«Δεν πρόκειται καθόλου για την Ουκρανία. Ή μάλλον, όχι τόσο για την Ουκρανία όσο για την παγκόσμια έννομη τάξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Μπάιντεν έθεσαν στον εαυτό τους καθήκον να υποτάξουν την Ευρώπη και πέτυχαν την αδιαμφισβήτητη προσήλωσή τους στην αμερικανική πορεία. Νομίζω ότι η τρέχουσα κρίση είναι μια μοιραία στιγμή. Αυτή είναι μια εποχή ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία. Αντανακλά τη μάχη για το πώς θα μοιάζει η παγκόσμια τάξη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο RBC στις 16 Μαρτίου 2022, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Έτσι, ο Σεργκέι Λαβρόφ λέει ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι μόνο ένα από τα επεισόδια, αν και πολύ σημαντικό, της παγκόσμιας διαδικασίας αλλαγής της παγκόσμιας τάξης.
Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε ποια είναι τα επόμενα μέτωπα που θα αντιμετωπίσει η Ρωσία τα επόμενα 3-5 χρόνια προκειμένου να εξουδετερώσει την πιο σοβαρή πρόκληση για την εθνική ασφάλεια σε σχέση με την προσέγγιση της στρατιωτικής υποδομής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα, σημειώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών και Οικονομικών Στρατηγικών RUSSTRAT.
Η περίπτωση Μολδαβίας-Υπερδνειστερίας
Αυτή τη στιγμή η Δύση διαμορφώνει ένα ακόμη σημείο κρίσης. Μιλάμε για τη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία. Στις 3 Μαρτίου 2022, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Maia Sandu, ανακοίνωσε ότι είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πρέπει να δράσουμε επειγόντως όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Η απόφασή μας να υποβάλουμε αίτηση δεν σημαίνει αυτόματη ένταξη. Πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα για να προσεγγίσουμε τα πρότυπα της ΕΕ προκειμένου να εγκριθεί η αίτησή μας».
Σύμφωνα με το σύνταγμα, η Μολδαβία είναι μια ουδέτερη χώρα και η ΕΕ δεν αυτοαποκαλείται στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ. Ωστόσο, στην ουσία είναι. Για παράδειγμα, τα στρατιωτικά όργανα διοίκησης και ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδόν επαναλαμβάνουν τη δομή των στρατιωτικών οργάνων διοίκησης του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, η ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ θα σημαίνει και άτυπη ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η χώρα θα είναι σταθερά καθηλωμένη στη ζώνη επιρροής της Δύσης και τελικά θα γίνει επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανησυχίες της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Πριντνεστρόβιας είναι κατανοητές. Στις 4 Μαρτίου 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ειδική δήλωση ότι η απόφαση των μολδαβικών αρχών σημαίνει ετοιμότητα να μεταβιβάσει την κυριαρχία της Μολδαβίας σε υπερεθνικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μετάβαση στην τελική στρατιωτικοπολιτική και οικονομική ανάπτυξη της έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας από τη Δύση. Η Πρίντεστροβιε κάλεσε τη Μολδαβία σε διάλογο προκειμένου να διευθετηθούν οριστικά οι σχέσεις με βάση την υπογραφή μιας διακρατικής συμφωνίας για την ειρηνική, καλή γειτονία ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών.
Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει επίσης: «Θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε ότι ο λαός της Πριντνεστρόβιας καθόρισε τη μοίρα του με πολιτισμένο και δημοκρατικό τρόπο στις 2 Σεπτεμβρίου 1990, σταμάτησε τη στρατιωτική επίθεση της Μολδαβίας το 1991-1992, υπερασπίστηκε την ελευθερία του και την ανεξαρτησία του, επιβεβαίωσε το απαραβίαστο της πορείας προς τη διεθνή αναγνώριση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Πρίντεστρου (PMR) στο εθνικό δημοψήφισμα της 17ης Σεπτεμβρίου 2006».
