Ρωσία

Αποδοχή ότι το οπλοστάσιο της Δύσης ξεμένει από κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Τις τελευταίες ημέρες η κοινή γνώμη δηλώνει σοκαρισμένη από τις εικόνες  Ουκρανών αμάχων, που κείνονταν νεκροί σε δρόμους, αυλές σπιτιών και σε άλλους δημόσιους χώρους στο προάστιο  Bucha  του Κίεβου.

Σε σημερινό του άρθρο μεγάλο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο , ασχολείται εκτενώς με το θέμα, αναφέροντας τα εξής:

"Η αγανάκτηση της Δύσης, οι νέες κυρώσεις και τα υποσχόμενα όπλα αιχμής ήρθαν πολύ αργά για να σώσουν τον άνδρα που βρέθηκε πυροβολημένος δίπλα στο ποδήλατό του σε μια περιοχή έξω από το Κίεβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν ένας από τους πολλούς  αμάχους των οποίων η μοίρα καθορίστηκε  από την βάρβαρη εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι σκηνές που αποκαλύπτονται καθώς τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από το Κίεβο προκαλούν αναδρομές στις φρικαλεότητες που διέπραξαν  τελευταία φορά οι Ναζί σε Ουκρανούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό είναι ένα στιγμιότυπο από το αιματηρό τίμημα που πληρώνουν οι Ουκρανοί άμαχοι για την εμμονή του Πούτιν 

Η αίσθηση της αποστροφής για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία δημιούργησε νέα ώθηση για να λογοδοτήσει η Ρωσία τη Δευτέρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία ξεκίνησαν μια νέα έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στο προάστιο Bucha του Κιέβου, όπου βρέθηκαν πτώματα σκορπισμένα στο δρόμο. Μέλη του Κογκρέσου κάλεσαν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιταχύνει τη ροή όπλων στην Ουκρανία για να ανατρέψει την εισβολή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να αποδεχθεί αυτό που θα ήταν ένα οδυνηρό οικονομικό πλήγμα με την πλήρη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και άνθρακα, σε αυτήν

Ο Μπάιντεν αντέδρασε στον αυξανόμενο κατάλογο απανθρωπιάς τη Δευτέρα, ζητώντας περισσότερες κυρώσεις και τη διεξαγωγή δίκης για εγκλήματα πολέμου κατά του Πούτιν.

«Μπορεί να θυμάστε ότι δέχτηκα κριτική επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου», είπε ο Μπάιντεν. "Είναι εγκληματίας πολέμου. Αυτός ο τύπος είναι βάναυσος."

Αλλά η τρομερή τραγωδία που αποκαλύπτεται στην Ουκρανία είναι ότι όλα τα μέτρα που είναι έτοιμη να σκεφτεί η Δύση για να τιμωρήσει τη Μόσχα και να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη πορεία του πολέμου δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να σώσουν τους αμάχους που στοχοποιούνται τώρα.

Είναι αμφίβολο εάν οποιαδήποτε από τις πιθανές απαντήσεις της Δύσης για την αιματοχυσία που προκαλούν τα στρατεύματα του Πούτιν, θα επηρεάσει ούτως ή άλλως τον αδίστακτο Ρώσο ηγέτη.

Οι αντιδράσεις από τους ηγέτες που καταδικάζουν αυτές τις φρικαλεότητες,που απαιτούν λογοδοσία που επιτίθενται στον Πούτιν είναι κατανοητές. Είναι επίσης κρίσιμο για τον κόσμο να μην μουδιάσει αποδεχόμενος το τί έγινε

Αλλά η Δύση είναι απίθανο να σταματήσει την εκστρατεία θηριωδίας του Πούτιν βραχυπρόθεσμα , ειδικά από τη στιγμή που ο Ρώσος ηγέτης έχει αποδειχθεί απρόσβλητος από ηθική άποψη και δεδομένης της κλίμακας της σφαγής που έχει ήδη διαπραχθεί, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε πολυκατοικίες, νοσοκομεία και καταφύγια ,  από τα οποία φαίνεται  πως έχει περάσει ο Ρώσος Πρόεδρος εδώ και καιρό το σημείο κάθε περιορισμού.

Νέα δυναμική  για νέες κυρώσεις κατά της  Ρωσίας ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο στο οποίο εμφανίστηκαν τρομακτικά πλάνα από πυροβολισμούς αμάχων, σε στυλ εκτέλεσης, στην Μπούχα. Μια ομάδα του CNN παρατήρησε επίσης έναν ομαδικό τάφο στην πόλη την Κυριακή και είδε την απομάκρυνση πτωμάτων από ένα υπόγειο τη Δευτέρα.

Η Ουκρανία προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι τέτοιες σκηνές μπορεί να είναι η «κορυφή του παγόβουνου», και ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι αποκαλύπτονται χειρότερες φρικαλεότητες.

«Υπάρχουν ήδη πληροφορίες ότι ο αριθμός των θυμάτων των κατακτητών μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος στη Borodyanka και σε ορισμένες άλλες απελευθερωμένες πόλεις», είπε ο Zelensky.

