Ρωσία

S-550: Ο προηγμένος «διάδοχος» των S-500 «θα αναχαιτίζει όλους τους πυραύλους»

Το Πενταπόσταγμα έγραψε, ότι  Ρωσία αναπτύσσει ένα προηγμένο (που δεν είχε ανακοινωθεί ποτέ) πυραυλικό σύστημα S-550,  όπως είχε ανακοινωθεί την Τρίτη  από το υπουργείο Άμυνας .

Οι αναφορές υποδεικνύουν ότι το μοντέλο είναι μια αναβίωση, ενός πρόσφατου σοβιετικού έργου που έκλεισε σε μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι οι εντολές προήλθαν από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε πρόσφατη συνάντηση με στρατιωτικούς κορυφαίους Αξιωματούχους.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχους, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα είναι το πιο προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και θα διαθέτει εκτεταμένη ικανότητα ανίχνευσης και εντοπισμού στόχων, αλλά και μεγαλύτερο βεληνεκές στους πυραύλους που θα εκτοξεύει για την αναχαίτιση των εχθρικών απειλών.

«Ο αρχηγός του κράτους έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της προώθησης της ανάπτυξης εγχώριων συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, και την προμήθεια S-350, S-500 και S-550 στις Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε ο Σόιγκου σε ένα συνέδριο στο υπουργείο Άμυνας.

 

Ο Σόιγκου δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πρόσφατα αναφερθέν πυραυλικό σύστημα S-550.

Σύμφωνα με το κρατικό  πρακτορείο ειδήσεων TASS , η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε το «τερματικό σύστημα αεράμυνας υψηλής κινητικότητας» S-550 το 1981-1988. Αυτό το έργο, μαζί με πολλά άλλα, φέρεται να καταργήθηκε ως μέρος των συμφωνιών σοβιετικής-ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων. 

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν το S-550 που ανακοινώθηκε πρόσφατα, σχετίζεται με τη σοβιετική ανάπτυξη.

Η ανακοίνωση του Σόιγκου, έρχεται αφότου ο ρωσικός στρατός παρουσίασε για πρώτη φορά βίντεο από μια δοκιμή ζωντανών πυρών του προκατόχου S-500 του S-550, που προορίζεται για αντικατάσταση του S-300 και συμπλήρωμα των προηγμένων συστημάτων S-400, τον Ιούλιο.

Οι αναφορές ανέφεραν ότι το S-500, πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δοκιμή πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος στον κόσμο το 2018. 

Ο πρώην αναπληρωτής του Σόιγκου και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ,  δήλωσε τον Σεπτέμβριο, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αρχίσει να παραδίδουν τους S-500, αν και πιστεύεται ότι θα παραδοθεί το 2025.

Τα πιο πρόσφατα συστήματα πυραύλων S-550 της Ρωσίας, θα χρησιμεύσουν ως κινητή παρακολούθηση του στρατηγικού συστήματος πυραυλικής άμυνας A-135 «Amur» - A-235 «Nudol» και θα διαθέτουν την αρχή του αναχαιτιστή κινητικής ενέργειας, για την αποφυγή πυρηνικής έκρηξης όταν μια κεφαλή χτυπηθεί, δήλωσε στο TASS την Τρίτη ο στρατιωτικός ειδικός Ντμίτρι Λιτόφκιν.

"Στην περίπτωση του σοβιετικού συστήματος ABM, οι πυρηνικές κεφαλές προορίζονταν να αναχαιτιστούν πάνω από την Κεντρική Βιομηχανική Περιοχή της χώρας, με μια αντιπυρηνική έκρηξη. Πιστεύεται, ότι τόσο οι εικονικοί στόχοι όσο και οι κεφαλές, θα καίγονταν στο αναδυόμενο πλάσμα. Επομένως, η πυρηνική στάχτη θα έπεφτε στο έδαφος της χώρας.Το S-550, για να ακολουθήσει τη λογική, θα χρησιμοποιήσει μια διαφορετική αρχή, μια κινητική αναχαίτιση», εξήγησε ο ειδικός.

