Η Ρωσία αποφάσισε να πραγματοποιήσει τον Φεβρουάριο τη διεξαγωγή Στρατηγικών στρατιωτικών ασκήσεων που περιλαμβάνουν πυρηνικά όπλα αντί για το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους
Αυτό οφείλεται κυρίως στις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα και στις απειλές κατά της Ρωσίας. Στοιχεία για αυτό το θέμα παρέχονται από τους Financial Times, όπως παρακάτω:
«Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού και υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μεγάλη πυρηνική Στρατηγική άσκηση αυτόν τον μήνα ως προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ να μην επέμβει εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να ενεργήσει σε βάρος της Ουκρανίας.
Ο Στρατηγός Mark Milley, Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού, και η Avril Haynes, Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, είπαν στους γερουσιαστές στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Πέμπτη, ότι ο Πούτιν σκοπεύει να ξεκινήσει ασκήσεις στα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου που γνωρίζει την κατάσταση.
Το φθινόπωρο, η Ρωσία διεξάγει συνήθως την ετήσια πυρηνική της άσκηση, η οποία περιλαμβάνει δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Πούτιν αποφάσισε να τις πραγματοποιήσει νωρίτερα φέτος την εν λόγω άσκηση-δοκιμή, ως επίδειξη δύναμης
Σύμφωνα με ρωσικό ΜΜΕ συνήθους αξιοπιστίας το οποίο έχει διασυνδέσεις με το ΥΠΑΜ της χώρας του, αναφέρεται ότι:
"H ρωσική πλευρά δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία σχετικά με την αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των εν λόγω ασκήσεων από το φθινόπωρο στον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, και ως εκ τούτου τα επιχειρήματα της αμερικανικής πλευράς μπορεί να είναι λανθασμένα, ειδικά επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή κατά της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η συγκέντρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα και στα σύνορα του κράτους της Ένωσης είναι σαφώς προκλητική, και ως εκ τούτου η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να διεξάγει τέτοιες ασκήσεις για να υπενθυμίσει στη Συμμαχία ότι η Ρωσία διαθέτει πυρηνικά όπλα, τα οποία, εάν χρειαστεί, μπορούν να εκτοξευθούν σχεδόν αμέσως."
Η στρατιωτική αντιπαλότητα Ρωσίας-ΗΠΑ θερμαίνεται και στη Συρία
Αναχαίτιση Αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους από Ρωσικό στη Συρία
Σύμφωνα με ρωσικές ανοικτές πηγές,ένα μαχητικό αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας εισήλθε στον εναέριο χώρο της Συρίας σε περιοχή που ελέγχεται από τον συριακό και τον ρωσικό στρατό.
Απογειώθηκε άμεσα το ρωσικό μαχητικό Su-30SM για να αναχαιτίσει το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-15.
Ο πιλότος του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους κατάφερε να το αναχαιτίσει με επιτυχία, ανάγκαζοντας τον Αμερικανό πιλότο να υποχωρήσει,χωρίς ωστόσο να κλειδώσει το αμερικανικό μαχητικό ως στόχο για να αποφευχθούν σοβαρά επεισόδια.
Το περιστατικό σημειώθηκε στο ανατολικό τμήμα της Συρίας και το ρωσικό ΜΜΕ αναφέρει ότι το αμερικανικό μαχητικό F-15 ήταν οπλισμένο και εκτιμά ότι πιθανότατα να σκόπευε να πλήξει φιλοϊρανικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Συρίας.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην ρωσική πόλη Snezhinsk η οποία είναι μία κλειστή ρωσική πόλη, που αποτελεί κέντρο πυρηνικών δοκιμών! Σήμερα, μόνο δύο κέντρα πυρηνικών υπάρχουν στη Ρωσία. Το βασικό κέντρο βρίσκεται στην Savor, όπου παράγεται και η πλειοψηφία των πυρηνικών της χώρας
Η πόλη χτίστηκε γύρω από ένα επιστημονικό ινστιτούτο έρευνας με σκοπό την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Το ινστιτούτο αυτό ιδρύθηκε το 1955 και περίπου το 30% του προσωπικού του δούλευε προηγούμενα στην Savor.
Κάποια από τα διάφορα όπλα που έχουν σχεδιαστεί και δοκιμαστεί στο ινστιτούτο είναι πυρηνικοί πύραυλοι υποβρυχίων, ναυτικοί πύραυλοι, ναυτικές πυρηνικές βόμβες βάθους, κατευθυνόμενοι πύραυλοι cruise, αναχαιτιστικοί πύραυλοι, το A-135 Amur αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα, βόμβες ελεύθερης πτώσης και βλήματα πυροβολικού.
Η λίστα των εξελιγμένων διειπηρωτικών πυραύλων ξεκινάει με τον R-29RMU2.1 Layner, ο οποίος υιοθετήθηκε το 2014 στην κλάση Delta IV βαλλιστικών υποβρυχίων. Η μέγιστη εμβέλειας του είναι τα 8.300 χιλιόμετρα με πλήρη φορτίο και τα 12.000 χιλιόμετρα με μειωμένο φορτίο. Κάθε πύραυλος μπορεί να κουβαλήσει 12 κεφαλές. Ο πύραυλος διαθέτει βελτιωμένα συστήματα που τον βοηθάνε να υπερνικά αντιβαλλιστικές άμυνες
Ακολουθεί ο RS-24 Yars, ο οποίος είναι ένας νέας παραγωγής διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος είναι γνωστός ως SS-29 στην Δύση. Ο πύραυλος έχει εμβέλεια 12.000 χιλιομέτρων και μπορεί να κουβαλήσει τουλάχιστον 6 διαφορετικές κεφαλές. Κάποιες πηγές αναφέρουν πως ο πύραυλος μπορεί να φτάσει την εντυπωσιακή ταχύτητα των 33.000 χλμ/ώρα (27 μαχ).
Τέλος ο ρωσικός πύραυλος R-36M2 Voyevoda, ο οποίος δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 1971. Οι πρώτοι 56 υιοθετήθηκαν το 1977 αν και αντικαταστάθηκαν μετέπειτα από νεότερες εκδόσεις του πυραύλου. Η τελευταία εκδοχή του είναι ο R-36M2 Voyevoda που πρώτη φορά δοκιμάστηκε το 1988.Ο πύραυλος έχει εμβέλεια 11.000 χιλιόμετρα και μπορεί να κουβαλήσει 10 πυρηνικές κεφαλές. Κάποιες πηγές αναφέρουν πως ένας πύραυλος μπορεί να καταστρέψει περίπου 3 αμερικανικές πολιτείες!
Τα παραπάνω ευχόμαστε να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με καταστροφή της ανθρωπότητας