Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Πόλεμος από Ντονμπάς μέχρι Καλίνινγκραντ! "Σκοτεινό κεφάλαιο" της Ευρώπης-Ο Πούτιν πήρε έγκριση για επιχειρήσεις στο εξωτερικό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι χαιρετίζει τις οικονομικές κυρώσεις των συμμάχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την απόφαση του Βερολίνου για τον Nord Stream 2. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ισχυρίζεται επίσης ότι η Ρωσία συνεχίζει να σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Ρωσία συνέχισε να εισβάλλει στην Ουκρανία από το 2014.

Το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας έδωσε τη συγκατάθεσή του στον Πρόεδρο της Ρωσίας για τη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εκτός της χώρας σε σχέση με την κατάσταση στο Ντονμπάς. Το αντίστοιχο ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα την Τρίτη σε έκτακτη συνεδρίαση της άνω βουλής του κοινοβουλίου, με 153 γερουσιαστές να ψηφίζουν υπέρ αυτής της απόφασης.

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει τη συγκατάθεσή του στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκτός του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει των γενικά αναγνωρισμένων αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο συνολικός αριθμός οι σχηματισμοί των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, τα καθήκοντά τους, η περίοδος παραμονής εκτός του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθορίζονται από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», λέει το ψήφισμα.

Το έγγραφο τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισής του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η χώρα είχε μείνει χωρίς καμία άλλη επιλογή και ζήτησε την έγκριση για ανάπτυξη του στρατού στο εξωτερικό. Ο Ρώσος βουλευτής Κλίσας δήλωσε προς την Άνω Βουλή ότι ο Πούτιν θα αποφασίσει για τον αριθμό των στρατιωτών, το χρόνο και το αντικείμενο της αποστολής τους.  «Η Ρωσία θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα των δύο υπό απόσχιση περιοχών της Ουκρανίας», τόνισε νωρίτερα ο Πανκόφ.

To αφήγημα της Δύσης περί «εισβολής» έχει νέα πνοή. Ένα από τα βασικά ερωτήματα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης μετά την αναγνώριση των Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Ρωσία, είναι αν ο Πούτιν θα πάει πιο μακριά στο Κίεβο και αν θα γίνει μεγάλος πόλεμος.

Κάποιοι τείνουν σε απαισιόδοξες προβλέψεις, πιστεύοντας ότι μια στρατιωτική σύγκρουση δεν μπορεί να αποφευχθεί. Αυτό αποδεικνύεται, σύμφωνα με την Daily Telegraph, από τον τόνο του προέδρου Πούτιν κατά την ομιλία του στον λαό και την παρουσίαση της Ουκρανίας ως επικείμενης απειλής για την ασφάλεια.

Ένας εκπρόσωπος των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών είπε στο δημοσίευμα ότι ρωσικές μονάδες σε όλες τις υποτιθέμενες κατευθύνσεις της ρωσικής εισβολής είναι έτοιμες να επιτεθούν. «Όλα τα σημάδια που βλέπουμε είναι μια εισβολή μεγάλης κλίμακας από πολλές κατευθύνσεις, με πολλαπλούς στόχους», είπε ο αξιωματούχος.

Η ανταποκρίτρια του BBC για την Ανατολική Ευρώπη, Σάρα Ρέινσφορντ, έγραψε στο άρθρο της ότι η ομιλία του Πούτιν ακουγόταν σαν «μια προσπάθεια να διεκδικήσει προεδρία στην Ουκρανία». «Υπήρχε η αίσθηση ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας απαλλάχθηκε από 20 και πλέον χρόνια πόνου στο στήθος και αντεπιτέθηκε», συμμερίζεται τη γνώμη της.

Η παρατηρήτρια προβλέπει δύο σενάρια για περαιτέρω εξελίξεις. «Η αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα παρέμβουν ανοιχτά και πολύ σύντομα θα προσκληθούν ως «ειρηνευτές». Ή θα μπορούσε να υπάρξει μια παύση καθώς ο Ρώσος ηγέτης περιμένει να δει την επόμενη κίνηση του αντιπάλου του. Αλλά είναι επίσης ένα παιχνίδι εξισορρόπησης στα όρια μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, που γρήγορα μετατρέπεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση», συνοψίζει.

Άλλοι εικάζουν αν ο Πούτιν θα συμβιβαστεί με το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ ή θα "καταλάβει" την υπόλοιπη Ουκρανία. «Υπάρχει μια πιθανότητα ο Πούτιν να αναγνωρίσει απλώς τις δύο δημοκρατίες. Αυτό, μετά από μήνες αποκαλυπτικών σεναρίων, πιθανότατα θα εκληφθεί από την Ουκρανία και τη Δύση ως καλό αποτέλεσμα. Αλλά είναι πιθανό ότι ο Πούτιν έχει πολύ περισσότερα στο μυαλό του από το να πάρει απλά ένα δείγμα από την ανατολική Ουκρανία και να αναλάβει την επίσημη ευθύνη για τα εδάφη που ήδη έλεγχε de facto.Τα τελευταία λόγια του Πούτιν ότι αν το Κίεβο δεν σταματήσει τη βία, τότε θα είναι υπεύθυνο για την "επακόλουθη" αιματοχυσία "ήταν δυσοίωνη. Ακουγόταν σαν κήρυξη πολέμου», γράφει η Guardian.

