Τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να πάρουν τα γαλλικά οβιδοβόλα Caesar ως τρόπαιο στην Ουκρανία. Επιπλέον, αυτά τα αυτοκινούμενα όπλα μεγάλης εμβέλειας αγοράστηκαν απλώς με έκπτωση από τον διεφθαρμένο ουκρανικό στρατό, γράφει το Bulgarian Military και αναμεταδίδει ρωσική εφημερίδα. Αν και η δημοσίευση δεν παρέχει επιβεβαίωση, το ίδιο το σχέδιο φαίνεται ρεαλιστικό, καθώς οι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας συνήθιζαν να πωλούν τακτικά όπλα στους «αποσχιστές».
Το βουλγαρικό έντυπο Bulgarian Military, επικαλούμενο τις πηγές του στη διοίκηση του γαλλικού στρατού και της Ιντερπόλ, ανέφερε: ο ρωσικός στρατός δεν κατέλαβε τα γαλλικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα CAESAR ("Caesar") από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς περιγράφηκε προηγουμένως. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Bulgarian Military, οι ίδιοι οι Ουκρανοί πούλησαν συστήματα πυροβολικού έναντι 120.000 δολαρίων το ένα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το πραγματικό κόστος ενός οβιδοβόλου CAESAR είναι περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομάδα ενεργούσε μέσω ενός συγκεκριμένου «στρατιωτικού αντιπροσώπου». Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές, αλλά τελικά τα αυτοκινούμενα όπλα που δωρήθηκαν στο Κίεβο κατέληξαν στα χέρια των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι αναφορές ότι οι Ουκρανοί πούλησαν αυτοκινούμενα όπλα που δωρίστηκαν από δυτικούς συμμάχους φαίνονται αρκετά εύλογες. «Σύμφωνα με αναφορές, μερικά από τα ξένα όπλα που προμηθεύει η Δύση στην Ουκρανία εξαπλώνονται σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και επίσης καταλήγουν στη μαύρη αγορά», δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με το RIA Novosti.
Στις αρχές Ιουνίου, υπήρξαν αναφορές στον Τύπο ότι εμφανίστηκαν διαφημίσεις στο darknet (ένα κρυφό τμήμα του Ιστού που προϋποθέτει την ανωνυμία των χρηστών) για την πώληση του αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος FGM-148 Javelin για 30.000 δολάρια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ανακοίνωση, ο πωλητής αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας βρίσκεται στο Κίεβο. Τον Απρίλιο, εμφανίστηκε ένα βίντεο στο YouTube, όπου, όπως αναφέρθηκε, καταγράφηκε η διαδικασία μιας συμφωνίας κοντά στη Σνεγκίρεβκα, στην περιοχή Νικολάεφ, μεταξύ ενός μαχητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και στρατιωτικών της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Ντονιέτσκ. Τα εμπορεύματα περιλάμβαναν: ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού για 15 χιλιάδες δολάρια ή 944 χιλιάδες ρούβλια με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία, καθώς και το σουηδικό-βρετανικό αντιαρματικό NLAW για 100 χιλιάδες ρούβλια.
Σε γενικές γραμμές, επισημαίνουν οι ειδικοί, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πώληση όπλων από τους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς γινόταν εδώ και πολύ καιρό. Όπως σημειώνεται από το Tsargrad TV, κάτι σαν μια ουκρανική στρατιωτική παράδοση εκδηλώνεται σε αυτό: τον Ιανουάριο του 1918, οι εφημερίδες του Κιέβου μίλησαν για το πώς οι στρατιώτες του UPR πούλησαν μια μπαταρία πυροβολικού στους Γερμανούς στο μέτωπο. Στη σύγχρονη εποχή, μια παρόμοια επιχείρηση είναι στην πράξη από το 2014, πουλήθηκαν διάφορα είδη όπλων, δήλωσε στην εφημερίδα VZGLYAD ο Αλεξέι Λεόνκοφ (Alexei Leonkov), εκδότης του περιοδικού Arsenal of the Fatherland. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι τα συγκροτήματα CAESAR, τα οποία πηγαίνουν στην Ουκρανία σε αρκετά μεγάλο αριθμό, θα μπορούσαν επίσης να διατεθούν προς πώληση, σημειώνει ο ειδικός.