Επιπλέον, το Υπουργείο Εξωτερικών της PMR απέστειλε σχετικές εκκλήσεις στα Ηνωμένα Έθνη, τον ΟΑΣΕ και άλλους αποδέκτες με αίτημα να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα που υπάρχει εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια με τη μορφή της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Πρίντεστρου, να διασφαλίσουν το δικαίωμα για αυτοδιάθεση και να επιτρέψουν τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Πρίντεστροβιε.
Πώς να επιλυθεί αυτή η κατάσταση με τον απλούστερο και διπλωματικό τρόπο; Η Δημοκρατία της Μολδαβίας και η Μολδαβική Δημοκρατία της Πρίντεστρου συνάπτουν κατάλληλη συμφωνία, όπως αναφέρεται παραπάνω στο κείμενο. Επιπλέον, η Ρωσική Ομοσπονδία θα είναι η πρώτη που θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του PMR και θα δημιουργήσει διπλωματικές σχέσεις.
Ωστόσο, η Δύση αποφάσισε κλιμάκωση και σε αυτή την κατάσταση. Στις 15 Μαρτίου 2022, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο επίσης αναγνώριζε «μια πράξη ένοπλης επίθεσης [της Ρωσίας] κατά της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και, κατά συνέπεια, κατάληψη της περιοχής της Υπερδνειστερίας». Παρεμπιπτόντως, η Μολδαβία δεν ήταν συν-συγγραφέας της τροπολογίας σε αυτό το ψήφισμα, αλλά δεν προβλήθηκαν αντιρρήσεις από το Κισινάου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τρεις επίσημες γλώσσες στη Μολδαβική Δημοκρατία της Πριντνεστρόβιας: τα ρωσικά, τα μολδαβικά και τα ουκρανικά. Η ρωσική σημαία χρησιμοποιείται ως η δεύτερη κρατική σημαία από το 2017. Περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες πολίτες της Ρωσίας ζουν στο έδαφος του PMR. Από το 1992, το ειρηνευτικό απόσπασμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που σχηματίστηκε από την Επιχειρησιακή Ομάδα των Ρωσικών Δυνάμεων στην Υπερδνειστερία, έχει αναπτυχθεί στο έδαφος της δημοκρατίας.
Προφανώς, καθώς προχωρά η ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα φτάσουν στα σύνορα της Υπερδνειστερίας μέσω της περιοχής της Οδησσού, γεγονός που θα προστατεύσει τη μέχρι τώρα μη αναγνωρισμένη δημοκρατία από πιθανή ένοπλη επίθεση από το Κισινάου και θα καταστήσει αδύνατη τη μεταφορά και τον οικονομικό αποκλεισμό της. Επιπλέον, θα αυξήσει δραματικά τη διαπραγματευσιμότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Περαιτέρω ενέργειες θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα σχέδια της στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας για την ανάκτηση του ελέγχου στην πρώην επικράτεια της ΕΣΣΔ, δηλαδή από το εάν η ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχεί σε αυτά τα σχέδια.
Πιθανό σημείο ανάφλεξης η Φινλανδία
Το επόμενο σημείο έντασης για τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ έχει σχηματιστεί στη Φινλανδία, η οποία έλκεται ενεργά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Στη χώρα αυτή, ο αριθμός των δημοσκοπήσεων έχει αυξηθεί δραματικά πρόσφατα, σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία των ερωτηθέντων φέρεται να τάσσεται υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Σε αυτή την περίπτωση, η στρατιωτική υποδομή του μπλοκ θα πλησιάσει τα σύνορα της Ρωσίας στα βορειοδυτικά. Η Αγία Πετρούπολη θα απειληθεί. Η απόσταση σε ευθεία γραμμή από τη βόρεια πρωτεύουσα της Ρωσίας έως το Ελσίνκι είναι 297 χιλιόμετρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει: «Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ μόνο με ένα πράγμα: ότι κάποιος θα επέτρεπε στον εαυτό του να χρησιμοποιήσει τα γενναιόδωρα δώρα της Ρωσίας για να βλάψει την ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Υψηλό επίπεδο απειλής στη Βαλτική
Ένα άλλο σημείο έντασης για το Κρεμλίνο είναι η Βαλτική. Η ανάπτυξη στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πυραυλικών συστημάτων κρούσης, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, θα δημιουργήσει υψηλό επίπεδο απειλής για τη Ρωσία.
