Ρωσία

Η Γερμανία θα «παγώσει» χωρίς ρωσικό αέριο: Γιατί «ξέφυγε» η τιμή του φυσικού αερίου;

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία, έρχεται στην κορύφωση της πιο πρόσφατης αντιπαράθεσης μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, ενός στενού συμμάχου της Ρωσίας. Και παίζει εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρά τη δέσμευση του Πούτιν να αυξήσει τις παραδόσεις. Η Ρωσία πιέζει ώστε οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, να δώσουν γρήγορα έγκριση για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, ένα έργο στο οποίο αντιτίθενται οι ΗΠΑ και η Ουκρανία, ως κίνδυνο για την ασφάλεια.

Εκτός ελέγχου η τιμή για το φυσικό αέριο, ενώ αναμένεται ένας ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας. Είναι μόνο θέμα προσφοράς και ζήτησης ή εντείνεται ο κίνδυνος κερδοσκοπίας;

Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, καθώς η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε φάση ανάκαμψης μετά την πανδημία. Η εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης για αγαθά σε όλον τον κόσμο οδηγεί σε αύξηση των τιμών παραγωγού, η οποία μετά από λίγο αντανακλάται στις τελικές τιμές. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες δεν λειτουργούν απρόσκοπτα. Ακόμη και η μεταφορά των προϊόντων καθυστερεί, καθώς καταγράφονται ελλείψεις παντού: σε πλοία, σε οδηγούς φορτηγών, σε κοντέινερ.

Αλλά η πιο ανησυχητική εξέλιξη, που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την άνοδο των τιμών, είναι οι συνεχείς αυξήσεις στην ενέργεια, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο. Από το 2020, οι τιμές για συμβόλαια φυσικού αερίου στις αγορές παραγώγων έχουν αυξηθεί σημαντικά

Οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς οι τιμές στην αγορά φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί ξανά, αφού η εθνική ρυθμιστική αρχή ενέργειας προφανώς υποκλίθηκε στα ρωσοφοβικά και περιβαλλοντικά λόμπι και ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης ενός νέου αγωγού αερίου θέρμανσης.

Ένα γερμανικό στέλεχος ενέργειας, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα «παγώσει» αυτόν τον χειμώνα, εάν οι αρχές συνεχίσουν να εμποδίζουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο Βραζιλιάνος δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα παγκόσμιων υποθέσεων Πέπε Εσκομπάρ, ανέφερε ως πηγή έναν ανώνυμο επικεφαλής της βιομηχανίας στην τελευταία του στήλη για το Unz Review, σχετικά με την απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας Bundesnetzagentur να αναστείλει την πιστοποίηση του πρόσφατα τελειωμένου αγωγού.

Αυτή η απόφαση οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη σε επίπεδα που πλησιάζουν εκείνα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου,  μέχρι που οι διαβεβαιώσεις από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν,  ότι η εθνική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom θα τηρήσει όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις, οι όποιες ανησυχίες κατευνάστηκαν.

Φαίνεται, ότι η ρυθμιστική αρχή καθυστέρησε να εγκρίνει ζωτικές προμήθειες μέσω του διαβαλτικού αγωγού, έως ότου σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού στον απόηχο των γενικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

«Αυτός ο συνασπισμός, που αναμένεται να ηγηθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, είναι πιθανό να περιλαμβάνει τους «νεοφιλελεύθερους» Πράσινους, τους οποίους αποκάλεσε «εγγενώς κατά του Nord Stream και κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Εσκομπάρ.

Ο δημοσιογράφος είπε ότι ένα δεύτερο κίνητρο, ήταν να αντιληφθεί η Ρωσία ως ένα «μαστίγωμα» για τη Λευκορωσία, η οποία δέχθηκε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που  της απαγόρευσαν  αεροπορικές εταιρείες της να εισέλθουν στον εναέριο χώρο του μπλοκ, πετώντας εναλλακτικά δρομολόγια προς τη Μέση Ανατολή.

Χιλιάδες επίδοξοι αιτούντες άσυλο, έχουν από τότε πετάξει στο ευρωπαϊκό κράτος εκτός ΕΕ για να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα προς την Πολωνία.

«Πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου η Γερμανία δεν έχει νικηφόρο χέρι», είπε το στέλεχος. Gazprom είναι πολύ επαγγελματίας. Φανταστείτε όμως εάν η Gazprom αποφάσιζε να επιβραδύνει εσκεμμένα τις παραδόσεις φυσικού αερίου της. Θα μπορούσε να δεκαπλασιαστεί, καταρρέοντας ολόκληρη την ΕΕ." συνέχισε

Ο γνώστης της βιομηχανίας επεσήμανε, ότι ενώ η Μόσχα έχει άλλες αγορές για τα τεράστια αποθέματά της φυσικού αερίου στην Άπω Ανατολή, η ΕΕ δεν έχει ρεαλιστικό εναλλακτικό προμηθευτή, ακόμη και από ακριβές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Γεγονός είναι ότι η Ρωσία έχει την Κίνα. Αλλά όλα δείχνουν, ότι η Γερμανία δεν έχει εφαρμόσιμο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Εάν η Γερμανία δεν προμηθευτεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριό της από ξηράς τώρα, δεν μπορεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική θέση, καθώς δεν υπάρχει επαρκής χωρητικότητα LNG ή πετρέλαιο για να προμηθεύσει την ΕΕ αυτόν τον χειμώνα.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου, εξαντλήθηκαν σοβαρά από έναν συνδυασμό ασυνήθιστα κρύου χειμώνα το 2020-21 και την αποτυχία των ανανεώσιμων ηλιακών και αιολικών γεννητριών να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους, λόγω των ήρεμων ανέμων και των συννεφιασμένων ουρανών.

Η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε αυτή την εβδομάδα  κρατική βοήθεια προς τα φτωχότερα νοικοκυριά που θα δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά να θερμάνουν τα σπίτια τους κατά  τους επόμενους μήνες.

«Οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν έναν μακρύ, κρύο χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2», προειδοποίησε το  ανώνυμο στέλεχος.

«Θα παγώσουν», είπε. "Μεγάλο μέρος της οικονομίας τους θα αναγκαστεί να κλείσει. Η ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη. Θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια για να δημιουργηθεί χωρητικότητα LNG για φυσικό αέριο, αλλά ποιος θα την κατασκευάσει για αυτούς;"

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, θα έχουν οι βιομηχανικοί πελάτες που έχουν επιλέξει φυσικό αέριο. Μόνο η χημική βιομηχανία απορροφά το 1/3 της παγκόσμιας κατανάλωσης. Αυξημένη είναι η ζήτηση και στη χαλυβουργία. Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει, ότι η θέρμανση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στη Γερμανία θα ακριβύνει ακόμη περισσότερο, καθώς στα επόμενα χρόνια, η φορολόγηση για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να υπερδιπλαστιαστεί και οι πάροχοι θα μετακυλίσουν την αύξηση στους πελάτες τους.

Αλλά και η Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν, επωφελείται από τη συνεχή αύξηση στις τιμές και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Ο βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Όλιβερ Κρίσερ υποστηρίζει ότι η Μόσχα εξάγει φέτος ποσότητα κατά 20% μικρότερη σε σχέση με το 2019, άρα μάλλον «προκαλεί μία τεχνητή μείωση της προσφοράς» προς τη Γερμανία, για παράδειγμα, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται σε επίπεδα-ρεκόρ οι ρωσικές εξαγωγές προς την Τουρκία και την Κίνα. Πρόκειται προφανώς για τακτικό ελιγμό, προκειμένου να εξασφαλίσει  η Ρωσία άδεια λειτουργίας για τον αγωγό Nord Stream 2.

Ένα επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο, είναι τα μειωμένα αποθέματα φυσικού αερίου στη Δύση, που την καθιστούν πιο ευάλωτη σε εκβιαστικές ενέργειες. Στην αρχή του χειμώνα η ενεργειακή επάρκεια θεωρείται ικανοποιητική, εφόσον τα αποθέματα αυτά είναι ήδη πλήρη. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει φέτος. Ιδιαίτερα οι αποθηκευτικοί χώροι στη Γερμανία που ελέγχει η Gazprom,  είναι σχεδόν άδειοι και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα. Γύρω στον Φεβρουάριο, όταν θα κορυφωθεί ο χειμώνας και δεν θα έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία ο αγωγός Nordstream 2, μπορεί να παρουσιαστούν οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