Συνολικά, το Παρίσι υποσχέθηκε να μεταφέρει 18 Caesars στο Κίεβο, δηλαδή το ένα τέταρτο του αποθέματος αυτοκινούμενων όπλων του. Στα τέλη Ιουνίου, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν ήδη χρησιμοποιήσει CAESARs για να βομβαρδίσουν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ύδρευσης στο Ντόνιετσκ. Πριν από περίπου μία εβδομάδα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα μεταβιβάσει ακόμη έξι Caesars και έναν σημαντικό αριθμό άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων στον ουκρανικό στρατό.
Η διαρροή δυτικών όπλων από τα οπλοστάσια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επιβεβαιώνεται από την Ιντερπόλ, ακόμη και από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου του Κιέβου. Στις αρχές Ιουνίου, η πύλη Defense Post ανέφερε τη γνώμη του σημερινού Γενικού Γραμματέα της Ιντερπόλ, του εκπροσώπου της Γερμανίας, Γιούργκεν Στοκ: «Ακόμα και τα βαρέα όπλα που χρησιμοποιούνται από τον στρατό θα είναι διαθέσιμα στη μαύρη αγορά».
Την Τρίτη, ο διευθυντής του Γραφείου Οικονομικής Ασφάλειας (BEB) της Ουκρανίας, Βαντίμ Μέλνικ (Vadim Melnyk), ενημέρωσε ότι έχουν ανοίξει τουλάχιστον δέκα ποινικές υποθέσεις για το γεγονός του εμπορίου δυτικών όπλων. «Τα στρατιωτικά αγαθά πωλούνται σε μετρητά. Έχουμε αποδείξει τέτοια γεγονότα», ανέφερε το RBC επικαλούμενο έναν ουκρανό αξιωματικό επιβολής του νόμου. Σύμφωνα με τον Μέλνικ, όχι μόνο η BEB, αλλά και άλλες ουκρανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου καταγράφουν παρόμοια γεγονότα.
«Υπάρχουν πολλοί άλλοι σύγχρονοι τύποι όπλων που μπορεί να ενδιαφέρουν τον στρατό και τους σχεδιαστές από της αμυντικής μας βιομηχανίας», είπε με τη σειρά του ο Αλεξάντερ Μπαρτός (Alexander Bartosh), αντεπιστέλλον μέλος της ρωσικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών.
«Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα διαστημικά συστήματα επικοινωνίας στο πεδίο της μάχης, τα θερμικά συστήματα απεικόνισης, ο εποχούμενος εξοπλισμός για ελικόπτερα, τα οχήματα μάχης και τα τανκς. Εδώ στο HIMARS ήταν περίεργο να δούμε τα συστήματα καθοδήγησης και επικοινωνίας. Δείγματα του καυσίμου και της κεφαλής που χρησιμοποιούνται σε αυτούς τους πυραύλους μπορεί επίσης να έχουν ενδιαφέρον. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα, επαναλαμβάνω, είναι να μάθουμε πώς στοχεύει στον στόχο, από δορυφόρο ή όχι», εξήγησε ο Bartosh.
Από την πλευρά του, ο Λεόνκοφ θυμήθηκε πώς τα σοβιετικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν κατέσχεσαν κάποτε ένα Stinger από τους Αφγανούς Μουτζαχεντίν. «Ήταν απαραίτητο να το μελετήσουμε, να κατανοήσουμε τις αρχές με τις οποίες λειτουργεί το Stinger για να ασφαλίσουμε τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα μας. Στη συνέχεια, οι δικοί μας πραγματοποίησαν μια πλήρη ειδική επιχείρηση, οι ειδικές δυνάμεις εργάστηκαν - και το έργο ολοκληρώθηκε», κατέληξε η πηγή.