συστήματος σε διάφορα πλοία. Ενώ εάν κριθεί απαραίτητο, είναι δυνατή η ανάπτυξη του συστήματος σε μία ολόκληρη ομάδα σκαφών.
Αεράμυνα Παράκτιων Βάσεων
Τα συστήματα, τα οποία διαθέτουν την ικανότητα να καταστέλλουν τα κανάλια ελέγχου drones και συστήματα επικοινωνίας, σχεδιάστηκαν ειδικά για εύκολη εγκατάσταση και λειτουργία. Δεν θα χρειάζεται για παράδειγμα σκάφη με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου να πλέουν προς άλλα πλοία που χρειάζονται αυτές τις δυνατότητες. Τώρα απλά το ρωσικό ΠΝ θα μπορεί να τοποθετήσει κοντέινερ στο πλοίο που τις χρειάζεται.
Ο Ρώσους ναύαρχος Βαλεντίν Σελιβάνοφ δήλωσε συγκεκριμένα, "Σήμερα ο ηλεκτρονικός πόλεμος χρησιμοποιείται εναντίον drones και εναντίον τακτικών αεροσκαφών και πυραύλων cruise. Για αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικός και κρίσιμος."
Όπως προαναφέραμε, αυτό το σύστημα αναμένεται να προστατεύει παράκτιες περιοχές διότι θα εγκατασταθεί σε πλοία περιπολίας, τα οποία επιχειρούν σε παράκτιες ζώνες με σκοπό την προστασία των ακτών. Πιο συγκεκριμένα, τα πλοία που θα είναι εξοπλισμένα με τα εν λόγω συστήματα θα παρέχουν κάλυψη της περιοχής εναντίον αεροπορικών επιθέσεων. Έτσι θα προστατεύονται ναυτικές βάσεις και ομάδες πλοίων της Μόσχας.