Τα πλοία περιπολίας της ρωσικής κλάσης Vasily Bykov βρέθηκαν αντιμέτωπα με πολλές κακές αξιολογήσεις, ενώ η πρόσφατη παρουσία του συστήματος αεράμυνας Tor σε αυτά ήταν ο λόγος για ένα νέο κύμα δυσαρέσκειας. Αν και το θέμα έχει ξανασυζητηθεί, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν νέες εξελίξεις.
Αρχικά, η δεύτερη σειρά των πλοίων δεν θα κατασκευαστεί. Ο ρωσικός στόλος δεν είναι ικανοποιημένος με τον μικρό αριθμό όπλων, ένα πρόβλημα το οποίο λύθηκε εν μέρει με την προσθήκη του αρθρωτού συστήματος αεράμυνας στο ελικοδρόμιο. Παρά την αλλαγή αυτή όμως, το ρωσικό ΠΝ φαίνεται πως δεν θέλει να πάρει ρίσκα, επειδή ο χρόνος για πειράματα έχει τελειώσει και απαιτούνται πραγματικές μονάδες μάχης που μπορούν να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους χωρίς τα "μπαλώματα" που βλέπουμε τελευταία. Φαίνεται πως η ιδέα με το αρθρωτό σύστημα δεν δούλεψε όπως αναμένονταν, κυρίως λόγω της μη διαθεσιμότητας των ίδιων των μονάδων.
Το ερώτημα που γεννάται όμως είναι το εξής: τι θα γίνει με τα τέσσερα σκάφη που έχουν ήδη χτιστεί και τα επόμενα δύο; Είναι ιδιαίτερα λογικό πως για παράκτια σκάφη περιπολίας, είναι αρκετά καλά - ίσως από τα καλύτερα - και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ενεργά σε αυτόν τον ρόλο. Για παράδειγμα, θα επιχειρούν ως σκάφη προστασίας γεωτρύπανων από σαμποτέρ και θα λύνουν άλλα παρόμοια προβλήματα ασφάλειας. Θα εμπλέκονται σε αποστολές αναγνώρισης, εύρεσης στόχου, προστασίας πλοίων, θα δρουν κατά της πειρατείας και γενικά θα κάνουν ότι δεν είναι ουσιαστικά πρακτικό να κάνουν μεγάλες φρεγάτες ή άλλα πλοία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για τον στόλο και για αυτό είναι απαραίτητο να λυθεί ένα μεγάλο εύρος θεμάτων εκμεταλλευόμενοι ότι έχουν στα χέρια τους.
Υπήρξαν αρκετές ειδήσεις από διάφορες πηγές σχετικά με την επίλυση του προβλήματος και από ότι φαίνεται, το ρωσικό ΠΝ θέλει να εξοπλίσει όλους τους διαθέσιμους εκπροσώπους του προγράμματος με τις μονάδες Tor-M2K Τώρα υπάρχουν τέσσερεις μονάδες στον στόλο, ενώ η πέμπτη αναμένεται να εισαχθεί σε αυτόν στο τέλος του έτους εξοπλισμένη με το Thor από την αρχή. Πιθανότατα το πακέτο 22160-Tor-M2KM έχει χρησιμοποιηθεί στην μάχη και τα έχει πάει καλά, διαφορετικά η Μόσχα δεν θα πειραματιζόταν με αυτό.
Τι Είναι Ικανό να Κάνει το Tor-M2KM;
Το Tor-M2KM βασίζεται σε οχτώ πυραύλους ικανούς να καταρρίψουν σχεδόν κάθε στόχο - σύμφωνα με τους Ρώσους - σε απόσταση έως 16 χιλιομέτρων και υψόμετρο έως 10 χιλιομέτρων. Η μέγιστη ταχύτητα στόχου είναι 1.000 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, κάτι το οποίο σημαίνει πως πιθανοί στόχοι είναι εχθρικά drone και αντιπλοϊκοί πύραυλοι.
Η ιστορία των πλοίων όμως δεν σταματάει εδώ, το έκτο και τελευταίο πλοίο της κλάσης, το Nikolai Sipyagin, θα ξεκινήσει να υπηρετεί στον στόλο με ένα διαφορετικό σύστημα αεράμυνας, ωστόσο γνωρίζουμε πολύ λίγα για αυτό. Το μόνο που είναι γνωστό είναι πως ήδη εξειδικεύεται σε ναυτικές συνθήκες και πως πρόκειται για κάτι τελείως νέο. Είναι δύσκολο να κάνουμε εικασίες για ποια συστοιχία πρόκειται, αλλά υπάρχουν δύο ταιριαστές επιλογές. Αρχικά, μπορεί να πρόκειται για ένα Redoubt ή Pantsir σε έκδοση κοντέινερ, τα οποίο ο ρωσικός στόλο περιμένει για αρκετό καιρό. Η δεύτερη επιλογή είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο ναυτικό Tor-MF, η ανάπτυξη του οποίου είναι στα σκαριά για κάποιο διάστημα και μέχρι στιγμής βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Λέγεται πως έγιναν δοκιμές το 2016 σε φρεγάτες για το συγκεκριμένο προϊόν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για αυτές. Είναι μόνο γνωστό πως η συστοιχία θα είναι διεσπαρμένη μέσα στο κύτος του πλοίου και πως θα δεχθεί σημαντική αναβάθμιση στις δυνατότητές της συγκριτικά με την έκδοση εδάφους, όπου υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί λόγω των χαρακτηριστικών. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι πως το Tor-MF είναι ενσωματωμένο στον "ηλεκτρονικό εγκέφαλο" του πλοίου, άρα θα είναι ικανό να αλληλεπιδρά με το ραντάρ του και κατ' επέκταση θα αυξήσει σημαντικά τις ικανότητές του.
Ρωσικές πηγές είναι αισιόδοξες πως το Tor-MF μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση με τα σκάφη, ωστόσο όλα θα φανούν όταν το Nikolai Sipyagin ξεκινήσει να υπηρετεί στον στόλο στα τέλη του επόμενου έτους.