Το The Spectator πιστεύει ότι το παράθυρο της διπλωματίας έχει κλείσει, ελπίζοντας ότι η Δύση θα «χτυπήσει» τη Ρωσία με κυρώσεις και η Ουκρανία θα αντισταθεί με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ άλλων με ένοπλα μέσα. Στο μεταξύ, η εφημερίδα γράφει, «Ο Πούτιν έκοψε ένα κομμάτι της χώρας για τον εαυτό του χωρίς να πέσει σφαίρα». «Το ερώτημα είναι αν ο Ρώσος ηγέτης θα γιορτάσει τη νίκη και θα σταματήσει εκεί ή θα γίνει η ομιλία του δικαιολογία για να στείλει τανκς μέχρι το Κίεβο», διερωτάται το Spectator. Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι η Μόσχα δεν θα περιοριστεί στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε όλα αυτά τα στρατεύματα στα σύνορα μόνο και μόνο για να αρπάξει δύο κομμάτια γης που είχε ήδη υπό τον έλεγχό του; Η επόμενη κίνηση είναι για την Ουκρανία. Εάν οι Ουκρανοί αντισταθούν (φυσικά, με αμερικανική υποστήριξη), τότε δεν πρέπει να περιμένουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα υποχωρήσουν σιωπηλά. Από τη σκοπιά του Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτός είναι ένας αγώνας για επιβίωση, μια μάχη ενάντια στη γενοκτονία. Σε μια τέτοια μάχη, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την αεροπορική της υπεροχή - και πάλι, επαναλαμβάνοντας τον αεροπορικό πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας», προσθέτει το δημοσίευμα.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η άποψη ότι η Ρωσία δμπορεί να πολεμήσει με διαφορετικό τρόπο. «Η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει άλλα κόλπα για να δημιουργήσει προβλήματα στην Ουκρανία χωρίς να στείλει τα τανκς. Για παράδειγμα, κυβερνοεπιθέσεις όπως αυτές που εξαπέλυσε πρόσφατα εναντίον ουκρανικών τραπεζών», προβλέπουν οι New York Times. Η δημοσίευση χαρακτήρισε την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο «λαϊκών δημοκρατιών» μια «ενέργεια τόσο παράνομη όσο και εξωφρενική», αλλά πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για ειρήνη. Όμως ο κατακλυσμός που θα πέσει στην Ουκρανία και την Ευρώπη σε περίπτωση πλήρους ρωσικής εισβολής απαιτεί να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Ο ειδικός Ρόμπερτ Κέιγκαν -νεοσυντηρητικός και σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ- γράφει στην Washington Post για «την κατάρρευση της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κράτους». Πιστεύει ότι η Ρωσία θα «κατακτήσει» όλη την Ουκρανία. Κατά τη γνώμη του, οι ρωσικές δυνάμεις θα παραταχθούν κατά μήκος ολόκληρου των ανατολικών συνόρων της Πολωνίας, καθώς και κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας και των βόρειων συνόρων της Ρουμανίας.

«Ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης θα ήταν το Καλίνινγκραντ. Η έδρα του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, η ίδια η πόλη και τα περίχωρά της αποκόπηκαν από την υπόλοιπη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Από τότε, οι Ρώσοι μπορούν να φτάσουν στο Καλίνινγκραντ μόνο μέσω Πολωνίας και Λιθουανία. Αναμένετε από τη Ρωσία να απαιτήσει έναν άμεσο διάδρομο που θα έφερνε αυτές τις χώρες υπό τον έλεγχο της Μόσχας, αλλά ακόμη και αυτό θα ήταν μόνο μέρος της νέας στρατηγικής της Ρωσίας για διαχωρισμό των χωρών της Βαλτικής από το ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας ότι η συμμαχία δεν μπορεί πλέον να ελπίζει να προστατεύσει αυτές τις χώρες», είπε ο Κέιγκαν.

Ο σύζυγος της Νουλάντ προβλέπει μια εκ νέου σχεδίαση του χάρτη της Ευρώπης. «Το επόμενο σχήμα της Ευρώπης πιθανότατα θα αντανακλά την αναζωπύρωση της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος και την αποδυνάμωση της επιρροής των ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με τα κινεζικά κέρδη στην Ανατολική Ασία και στον δυτικό Ειρηνικό, αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος της τρέχουσας τάξης», καταλήγει ο αναλυτής.

Το CNN γράφει ότι «ο κόσμος για άλλη μια φορά κρατά την ανάσα του εν αναμονή της επόμενης κίνησης του Πούτιν. Η άποψή του για την ιστορία δεν ισοδυναμεί με δήλωση για εισβολή ή προσπάθεια επανένωσης της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Αλλά θα ήταν εύκολο να το διαβάσουμε αυτό ως μια προσπάθεια προετοιμασίας του ρωσικού λαού για πόλεμο», γράφει το CNN.

Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι ερμήνευσαν τις ενέργειες του Πούτιν στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ως μέρος μιας αδυσώπητης πορείας προς μια ευρύτερη εισβολή στην Ουκρανία, περιγράφοντάς την ως "πολιτική Ποτέμκιν" (ο Ποτέμκιν είναι ο δημιουργός του στρατιωτικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ο συντάκτης του σχεδίου για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία). Αμέσως μετά, ο κόσμος θα μάθει αν η οργή του Πούτιν ήταν προάγγελος μιας μεγαλύτερης ανάφλεξης, που θα τερμάτιζε ουσιαστικά τη μεταψυχροπολεμική εποχή και θα προανήγγειλε μια νέα εποχή έντασης στην Ευρώπη. Όλα αυτά θα απαιτήσουν μια σημαντική επανεξέταση της διατλαντικής ασφάλειας.

Οι Times αποκαλούν τη σημερινή αντιπαράθεση την πιο σοβαρή από το 1980, όταν η ΕΣΣΔ απείλησε να εισβάλει στην Πολωνία. Το δημοσίευμα ζητά τις πιο σκληρές κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι θα πλήξουν την ίδια τη Δύση. Διαφορετικά, ο Πούτιν θα «περάσει την κόκκινη γραμμή». «Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ των οποίων οι οικονομίες συνδέονται με τη Ρωσία αποφεύγουν την πιο επιθετική πορεία δράσης. Είναι καιρός να αφήσουν στην άκρη το προσωπικό συμφέρον. Οι δυτικές χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι εάν θέλουν να προκαλέσουν πραγματικό πόνο στη Ρωσία, αυτό είναι γεμάτο με πόνο για τις ίδιες. Η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σύγκρουσης που θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της. Οι αυστηρές κυρώσεις θα μετατρέψουν τη Ρωσία σε ένα κράτος παρία και θα οδηγήσουν στη φτωχοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων. Τραγικός, αλλά ίσως ο μόνος τρόπος πίεσης στον Πούτιν, που φοβάται τις λαϊκές εξεγέρσεις ενάντια στην απολυταρχία του», γράφει η εφημερίδα.

Ωστόσο, μιλώντας σε δημοσιογράφους του CNN, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος πρότεινε ότι η εισαγωγή νέων ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία από μόνη της δεν θα οδηγήσει στο πλήρες πακέτο κυρώσεων που απειλεί η κυβέρνηση σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, σημειώνοντας ότι «ρωσικές δυνάμεις διατηρούν παρουσία σε αυτές τις περιοχές» από το 2014. «Ως εκ τούτου, θα παρακολουθούμε πολύ στενά τι θα κάνουν τις επόμενες ώρες και ημέρες και η αντίδρασή μας θα αλλάξει ανάλογα με τις ενέργειές τους», είπε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τώρα φαίνεται ότι η Ρωσία θα δρα ανοιχτά σε αυτή την περιοχή και θα απαντήσουμε ανάλογα».

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την αναγνώριση του "LDNR" εντός των συνόρων των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει το "DPR" και το "LPR" εντός των ορίων που υποδεικνύονται στα "συντάγματά" τους - δηλαδή εντός των συνόρων των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, προ ολίγου! Πρότεινε στις ουκρανικές αρχές να επιλύσουν αυτό το ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και των ίδιων των «δημοκρατιών».

«Τους αναγνωρίσαμε. Και αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του συντάγματος , το τονίζω αυτό, ότι όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα θα επιλυθούν κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των σημερινών αρχών του Κιέβου και των ηγετών των δημοκρατιών», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι αφού η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του "LDNR", προέκυψε το ερώτημα ποια όρια είναι απαραίτητο να αναγνωριστούν οι "δημοκρατίες". Από τη μια πλευρά, ο αρχηγός του DPR, Ντένις Πουσίλιν, ανακοίνωσε ότι τα σύνορα της Δημοκρατίας θα είναι εντός ολόκληρης της περιοχής του Ντονιέτσκ. Το "LPR" αναφέρει επίσης ότι τα σύνορά τους είναι ολόκληρη η επικράτεια της περιοχής Λουγκάνσκ .

Με τη σειρά του, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει το "DPR" και το "LPR" εντός των ορίων στα οποία οι αρχές των "δημοκρατιών" ασκούν εξουσίες και δικαιοδοσία. Την ίδια ώρα, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των «DPR» και «LPR» εντός «των συνόρων στα οποία αυτοανακηρύχθηκαν».

Τέλος σε μια τελευταία είδηση στο Ντονιέτσκ έγινε απόπειρα ενάντια στον πρώην επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, ενώ ως αποτέλεσμα της έκρηξης, τραυματίστηκε κάτοικος της περιοχής του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...