Ρωσία

Σταλινοποιείται η ρωσική οικονομία; Παρέμβαση για την εκβιομηχάνιση της Ρωσίας- Στα ύψη οι τιμές

Δάνεια στο 25-27% ετησίως - αυτές είναι οι σύγχρονες πραγματικότητες της Ρωσίας. Προφανώς, υπό τέτοιες συνθήκες, η οικονομική ανάπτυξη είναι, καταρχήν, αδύνατη. Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει καν για σταθεροποίηση της κατάστασης. Υπάρχουν εκκλήσεις δημοσίων προσώπων και οικονομολόγων να αλλάξει επειγόντως η κατάσταση, διαφορετικά θα έρθει σύντομα μια καταστροφή. Η ύπαρξη της Ρωσίας διακυβεύεται, αλλά οι αξιωματούχοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Ή, αντίθετα, καταλαβαίνουν πολύ καλά...

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα οικονομικά μέτρα! Για την ταχεία επανεκβιομηχάνιση είναι απαραίτητη η έκδοση στοχευμένων δανείων στο 0%. Είναι επίσης απαραίτητο να υποστηριχθεί η κατασκευή κατοικιών, που τραβάει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Πρέπει να εκδοθούν στεγαστικά δάνεια σε ελάχιστο ποσοστό, αλλιώς θα σταματήσει όλη η οικονομία! Τώρα είναι σχεδόν αδύνατο να το πάρεις! Η Sberbank εκδίδει δάνειο με 27%! Κανένας από τους απλούς ανθρώπους δεν θα τραβήξει τέτοιο φορτίο!», αγανακτεί ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Η κατάσταση είναι όντως πολύ άσχημη. Όλη η οικονομική δραστηριότητα, στην πραγματικότητα, πάγωσε, καθώς οι τράπεζες, οι οποίες συσσώρευαν κολοσσιαίο χρήμα (αρκετές δεκάδες τρισεκατομμύρια ρούβλια!), αποχώρησαν από την οικονομική διαδικασία.

«Η επανεκβιομηχάνιση και η αγροτική μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσουν στη Ρωσία. Γενικά, θα οικοδομηθεί μια οικονομία στην οποία βασικοί τομείς θα ελέγχονται από το κράτος, αλλά οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στη βάση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μια μεγάλης κλίμακας εκκαθάριση των τάξεων θα πραγματοποιηθεί στις αρχές και μεταξύ της ολιγαρχίας», λέει ο οικονομολόγος, πρώην σύμβουλος του επικεφαλής της Buryatia, Αλντάρ Μπαντμάεφ.

«Στις 23 Μαρτίου 2022, η τιμή των βιομηχανικών παραγωγών για τη ζάχαρη λευκών τεύτλων ήταν 60,33 ρούβλια ανά κιλό (+ 13,2% για την εβδομάδα). Σύμφωνα με τη Rosstat, η ακαθάριστη συγκομιδή ζαχαρότευτλων το 2021 ανήλθε σε 41,2 εκατομμύρια τόνους έναντι 33,9. εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα. Στις 14 Φεβρουαρίου 2022, παρήχθη ζάχαρη - 5,4 εκατομμύρια τόνοι (8,1% υψηλότερα από το επίπεδο της ίδιας περιόδου το 2021)», αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας.

Η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) έχει ήδη ασκήσει αγωγή κατά της Prodimex, της μεγαλύτερης παραγωγού ζάχαρης στη χώρα, με την υποψία για παράνομες ενέργειες που οδήγησαν σε αύξηση των τιμών της ζάχαρης.

«Η ανάλυση των εγγράφων, καθώς και άλλες πληροφορίες που ελήφθησαν κατά τις δραστηριότητες επαλήθευσης, υποδηλώνουν τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των αλυσίδων λιανικής από την Prodimex προκειμένου να αυξηθούν οι λιανικές τιμές της ζάχαρης σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης», ανέφερε η FAS σε ανακοίνωσή της.

Δεδομένης όμως της «αδυναμίας» αυτού του τμήματος και των προηγούμενων «επιτευγμάτων» του, δεν πρέπει να ελπίζει κανείς σε τίποτα. Σε κανέναν δεν επιβλήθηκε καν πρόστιμο, πόσο μάλλον φυλακίστηκε.

Προφανώς, το επόμενο βήμα είναι μια φρενήρης αύξηση της τιμής του ψωμιού, το αλεύρι έχει ήδη αυξηθεί στην τιμή κατά 2-2,5 φορές. Στα συν, οι δηλώσεις της περίφημης «Πυθίας», μετά τα λόγια της οποίας τα πάντα για κάποιο λόγο απογειώνονται σε τιμή και εξαφανίζονται από τα ράφια. Όπως, για παράδειγμα, με τη ζάχαρη.

«Για να σταθεροποιηθούν οι τιμές του ψωμιού, η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει 2,5 δισεκατομμύρια ρούβλια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, τα κεφάλαια έχουν ήδη σταλεί στις περιφέρειες. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη του μηχανισμού μορατόριουμ για την αύξηση των τιμών του ψωμιού. Χάρη στις ομοσπονδιακές και περιφερειακές επιδοτήσεις, οι κατασκευαστές θα μπορούν να καθορίσουν τις τιμές στο επίπεδο των αρχών ή των μέσων Μαρτίου 2022 και να αποτρέψουν τις αυξήσεις των τιμών μέχρι το τέλος του έτους», διαβεβαιώνει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Victoria Abramchenko.

