Ρωσία

Γιατί ο Πούτιν δεν ανακοίνωσε κλιμάκωση; Αναλυτής: Οι Ρώσοι είναι τεμπέληδες μιλιταριστές, στρατιώτες του καναπέ

Πολύ κακό για το τίποτα στην σημερινή ομιλία του Πούτιν... Γενικά, αντίθετα με τις προβλέψεις , στην ομιλία ο Πούτιν ούτε κήρυξε πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε περαιτέρω κινητοποίηση.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κήρυξη «ολοκληρωτικού πολέμου», κινητοποίηση ή, επιπλέον, θερμοπυρηνικά χτυπήματα και, στο άμεσο μέλλον, δεν θα υπάρξει.

Προφανώς, η Μόσχα εξακολουθεί να τηρεί το προηγούμενο σχέδιο, που διατυπώθηκε μετά την απόσυρση από το Κίεβο και την έναρξη της «δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης»: ο κύριος στόχος είναι το Donbass (να φτάσει στα σύνορα των περιοχών ή τουλάχιστον να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος τους). 

Με την προοπτική να προχωρήσουν στην επίθεση στη νότια Ουκρανία προς την Υπερδνειστερία, εάν υπάρχει ισορροπία δυνάμεων απαραίτητη για αυτό. Και μετά - να κερδίσει έδαφος στα σύνορα και να διεξάγει έναν πόλεμο για να εξουθενώσει την Ουκρανία, χτυπώντας τις υποδομές της χώρας, αποδιοργανώνοντας την οικονομία και τα μετόπισθεν. Αναγκάζοντας το Κίεβο να αποδεχθεί τους ρωσικούς όρους ειρήνης.

Για να εκπληρώσει αυτό το σχέδιο, ο Πούτιν δεν χρειάζεται κινητοποίηση και άλλα δραστικά βήματα. Μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες και τις μονάδες προσλαμβάνοντας νέους συμβασιούχους στρατιώτες στην ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία (κάτι που ήδη συμβαίνει).

https://www.youtube.com/watch?v=wSeO5r-H1yU

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει εάν η εφαρμογή του σχεδίου καταστεί σαφώς αδύνατη για τους εξής λόγους:

1. Βαριές στρατιωτικές ήττες της Ρωσίας στο μέτωπο, που θα θέσουν τον ρωσικό στρατό στο χείλος της ήττας και θα καταστήσουν αδύνατη τη διατήρηση θέσεων που έχουν ήδη ληφθεί.

2. Άμεση επέμβαση στον πόλεμο από μεμονωμένες χώρες του ΝΑΤΟ.

Σε αυτή την περίπτωση, οι προσεγγίσεις σίγουρα θα αλλάξουν.

Ο Andrei Kolesnikov, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε στο CNN ότι πιστεύει ότι το αρχικό σχέδιο του Πούτιν ήταν να κηρύξει τη νίκη και τον τερματισμό των εχθροπραξιών σήμερα.
"Αλλά είναι προφανές ότι ο πόλεμος σέρνεται και το σχέδιο του Πούτιν δεν γίνεται πιο σαφές. Πρέπει όμως να κάνει κάποια συμβολική ή πρακτική χειρονομία", είπε μιλώντας στο CNN από τη Μόσχα.
Εξήγησε πως μια ενδεχόμενη ανακοίνωση για μερική ή πλήρη κινητοποίηση θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιδημοφιλές μέτρο. "Οι Ρώσοι έχουν γίνει μιλιταριστές, αλλά είναι τεμπέληδες μιλιταριστές, στρατιώτες του καναπέ", είπε. 

