Ρωσία

Δεύτερη μαχαιριά από τα Εμιράτα στις ΗΠΑ; Συμπαραγωγή με την Μόσχα για το Su-75 Checkmate

Το Πενταπόσταγμα έχει γράψει, ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ «συγκρατούν» τα μαχητικά F-35, ήταν η ανησυχία του Ισραήλ ότι θα χάσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα που παραδοσιακά απολάμβανε στην περιοχή μετά τη δεκαετία του 1970.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο μπρος-πίσω σχετικά με την αγορά των F-35, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έριξαν τελικά την αυλαία και έκλεισαν όλες τις εικασίες για την αγορά του. Η κυβέρνηση των Εμιράτων, φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με τη νέα της συμφωνία με το Rafale F4 προς το παρόν και ουσιαστικά, έχει εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά stealth.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρήγγειλαν 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale,τη μεγαλύτερη παραγγελία πολεμικού αεροσκάφους, ένα συμβόλαιο όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που εμβαθύνει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Γαλλία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι η πίεση των ΗΠΑ να εγκαταλείψει τη Huawei από το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο και οι διαφωνίες για το πόση τεχνολογία F-35 θα μεταφερθεί είναι παράγοντες που ευθύνονται για την αναστολή των συνομιλιών.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία επιδιώκει να παράγει το νέο της μαχητικό αεροσκάφος Su-75 Checkmate με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Μια πιθανή συνεργασία της Μόσχας με το Άμπου Ντάμπι, θα μπορούσε να είναι μια κερδοφόρα κατάσταση, καθώς έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει την πολεμική αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, ενώ παράλληλα θα μειώσει την εξάρτηση των ΗΑΕ από τη Δύση για τα πολεμικά τους αεροπλάνα.

Su-75 Checkmate

Το Su-75 Checkmate έχει σχεδιαστεί για να είναι μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους στα μαχητικά αεροσκάφη F-35 των ΗΠΑ. Αυτό το σύγχρονο αεροσκάφος, είναι το δεύτερο πολεμικό αεροπλάνο πέμπτης γενιάς που θα παράγει η Ρωσία μετά το Su-57.

Ο κατασκευαστής του Checkmate, είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι το νέο ελαφρύ αεροσκάφος μάχης (LCA) θα έχει την ικανότητα να χτυπά οποιονδήποτε στόχο σε ένα μελλοντικό πεδίο μάχης και θα μπορεί να εκτελεί καθήκοντα αποστολής, χωρίς να εισέρχεται σε περιοχή που ελέγχεται από την αεράμυνα ενός αντιπάλου.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο ρωσικός κρατικός όμιλος Rostec, κατά την πρώτη επίδειξη του τζετ στην αεροπορική έκθεση MAKS-2021, το Su-75 θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μια ομάδα drones στο αεροσκάφος. Επιπλέον, θα μετέφερε περισσότερους από επτά τόνους ωφέλιμου φορτίου.

Το πολεμικό αεροσκάφος θα μπορεί να χτυπήσει έως και έξι στόχους ταυτόχρονα. Είναι πιθανό, το Checkmate να είναι εξοπλισμένο με ένα παράγωγο του κινητήρα NPO Saturn AL-41, ο οποίος είναι επίσης εγκατεστημένος στο Su-57. Θα έχει μέγιστη ταχύτητα 1,8 Mach και επιδόσεις supercruise. Το μονοκινητήριο αεροσκάφος θα έχει ακτίνα μάχης που θα εκτείνεται έως και 3.000 km.

Πιθανή συμφωνία με τα ΗΑΕ

Σύμφωνα με το eurasiantimes, εκθέσεις αναφέρουν ότι η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρίσκονται επί του παρόντος σε συνομιλίες για τη συμπαραγωγή των απαιτούμενων σύνθετων υλικών και της τεχνολογίας επικοινωνιών για το Su-75. Η απόφαση του Άμπου Ντάμπι να ξεκινήσει συνομιλίες συμπαραγωγής, έρχεται αφότου επέλεξε να αναστείλει μια συμφωνία όπλων 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ, που περιελάμβανε την αγορά 50 μαχητικών αεροσκαφών F-35, 18 οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

Εάν οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία για το Su-75, αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θέλουν να ενισχύσουν την αμυντική βιομηχανία της χώρας προσπαθώντας να διαφοροποιήσουν την εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία της, αλλά και να βοηθήσουν την μαχόμενη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Είναι σημαντικό, ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο προμηθειών για άλλες χώρες της περιοχής και να αυξήσει τη ρωσική επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Ρωσία στη Μέση Ανατολή

Αν και έχει παγκόσμια παρουσία στον τομέα αυτό, η Ρωσία εξάγει την πλειοψηφία των όπλων της μόνο σε πέντε χώρες: Αλγερία, Κίνα, Αίγυπτο, Ινδία και Βιετνάμ. Η Μόσχα προσπαθεί τώρα να διευρύνει τη βάση πελατών της και επιδιώκει επιθετικά νέες αγορές στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

 Η στροφή των ΗΑΕ προς τη Ρωσία, αντανακλά την τάση της αυξανόμενης παρουσίας της τελευταίας στη Μέση Ανατολή. Ο Korybko ( Αμερικανός πολιτικός αναλυτής  με έδρα τη Μόσχα),  σημείωσε ότι σε περίπτωση που αυτές οι συνομιλίες μετατραπούν σε μια πραγματική συμφωνία, τότε « θα αντιπροσωπεύει ένα άλλο ορόσημο για το λεγόμενο «Ummah Pivot» της Ρωσίας, το οποίο αναφέρεται στη συνολική προτεραιότητά της για τις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία μετά την έναρξη κυρώσεων το 2014 της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ».

Σχολιάζοντας περαιτέρω επιπτώσεις που θα είχε αυτή η συμφωνία στη ρωσική επιρροή στη Μέση Ανατολή , είπε: « Η Ρωσία προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μια ουδέτερη δύναμη εξισορρόπησης σε όλο το ανατολικό ημισφαίριο, με σκοπό την καλλιέργεια σχέσεων με μη παραδοσιακούς εταίρους όπως η ΗΑΕ».

Στο πλαίσιο, του ότι το Κρεμλίνο χρειάζεται έναν αξιόπιστο Άραβα εταίρο που μπορεί να χρησιμεύσει ως το επίκεντρο του «Ummah Pivot» του, η εμφάνιση ενός άξονα Εμιράτων-Ρωσίας, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιο στενή συνεργασία αυτών των δύο στο Κέρας της Αφρικής όπου και οι δύο έχουν σημαντική επιρροή.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