Αυτό θα καταστήσει δυνατή, τη «σωματική καταστροφή της κεφαλής και την αποτροπή πυρηνικών εκρήξεων», είπε ο Λιτόβκιν.

«Σε περίπτωση που μια κεφαλή καταστραφεί, τα θραύσματά της θα δημιουργήσουν ένα ραδιενεργό υπόβαθρο, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με μια έκρηξη οβίδας», εξήγησε.

Το πιο πρόσφατο σύστημα S-550, μπορεί να χρησιμεύσει ως συνέχεια του στρατηγικού πυραυλικού συστήματος A-135 «Amur» - A-235 «Nudol» στην κινητή διαμόρφωση του, είπε ο ειδικός.

"Τίποτα δεν είναι γνωστό για το S-550, αλλά υποθέτω ότι θα γίνει ένα επιπλέον στοιχείο του συστήματος Prometei. Ανακοινώθηκε νωρίτερα, ότι αυτό το σύστημα θα μπορούσε να καταρρίψει τόσο βαλλιστικές πυρηνικές κεφαλές όσο και δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Κρίνοντας από όλα , ο στρατός έχει λάβει απόφαση να κατανείμει αυτές τις λειτουργίες μεταξύ των δύο συστημάτων, (η επιλογή πολλαπλών εργασιών δεν είναι πάντα καλή για ένα σύστημα μάχης). Εξ ου και το συμπέρασμα, ότι το S-550 θα χρησιμεύσει ως συνέχεια του A-135' Amur', ως Στρατηγικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας A-235 'Nudol' αλλά στην κινητή του διάταξη», είπε ο ειδικός.

Στρατηγικό πυραυλικό σύστημα S-550

Πηγή κοντά στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είπε νωρίτερα στο TASS ότι το πρώτο στρατηγικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-550, θα τεθεί σε υπηρεσία στον ρωσικό στρατό έως το 2025. Είπε ότι το υλικό για το S-550 είχε ήδη κατασκευαστεί και σχετίζεται με το στρατηγικό βαλλιστικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα. Το S-550 θα χρησιμοποιούσε έναν κινητό εκτοξευτή με υπερηχητικό πύραυλο και δεν προβλεπόταν η θαλάσσια έκδοση αυτού του όπλου, είπε η πηγή.

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας τεχνολογίας Rostec Sergey Chemezov, δήλωσε στο Dubai Airshow 2021, ότι το S-550 θα διαθέτει ικανότητα ανίχνευσης στόχων μεγαλύτερου βεληνεκούς και αναχαίτισης πυραύλων.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη του υπουργείου στις 9 Νοεμβρίου ότι στις συναντήσεις της αμυντικής βιομηχανίας στο Σότσι τον Νοέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δώσει έμφαση στη σημασία της παράδοσης των συστημάτων S-350, S-500 και S-550 αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας, στα ρωσικά στρατεύματα.

Το όπλο αναχαίτισης πυραύλων μικρού βεληνεκούς S-550 (το έργο του κινητού αμυντικού συστήματος πυραύλων σημείου), αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1981-1988 στο Κεντρικό Γραφείο Σχεδιασμού Almaz (σήμερα, η Ένωση Έρευνας και Παραγωγής Almaz στο Almaz- Antey Group). 

Οι εργασίες σε αυτό το σύστημα, τερματίστηκαν ταυτόχρονα με πολλά έργα άλλων σοβιετικών γραφείων σχεδιασμού στον αμυντικό τομέα ως μέρος των σοβιετικών-αμερικανικών συμφωνιών. Ο εξοπλισμός του πρωτοτύπου του συστήματος πυρός του όπλου, αποσυναρμολογήθηκε μετά το 1992. Το έδαφος που δημιουργήθηκε στη διαδικασία των εργασιών στο έργο καταστράφηκε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...