Αν και η Ημέρα της Νίκης αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει γίνει επίσης πηγή νομιμοποίησης για τον Πούτιν, ο οποίος έχει βρει τρόπους να συνδέσει τον εαυτό του με την ημέρα, δήλωσε ο Κολέσνικοφ, ο οποίος κατηγορεί τον Ρώσο ηγέτη ότι απλοποιεί τις ιστορικές λεπτομέρειες και "μετατρέπει τον εορτασμό σε μια πομπώδη τελετουργία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα χρόνια του Πούτιν, η μυθολογία γύρω από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει μεταμορφωθεί. Οι ιστορικοί σημειώνουν ότι δοξάζει τη σοβιετική θυσία, ενώ υποβαθμίζει την προθυμία του Στάλιν να σπαταλήσει ανθρώπινες ζωές. Αποσιωπά τα πιο σκοτεινά κεφάλαια του πολέμου: Η μαζική απέλαση ολόκληρων πληθυσμών που θεωρήθηκαν αναξιόπιστοι από τους Σοβιετικούς και οι μαζικοί βιασμοί από Σοβιετικούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Γερμανία κατά τις τελευταίες ημέρες του πολέμου.
Ακόμα και μια λαϊκή παρέλαση γνωστή ως "Αθάνατο Σύνταγμα" προς τιμήν όσων πέθαναν στον πόλεμο έχει συνεταιριστεί από την κυβέρνηση. Ο Πούτιν ηγείται πλέον συστηματικά ο ίδιος των παρελάσεων. Ο Στάλιν -- ο οποίος αρνήθηκε να πιστέψει ότι ο στρατός του Αδόλφου Χίτλερ θα εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση όταν το έκανε- τιμάται όλο και περισσότερο ως ήρωας στις 9 Μαΐου και όχι ως ο ηγέτης που αιφνιδιάστηκε από τη γερμανική επίθεση του 1941.
"Φυσικά, οι νέες γενιές δεν κατανοούν πραγματικά τη σημασία της γιορτής", δήλωσε ο Kolesnikov. "Όσοι καταλαβαίνουν και γνωρίζουν την ιστορία τρομοκρατούνται από τον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν την έχει ιδιωτικοποιήσει".
 

Οι ρωσικές απώλειες 

Μιλώντας στο CNN η Emily Ferris, ερευνήτρια του Royal United Services Institute, δήλωσε ότι οι αποτυχίες της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας ήταν σε μεγάλο βαθμό υλικοτεχνικές.
"Μερικά από τα προβλήματα logistics που είχαν ήταν εν μέρει επειδή δεν κατάφεραν ποτέ να καταλάβουν σημαντικούς σιδηροδρομικούς κόμβους σε ολόκληρη τη χώρα", δήλωσε η Ferris στο CNN. "Και επειδή οι ρωσικές μηχανοκίνητες χερσαίες δυνάμεις βασίζονται στους σιδηροδρόμους για τη μετακίνηση όλων των στρατευμάτων τους, του υλικού τους και των αρμάτων τους. Επειδή ποτέ δεν κατάφεραν πραγματικά να ελέγξουν αυτούς τους κόμβους, ποτέ δεν κατάφεραν πραγματικά να προωθηθούν ιδιαίτερα μακριά στο ουκρανικό έδαφος, και αυτό σήμαινε ότι στη συνέχεια έπρεπε να βασιστούν σε δυνατότητες εκτός δρόμου".
Οι ρωσικές δυνάμεις αντ' αυτού μετακινήθηκαν με φορτηγά και αργοκίνητα άρματα μάχης, πολλά από τα οποία είχαν κολλήσει στη λάσπη, καθώς ο καιρός εμπόδιζε το έδαφος να παγώσει και επέτρεπε την πιο ελεύθερη κίνηση, δήλωσε ο Ferris.
"Στη συνέχεια, αυτό σήμαινε ότι ήταν δύσκολο να ρυμουλκηθούν τα άρματα πίσω στη Ρωσία για επισκευές, επειδή ήταν μακριά, και έτσι πολλά από αυτά εγκαταλείφθηκαν. Πολλά από τα μηχανήματά τους άρχισαν να σπάνε, επειδή τα άρματα μπορούν να αντέξουν μόνο τόση μετακίνηση", είπε. "Και, φυσικά, έχετε την πολύ καλά τεκμηριωμένη αντίσταση των ντόπιων Ουκρανών, οι οποίοι δεν πήραν και πολύ καλά την κατοχή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ακόμη και στα ανατολικά, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν μέσω της περιοχής Ντονμπάς, τα κέρδη τους ήταν περιορισμένα. Οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν εγκατασταθεί στις αυτοανακηρυχθείσες αυτονομιστικές περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ εδώ και χρόνια, αλλά και πάλι, η Ρωσία δεν έχει προσαρτήσει αυτές τις περιοχές και οι δυνάμεις της αγωνίζονται να περάσουν μέσα από μια σκληρή ουκρανική αντίσταση στις μεγάλες πόλεις.
"Εξακολουθούμε να μιλάμε για τεράστιες εδαφικές εκτάσεις - η Ουκρανία είναι τεράστια - ακόμη και αν επικεντρώνονται μόνο στα ανατολικά και τα νότια. Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς των ανώτερων διοικητών ότι πρόκειται να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο σε όλη τη νότια Ουκρανία, εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο έργο", δήλωσε η Ferris. "Το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να καταλάβουν μεγάλες πόλεις και μεγάλους σιδηροδρομικούς κόμβους στο παρελθόν εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί".

https://www.youtube.com/watch?v=ltM9kuQinBE

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...