Επιπλέον, υπάρχει το πρόβλημα της περιοχής του Καλίνινγκραντ. Αυτή η περιοχή είναι αποκομμένη από τη Ρωσία και βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία. Το πρώτο βήμα προς την απομόνωση του Καλίνινγκραντ έχει ήδη γίνει: οι χώρες της ΕΕ έχουν κλείσει τους ουρανούς για τη ρωσική πολιτική αεροπορία. Αλλά τα ρωσικά αεροπλάνα πετούν γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Η χερσαία διαμετακόμιση στο Καλίνινγκραντ διέρχεται από το έδαφος της Λιθουανίας. Δεν ρυθμίζεται από τη Λιθουανία, αλλά από μια διμερή συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η Λιθουανία από μόνη της δεν μπορεί να την σταματήσει. Πρόσφατα, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε μεγάλο αριθμό σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η ΕΕ, υπό την πίεση των ΗΠΑ, δεν θα εμποδίσει τη χερσαία διέλευση προς το Καλίνινγκραντ.
Τα στρατιωτικά μέσα & η ματαιότητα των διαπραγματεύσεων
Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, η ουσία της διεθνούς κατάστασης είναι ότι καμία συμφωνία με τη Δύση, είτε προφορική είτε γραπτή, δεν έχει αποτέλεσμα. Μόνο ο φυσικός έλεγχος του εδάφους και των διαδρομών διέλευσης με τη βοήθεια στρατιωτικής δύναμης λειτουργεί. Ως εκ τούτου, αρχικά δεν έχει νόημα η διαπραγμάτευση. Μόνο με στρατιωτικά μέσα. Και διαπραγματεύσεις (διπλωματία) μετά την καθιέρωση του φυσικού ελέγχου.
Εάν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κλιμακώσουν σοβαρά την κατάσταση με τη Βαλτική, τότε η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην περιοχή αυτή θα είναι ένα άλλο απαραίτητο μέτρο. Ωστόσο, θα είναι δυνατό μόνο εάν η Ρωσία μπλοκάρει τις ενέργειες των ΗΠΑ, για παράδειγμα, φέρνοντας πυρηνικά υποβρύχια drones Poseidon με θερμοπυρηνικές κεφαλές μεγατόνων και πλοία επιφανείας εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon με άμεση στόχευση στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κατάσταση στην Ουκρανία έδωσε στη Μόσχα τεράστιο υλικό για το θέμα της διεξαγωγής βιολογικού πολέμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Τα επόμενα χρόνια η Μόσχα θα εξαλείψει τα στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από τα εδάφη των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Η Κίνα θα παράσχει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε αυτό το θέμα.
Ο βαθμός φιλικότητας μιας χώρας προς τη Ρωσία θα καθοριστεί από το εθελοντικό κλείσιμο τέτοιων εργαστηρίων στο έδαφός της. Σε περίπτωση άρνησης δεν αποκλείονται χτυπήματα με όπλα υψηλής ακρίβειας με προηγούμενη ειδοποίηση και παροχή του απαραίτητου χρόνου για την εκκένωση του προσωπικού του εργαστηρίου. Το σχέδιο με την απειλή χρήσης όπλων υψηλής ακρίβειας μπορεί να δοκιμαστεί στη Μολδαβία αφού τεθεί ο έλεγχος στην περιοχή της Οδησσού και στη συνέχεια στη Γεωργία.
Έτσι, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι η πιο σημαντική όσον αφορά τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς χώρου από τη Ρωσία στα σύνορά της, αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο αυτής της διαδικασίας. Η σκληρή αλήθεια της ζωής είναι ότι 5-10 χρόνια άθλου όπλων και σκληρής δουλειάς περιμένουν τη Ρωσία, καταλήγει το ινστιτούτο RUSSTRAT.