Ρωσία

Άφθονο Ρωσικό ζεστό χρήμα πέφτει για την κατασκευή του τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu από τον Πούτιν στο "φιλαράκι" του Ερντογάν

"Η Ρωσία στέλνει χρήματα στην Τουρκία  20 δισεκατομμύρια δολάρια  για το Akkuyu", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Αξιωματούχοι που μιλούσαν στο Bloomberg δήλωσαν ότι η Ρωσία θα στείλει 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρεις εβδομάδες στην Τουρκία για την επένδυση στον πυρηνικό σταθμό του Akkuyu.

Η Rosatom θα χρησιμοποιήσει μερικά από τα εισερχόμενα χρήματα για τις οφειλόμενες πληρωμές της και θα κρατήσει τα υπόλοιπα στην Τουρκία για δύο χρόνια.

Αναφορικά με τον  πυρηνικό σταθμό Akkuyu (NGS), τα θεμέλια του τέταρτου και τελευταίου αντιδραστήρα του οποίου τέθηκαν την περασμένη εβδομάδα, υπάρχει μια αιφνιδιαστική κίνηση χρημάτων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα νέα του Fırat Kozok από το Bloomberg, επικαλούμενα ανώτερα στελέχη, η Ρωσική Κρατική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) έχει μεταφέρει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία τμηματικά από την περασμένη εβδομάδα για τις τρέχουσες πληρωμές και τις δαπάνες που θα γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια. .

Μετά από αυτή την είδηση, υπήρξε διακύμανση στο δολάριο / TL. Η ισοτιμία, που ήταν στις 17,95 το πρωί, υποχώρησε στο 17,90 αφού έπεσε στο 17,76 με αυτή την είδηση.

https://www.youtube.com/watch?v=Z97iuqWLfoc&t=2s

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από ανώτερους αξιωματούχους, το τελικό σημείο των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν υπό τον συντονισμό του υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι τέθηκε στις συναντήσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι ο Πούτιν συμμετείχε στη διαδικασία  προβαίνοντας σε μια χειρονομία προς τον Ερντογάν λόγω του ρόλου του ως μεσολαβητής στον διάδρομο των σιτηρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από άλλους αξιωματούχους, 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα εν λόγω χρήματα έφτασαν στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα. Το δεύτερο μέρος, αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να φτάσει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Το τελευταίο επεισόδιο θα είναι στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα.

Η κίνηση της Rosatom αμβλύνει επίσης τις ανησυχίες ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις στο έργο Akkuyu.

Δεν έχει επιβληθεί καμία κύρωση στη Rosatom μέχρι σήμερα.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν σχολίασε την ερώτηση του Bloomberg για το θέμα. 

Η Rosatom, από την άλλη, δήλωσε ότι οι συναλλαγές για το έργο Akkuyu, αν και αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη κατασκευή μεταξύ των ομολόγων του σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σημαντικά κάτω από τα 15 δισ. δολάρια που αναφέρει η τουρκική πλευρά.

Συνολικό κόστος 20 δις$

Στη διαδικασία κατασκευής, που ξεκίνησε με τη συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το 2010, σχεδιάζεται η ίδρυση πυρηνικού σταθμού με τέσσερις μονάδες ισχύος και συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4800 MW.

Το μερίδιο της Rosatom στο έργο είναι 99 τοις εκατό και το συνολικό κόστος του έργου είναι 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στόχος είναι ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής να λειτουργήσει έως το 2023 και το έργο να ολοκληρωθεί το 2026.

Όταν ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής είναι πλήρως λειτουργικός, θα καλύψει το 10 τοις εκατό της εγχώριας ζήτησης της Τουρκίας.

Μετά τις συνεχιζόμενες εμπορικές συνομιλίες σε τοπικά νομίσματα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και μετά τη μεταφορά χρημάτων για την Akkuyu Nuclear, ο Ερντογάν και ο Πούτιν πρόκειται να  συναντηθούν στο Σότσι στις 5 Αυγούστου."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Την ώρα που σοβαρά οικονομικά μέτρα  από ΗΠΑ-ΕΕ και κράτη του ΝΑΤΟ έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, η Τουρκία "σφυρίζει αδιάφορα" και δεν επιβάλλει ανάλογες κυρώσεις στη Μόσχα, ακολουθώντας κατά γράμμα την γνώριμη διπρόσωπη και καιροσκοπική εξωτερική της πολιτική.

Το παράδοξο είναι ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν ακόμη και τώρα να χαϊδέψουν την Τουρκία, συζητώντας για αγορά 40 F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό 80 μαχητικών F-16 που διαθέτει ήδη η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας

Ωστόσο πέραν των παραπάνω, υπάρχει κάτι ακόμη σπουδαιότερο.

Όπως ο Πρέσβης ε.τ Αλέξανδρος Μαλλιάς επισημαίνει  σε Twitter του εδώ και καιρό, αυτό αφορά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανέχονται και δεν ασχολούνται καθόλου με το ζήτημα του Ακουγιού, αναφέροντας :

"Kατάλαβα λάθος; Ενώ εργάζονται με λίγο  έως πολύ πεπεισμένους Ευρωπαίους για να απαλλαγούν από το ρωσικό πετρέλαιο κ.λπ., οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την Ρωσική πυρηνική τεχνολογία και τον εξοπλισμό  που παρέχεται από τη ρωσική Atomstroyexport στον πυρηνικό σταθμό στην Νατοϊκή Τουρκία.  Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου θα λειτουργεί το 2023.

 

H παραπάνω τοποθέτηση είναι λίαν εύστοχη, επισημαίνοντας την αντιφατική στάση των ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας παρεχόμενη από την Ρωσία προς χώρες της Δύσης.

Από την μια η Ουάσιγκτον θέλει η Ευρώπη να απαλλαγεί ενεργειακά από τη Ρωσία, γεγονός αναμφίβολα που θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της και από την άλλη ανέχεται την νατοϊκή Τουρκία να αποκτήσει  Ρωσική πυρηνική τεχνολογία και τεχνογνωσία με τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού σε ένα μόλις χρόνο από σήμερα.

Όπως είχαμε επισημάνει σε προγενέστερο άρθρο μας ο Ερντογάν οραματίζεται αρχικά την "Γαλάζια πατρίδα" και στη συνέχεια την "πυρηνική πατρίδα"

Τέλος έχουμε επισημάνει αλλά και τονίσει το τουρκικό ενδιαφέρον για απόκτηση πυρηνικών όπλων στο μέλλον και τον τουρκικό εναγκαλισμό του πυρηνικού Πακιστάν, το οποίο έχει την τεχνογνωσία για μετατροπή της πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, όπως αυτός του Ακουγιού για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σε πυρηνικά όπλα.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