Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία διαθέτει ένα όπλο λέιζερ ικανό να «τυφλώνει» όλους τους δορυφόρους σε τροχιά της Γης σε υψόμετρο έως και 1.500 χιλιομέτρων, αναφέρει το Reuters.
Το σύστημα λέιζερ ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018, τη στιγμή που η Μόσχα αποκάλυψε μια πλήρη σειρά υπερ-όπλων, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων, του νέου βαλλιστικού πυραύλου Satan 2, έναν πύραυλο κρουζ ικανό να μεταφέρει πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο ή υποβρύχια πυρηνικά drones, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.
Λίγα είναι γνωστά για αυτό το σούπερ λέιζερ ή την απόδοσή του. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι το όπλο ονομάζεται Peresvet, από το όνομα του Ρώσου ορθόδοξου μοναχού-μαχητή Alexander Peresvet, ο οποίος πέθανε σε μονομαχία στη μεσαιωνική περίοδο.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπορίσοφ είπε ότι το νέο ρωσικό όπλο μπόρεσε να εκτοξεύσει ένα drone 5 χιλιόμετρα μακριά σε μια δοκιμή αφού η δέσμη λέιζερ κρατήθηκε στο στόχο για 5 δευτερόλεπτα.
«Είναι ήδη μαζικά διανεμημένο στα στρατεύματα (στρατηγικού πυραύλου) και μπορεί να τυφλώσει όλους τους εχθρικούς δορυφόρους αναγνώρισης σε τροχιά έως και 1.500 χιλιόμετρα, καθιστώντας τους εντελώς άχρηστους λόγω ακτινοβολίας λέιζερ», είπε ο Μπορίσοφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι το νέο όπλο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας θα αντικαταστήσει όλα τα συμβατικά όπλα της Ρωσίας την επόμενη δεκαετία.
Εάν επιβεβαιωθεί, η Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τους δορυφόρους και τα συστήματα επιτήρησης που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να παρακολουθούν τις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων της Ρωσίας. Ένα τέτοιο όπλο θα μπορούσε επίσης να στοχεύσει και να εξουδετερώσει αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στην Ουκρανία.
Τον Νοέμβριο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι δοκίμασε ένα αντιδορυφορικό όπλο που προκάλεσε ένα επικίνδυνο πεδίο διαστημικών απορριμμάτων, το οποίο έθεσε σε κίνδυνο ακόμη και μέλη του πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η Ρωσία αναγνώρισε ότι δοκίμασε το όπλο αλλά αρνήθηκε ότι το πλήρωμα του SSI βρισκόταν σε κίνδυνο.