Η Ρωσία έχει λόγους να πιστεύει ότι μια πιο ρεαλιστική άποψη για τη συριακή διευθέτηση έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Σύρο ομόλογό του Φαϊζάλ Μεκντάντ στη Μόσχα.
«Παρόλα αυτά, τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν μια πιο ρεαλιστική άποψη για το τι συμβαίνει στη Συρία και πώς πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι ενέργειές τους σχετικά με τη συριακή διευθέτηση. Τουλάχιστον, δεν ακούμε τις υστερικές δηλώσεις που ακούσαμε πίσω το 2011-2012, ότι «οι μέρες του καθεστώτος είναι μετρημένες», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής.
Είπε ότι τα περιφερειακά κράτη έχουν επίσης υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική άποψη. «Όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όλο και περισσότερες χώρες της περιοχής, οι αραβικές χώρες, οι γείτονες της Συρίας και ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών κατανοούν ότι πρέπει να συνεργαστούν με τους νόμιμους εκπροσώπους και τους ηγέτες της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας», είπε ο Λαβρόφ. «Χαιρετίζουμε αυτήν την τάση και όσο πιο γρήγορα λάβει τη μορφή πρακτικών συμφωνιών και αναζήτησης πρακτικών λύσεων, τόσο καλύτερα θα είναι για τον συριακό λαό και τους λαούς της περιοχής».
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ενέργειες των Αμερικανών στο έδαφος της αραβικής δημοκρατίας. "Ουσιαστικά, έχουν καταλάβει την ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη, στερούν από τις νόμιμες συριακές αρχές την πρόσβαση σε πόρους υδρογονανθράκων και πόρους σιτηρών. Μιλήσαμε γι' αυτό σήμερα, νομίζω ότι είναι απαράδεκτο", συνέχισε, "Τα φλερτ που έχουμε δείτε στην αμερικανική πολιτική με ορισμένες κουρδικές δομές, με στόχο την υποκίνηση αυτονομιστικών συναισθημάτων, φυσικά, είναι πολύ επικίνδυνα παιχνίδια».
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ρωσία οξύνει συνεχώς αυτά τα ζητήματα μέσω αμερικανικών καναλιών, με στρατιωτικούς και με διπλωμάτες που εργάζονται για τη συριακή διευθέτηση. «Έχουμε τους λόγους μας να πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί δεν θα το χάσουν, αν και δεν βλέπουμε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα», κατέληξε ο επικεφαλής της διπλωματίας.