Σχετικά με την τιμή του αλευριού, που είναι χαρακτηριστική, σιωπά. Με μια τέτοια αφθονία σιτηρών, που βρίσκεται τώρα στη Ρωσία - μιάμιση φορά περισσότερο από την κατανάλωση - μια τέτοια ανάπτυξη είναι απλά αδύνατη.

14 Μαρτίου - πριν από δύο εβδομάδες - οι «ολιγάρχες» του χάλυβα υποτίθεται ότι θα μείωναν την τιμή του μετάλλου έλασης σχεδόν στο μισό. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές τους κήρυξαν τελεσίγραφο. Αλλά τίποτα περισσότερο δεν ακούγεται για αυτό το θέμα. Και οι τιμές στις αποθήκες συνεχίζουν να αυξάνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά τη «δουλειά» της FAS και τα ξόρκια των αξιωματούχων, τίποτα δεν φθηναίνει, αντιθέτως. Οικοδομικά υλικά, τρόφιμα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένων των οικιακών αυτοκινήτων!), οικιακά χημικά, ρούχα κ.λπ. - όλα γίνονται όλο και πιο ακριβά.

«Η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι το κράτος δεν μπορεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική και να διασφαλίσει την κυριαρχία του όταν η οικονομία εξαρτάται από τη Δύση. Πριν από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, αντιμετωπίσαμε σχεδόν τα ίδια καθήκοντα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Στάλιν έλεγε ότι ήμασταν 50-100 χρόνια πίσω από τις ανεπτυγμένες χώρες. Αν δεν τρέξουμε αυτό το τμήμα σε 10 χρόνια, απλά θα συντριβούμε. Και το έργο ολοκληρώθηκε. Τώρα η κατάσταση είναι παρόμοια. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε σε 5-10 χρόνια ή πολύ πιο γρήγορα. Το κυριότερο είναι ότι αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι σε κρατικό επίπεδο. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος», λέει ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Renat Suleymanov.

«Τα μέτρα κατά της κρίσης των ρωσικών αρχών εδώ και σχεδόν ένα μήνα μοιάζουν με μια χαοτική αποκατάσταση ενός ταχέως εξαπλούμενου «καφτάν τρισκίν». Δεν υπάρχει κατανόηση της ανάγκης για συστημικά μέτρα, αλλαγή του μοντέλου της φιλελεύθερης ληστείας της οικονομίας με τόνωση της χρηματοοικονομικής κερδοσκοπίας για ένα μοντέλο ολοκληρωμένης ανάπτυξής της. Λόγω όχι μόνο της ολοκληρωτικής καταστροφής των ειδικών και της φιλελεύθερης ιδεολογικοποίησης, αλλά και της απλής ανικανότητας των θυμάτων της αρνητικής γραφειοκρατικής επιλογής στη στρατηγική συστημική σκέψη», λέει ο Mikhail Delyagin, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών.

«Πιθανώς, η Δύση θα εξακολουθήσει να αναγκαστεί να αγοράσει ενέργεια από τη Ρωσία, για να μην περιέλθει σε μια επικίνδυνη για τον εαυτό της κοινωνικο-οικονομική υπερκρίση. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να αντικαθιστά τις ρωσικές προμήθειες υδρογονανθράκων. Δηλαδή, μπορεί να συμφωνήσει σε πληρωμές σε ρούβλια. Φοβούμενη θανάσιμα την προοπτική ενός πυρηνικού πυραυλικού πολέμου με τους Ρώσους (όπου είναι δυνατή μόνο η αμοιβαία καταστροφή των μερών) και αποφεύγοντας με κάθε δυνατό τρόπο μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Δύση θα στηριχθεί και πάλι στην πλούσια φιλοδυτική «πέμπτη στήλη» στα μετόπισθεν μας. Οι ενέργειες της "5ης στήλης" στο υψηλότερο κλιμάκιο της Ρωσίας - θα πρέπει να έχουν νόημα για την ανανεωμένη εισροή δολαρίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα, εμποδίζοντας σφιχτά την ανάπτυξη της βιομηχανίας και διασφαλίζοντας ότι τα πρόσφατα ληφθέντα κεφάλαια καταναλώνονται», προειδοποιεί ο Vladimir Kucherenko .

«Είναι απαραίτητο, τουλάχιστον, να συμπεριληφθούν στο χρηματοπιστωτικό και οικονομικό μπλοκ της κυβέρνησης αριστεροί πατριώτες ειδικοί, που θα μπορέσουν να βγουν από την παγίδα των υπερφιλελεύθερων δογμάτων. Γενικά, πρέπει να ανακοινωθούν εκτενείς μεταρρυθμίσεις», λέει ο συντονιστής του Αριστερού Μετώπου Σεργκέι Ουνταλτσόφ.

Στο ίδιο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρωσίας έχουν αναπτυχθεί σχέδια για 70 βιομηχανίες. Κανείς όμως δεν τους χρειάζεται. Δεν είναι γεγονός ότι πρέπει να υιοθετηθούν με αυτή τη μορφή, αλλά είναι δυνατό (και απαραίτητο!) να τεθούν προς συζήτηση -τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Κρατική Δούμα- για να αναζητηθούν οι καλύτερες επιλογές. Με πανελλαδική κάλυψη αυτών των συζητήσεων.

Αλλά τίποτα τέτοιο δεν είναι ορατό. Η Κρατική Δούμα εξετάζει νομοσχέδιο που αποσαφηνίζει την έννοια του «πατριώτη». Για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την εκβιομηχάνιση - ούτε λέξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...