«Σε πολλά χωριά των απελευθερωμένων περιοχών των περιοχών Κιέβου, Τσερνιχίφ και Σούμι, οι κατακτητές έκαναν πράγματα που οι ντόπιοι δεν είχαν δει ούτε κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής πριν από 80 χρόνια».

Ο Πούτιν γνωρίζει τα όρια της Δύσης

Οι πιο σκληρές κυρώσεις ποτέ που επιβλήθηκαν στο νέο καθεστώς της Ρωσίας ως παγκόσμιος παρίας και η πολιτιστική, διπλωματική, οικονομική και αθλητική της απομόνωση δεν έχουν σταματήσει ακόμη τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Δεδομένης της φαινομενικά ασφαλούς πολιτικής θέσης του Πούτιν, δεν δείχνει ανησυχία για τον χαρακτηρισμό εγκληματία πολέμου και οι πιθανότητες να δικαστεί είναι ελάχιστες, εκτός εάν συμβούν συγκλονιστικές πολιτικές αλλαγές στη Ρωσία.

Η περιφρόνηση της Ρωσίας για την έννοια της λογοδοσίας, εν τω μεταξύ, έλαμψε μέσα από τους παράλογους ισχυρισμούς της ότι οι Ουκρανοί σκηνοθέτησαν σκηνές με την ανάσυρση των αποσυντεθειμένων σορών από το υπόγειο και εικόνες αμάχων που προφανώς σκοτώθηκαν σε στυλ εκτέλεσης.

Οπλισμένος με το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, ο Πούτιν κατανοεί ότι η Δύση δεν είναι πρόθυμη να επέμβει απευθείας στην Ουκρανία και να διακινδυνεύσει μια καταστροφική σύγκρουση με τη Ρωσία με μέτρα όπως η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σώσει τους αμάχους.

Προσφέρει ένα μάθημα για το γιατί άλλοι δικτάτορες θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιδιώξουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Το είδος των δυτικών επεμβάσεων για τη διάσωση αμάχων σε μέρη όπως το Κοσσυφοπέδιο ή η Λιβύη απαγορεύονται στην Ουκρανία, απλώς και μόνο λόγω της υπονοούμενης ισχύος του οπλοστασίου του Ρώσου ηγέτη και της επίκλησής του νωρίτερα στον πόλεμο.

Ογδόντα χρόνια αφότου δικτάτορες όπως ο Αδόλφος Χίτλερ στη Γερμανία ή ο Ιωσήφ Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση σκόρπισαν τον τρόμο εντός και εκτός των χωρών τους, ο Πούτιν δημιουργεί ένα απαίσιο νέο θέαμα για τον 21ο αιώνα, αυτό ενός δικτάτορα που δεν μπορεί να αποτραπεί.

Ένα ιδιαίτερο είδος ατιμωρησίας

Η προθυμία του Πούτιν να απορροφήσει τις τιμωρίες που είχαν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής του έδωσε ένα ιδιαίτερο είδος ατιμωρησίας. Οι κυρώσεις στη ρωσική οικονομία και τους ολιγάρχες ενδέχεται να έχουν εξουθενωτικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα,  αλλά έχουν σαφώς αποτύχει ως αποτρεπτικό εργαλείο.

Ο Ρώσος ηγέτης φάνηκε επίσης πρόθυμος να ανεχθεί βαριές απώλειες μεταξύ των στρατευμάτων του ενόψει της ηρωικής αντίστασης από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η επαναξιολόγηση της ρωσικής στρατηγικής στην προσπάθεια εδραίωσης του ελέγχου των ανατολικών περιοχών μπορεί ωστόσο να δείξει, ότι ακόμη και ο Πούτιν μπορεί να συγκινηθεί από τα γεγονότα με την πάροδο του χρόνου.

Ο πόλεμος είναι μια στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική καταστροφή για τη Ρωσία μετά την αποτυχία της να καταλάβει βασικούς στόχους.

Αλλά μπορεί ακόμα να είναι μια διεστρεβλωμένη  επιτυχία για τον Πούτιν εάν ο στόχος του είναι απλώς να καταστρέψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας και να δημιουργήσει μια παρέλαση νίκης για τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Έτσι, από πολλές απόψεις, παίζει ένα ασύμμετρο παιχνίδι με τη Δύση, της οποίας οι κυρώσεις και τα τιμωρητικά μέτρα βασίζονται σε μια πιο λογική άποψη για τα συμφέροντα της Ρωσίας και τους δικούς της περιορισμούς.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αντέδρασε στη φρίκη που αναδύθηκε από την Ουκρανία, υποσχόμενος να επιταχύνει τον ρυθμό της στρατιωτικής, ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο.

«Οι εικόνες από την Μπούχα δείχνουν ότι  τώρα δεν είναι ώρα για εφησυχασμό», δήλωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Μια τέτοια βοήθεια θα μπορούσε να συντομεύσει τον πόλεμο και να μετριάσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Όμως ο Πούτιν πολιορκεί και βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας εδώ και εβδομάδες. και εκατομμύρια άνθρωποι εκδιώχθηκαν ήδη από τη χώρα στη Δυτική Ευρώπη ως πρόσφυγες.

Δίκη τύπου Νυρεμβέργης;

Αυξάνεται επίσης η φωνή για κάποιου είδους επίσημο μηχανισμό που θα καθιστά υπεύθυνους τους Ρώσους ηγέτες για εγκλήματα πολέμου. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk είπε στον Jake Tapper του CNN τη Δευτέρα ότι η εισβολή ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αξίζει ένα σύστημα δικαιοσύνης παρόμοιο με τη Δίκη της Νυρεμβέργης των ναζί εγκληματιών πολέμου.

"Πρέπει να προετοιμαστούμε αμέσως. Πρέπει να δημιουργήσουμε επειγόντως ένα είδος κοινής ερευνητικής ομάδας προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να φέρουμε στη δικαιοσύνη τον Πούτιν και να δούμε τον Πούτιν να κάθεται πίσω από τα... κάγκελα."

Αλλά η φύση του διεθνούς συστήματος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο θα περιέπλεκε την εγκαθίδρυση ενός συστήματος που θα απολάμβανε παγκόσμιας νομιμότητας. Η Ρωσία, για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια εμπλοκής των Ηνωμένων Εθνών στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Κίνα θα επιδιώξει επίσης να εκτροχιάσει κάθε προσπάθεια επιβολής ευθυνών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένης της δικής της καταστολής των Ουιγούρων Μουσουλμάνων που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονία.

Ωστόσο, η δυσκολία προσαγωγής του Πούτιν στη δικαιοσύνη δεν σημαίνει ότι οι Ρώσοι κατώτεροι στην αλυσίδα διοίκησης δεν μπορούν να διερευνηθούν, αν και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης δεν διεξάγει δίκες ερήμην.

Η οργάνωση, ωστόσο, έχει ήδη  κάνει έρευνες στην Ουκρανία, η οποία έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία της, παρόλο που δεν είναι μέλος του δικαστηρίου.

Ένα δυνητικά σημαντικό νέο πλήγμα κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να προέλθει από την Ευρώπη καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται νέες κυρώσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε την απαγόρευση των εξαγωγών ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου στην ΕΕ μόλις αυτή την εβδομάδα.

Αλλά είναι αμφίβολο εάν άλλες μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα έφταναν τόσο μακριά, δεδομένων των ελλείψεων ενέργειας και της ανόδου  στον ήδη υψηλό πληθωρισμό που θα προέκυπτε.

Μια τέτοια κίνηση θα έκανε αναμφίβολα βήματα προόδου στη στέρηση της χρηματοδότησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την Ρωσία

Αλλά βραχυπρόθεσμα, θα δημιουργούσε επίσης δύο ερωτήματα: Είναι ο Πούτιν πια ευάλωτος στις πιέσεις; Και πόσοι ακόμη Ουκρανοί πολίτες θα πεθάνουν μέχρι να γίνει αυτός; "

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα  και παρά τις συνεχείς και μεγάλες κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία, πως δεν υπάρχει τρόπος να συνετιστεί άμεσα  ο Πούτιν

Επίσης οι Δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν ένα όριο, το οποίο δεν μπορούν να ξεπεράσουν οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών κρατών, αφού αυτό ναι μεν θα αποστερούσε χρήματα από τη Ρωσία για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο θα δημιουργούσε σημαντικότατα οικονομική προβλήματα στους Ευρωπαίους πολίτες.

 

Η ΕΕ μπορεί να αντικαταστήσει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα με πρόσθετο δασμό στις εισαγωγές τους

Τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετου δασμού στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα ως εναλλακτική λύση στο εμπάργκο . Αυτό θα ωθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Γράφει σχετικά η Wall Street Journal .

Μια επιλογή που εξετάζεται, σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι η σταδιακή επιβολή κυρώσεων στο πετρέλαιο και τον άνθρακα, ενώ η άλλη είναι ένας δασμός στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα που είναι αρκετά σημαντικός ώστε να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να μειώσουν γρήγορα τη χρήση τους σύμφωνα με πηγές σε διπλωματικούς κύκλους.

Σημειωτέον, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι μεγαλύτερες εταιρείες άνθρακα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ουσιαστικά σταμάτησαν να εξάγουν άνθρακα στην ΕΕ από τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Οδεύουμε σε μετωπική σύγκρουση; Ισραηλινός αξιωματούχος: Ο Ερντογάν θα στείλει τουρκικές δυνάμεις στο Λίβανο εάν του επιτεθεί το Ισραήλ

Χ. Ακάρ: “Οι «Σιωνιστές ναζί» και η συμμορία του Νετανιάχου δολοφονούν μωρά”-Τούρκοι και Ισραηλινοί ετοιμάζονται για...