Ρωσία

Στη Διεθνή Έκθεση Dubai Airshow Ρωσικά μαχητικά και Drones για πρώτη φορά

Με τα διάσημα γραφεία σχεδιασμού RAC MiG και Sukhoi να ενοποιούνται σταδιακά υπό την United Aircraft, ο τομέας της στρατιωτικής αεροπορίας της Ρωσίας συνεχίζει να στοχεύει στις εξαγωγές μαχητικών, παρά τον ανταγωνισμό ΗΠΑ και Κίνας.

Οι πωλήσεις όπλων αποτελούν κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και ελέγχονται στενά από τη Ρωσική κυβέρνηση, για την προώθηση οικονομικών και στρατηγικών στόχων. Οι ρωσικές πωλήσεις όπλων, παρέχουν μια σημαντική πηγή σκληρού νομίσματος, προωθούν την αμυντική και πολιτική σχέση της Ρωσίας με άλλες χώρες και υποστηρίζουν σημαντικές εγχώριες βιομηχανίες.

Η Ρωσία στην έκθεση στο Ντουμπάι για πρώτη φορά θα παρουσιάσει το αναγνωριστικό και κρουστικό drone "Piper-RU", ενώ οι επισκέπτες του Dubai Airshow θα μπορούν να δουν ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα σε δράση.

Η μεγαλύτερη Ρωσική σχεδιαστική και κατασκευαστική UAV, η εταιρεία Kronstadt, για πρώτη φορά στον κόσμο στο περίπτερο με τη μορφή μοντέλων, θα παρουσιάσει τα αεροσκάφη μακράς διάρκειας αναγνώρισης και επίθεσης Inokhodets-RU, το UAV ραντάρ Helios-RLD και ένα UAV  υψηλής ταχύτητας το  Thunder.

Υπενθυμίζουμε, ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε σύμβαση στο φόρουμ Army-2021, για την προμήθεια του επιθετικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Pacer-RU. Θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση του στρατιωτικού τμήματος ήδη από το 2023. Το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης, ότι επιθετικά ελικόπτερα UAV θα παραλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εγγύς μέλλον.

Να επισημάνουμε ότι τον Απρίλιο, αναφέρθηκε η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών  στη Ντούμπνα, κοντά στη Μόσχα. Η επιχείρηση θα παράγει τα drones «pacer».

Το ρωσικό μαχητικό Su-57 πέμπτης γενιάς καθώς και τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-35, Su-35 και Su-30 έχουν μεγάλη ζήτηση στις χώρες της Μέσης Ανατολής, δήλωσε στο TASS ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας τεχνολογίας Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ.

«Πρώτα από όλα, θέλω να αναφέρω το Su-57. Αυτό είναι το μοναδικό "βαρύ" μαχητικό πέμπτης γενιάς στον κόσμο, που προσφέρεται για εξαγωγές. Διαθέτει εντελώς διαφορετικές ικανότητες μάχης: stealth, υψηλή ταχύτητα, ωφέλιμο φορτίο μάχης και ικανότητα ελιγμών και ως εκ τούτου το αντίστοιχο ενδιαφέρον για αυτό», είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

Ενδιαφέρον προκαλούν επίσης τα αεροσκάφη MiG-35, τα στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη Il-76MD-90A, τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Il-78M-90A και, φυσικά, τα αεροσκάφη Su-35 και Su-30.

Επίσης οι επισκέπτες του Dubai Airshow, θα μπορούν να δουν ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα σε δράση. Η ακροβατική ομάδα «Ρώσοι Ιππότες» θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα πτήσης, πετώντας μαχητικά Su-30.

"Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της επιτυχίας των ρωσικών προϊόντων στη διεθνή αγορά. Παρεμπιπτόντως, τώρα δοκιμάζουμε την αναβαθμισμένη έκδοση Su-30SM2", είπε ο Σεργκέι Τσεμέζοφ .

Η διεθνής έκθεση Dubai Airshow 2021, θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 14-18 Νοεμβρίου. Η Ρωσία θα αποκαλύψει μια σειρά από νέα μοντέλα στην αεροπορική έκθεση. Ειδικότερα, το αεροσκάφος MC-21-310 (με τους ρωσικούς κινητήρες PD-14), η ιατρική έκδοση του ελικοπτέρου Ansat και τα πυροβόλα Mi-28NE και Ka-52E, θα πραγματοποιήσουν πτήσεις επίδειξης στην αεροπορική έκθεση. Τα μαχητικά ελικόπτερα Mi-28NE και Ka-52E θα παρουσιαστούν στο παγκόσμιο κοινό για πρώτη φορά.

Η στατική έκθεση του ρωσικού αεροσκάφους, θα περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο του ελαφρού τακτικού μαχητικού Checkmate και επίσης ελικόπτερα Ka-226T και Mi-171A2. Η Ρωσία θα επιδείξει επίσης το drone Orion.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσία εξάγει όπλα σε περισσότερες από 45 χώρες και αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων από το 2016.

Πολλές χώρες έχουν μακροχρόνιες σχέσεις όπλων με την Ρωσία, μερικές μάλιστα χρονολογούνται από τη Σοβιετική Ένωση. Παρά την παγκόσμια παρουσία της, η Ρωσία εξάγει την πλειοψηφία των όπλων της σε πέντε κράτη όπως η Αλγερία, Κίνα, Αίγυπτος, Ινδία και Βιετνάμ. Η Ινδία υπήρξε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών όπλων από το 2016. Επιχειρεί  επίσης να διευρύνει τη βάση πελατών της και επιδιώκει επιθετικά νέες αγορές στη Μέση Ανατολή, την Ασία, και την Αφρική.

Δεδομένου αυτού του εξέχοντος ρόλου, οι  παγκόσμιες πωλήσεις όπλων της Ρωσίας παρουσιάζουν διαρκές ενδιαφέρον για το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου, έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι οι ρωσικές πωλήσεις όπλων υποστηρίζουν την επιθετική και κακόβουλη ρωσική δραστηριότητα συγκρούσεων και περιφερειακής ανασφάλειας και  ανταγωνίζονται τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ.

Ως απάντηση στις «κακόβουλες» ρωσικές δραστηριότητες, το Κογκρέσο επέβαλε κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας και στις εξαγωγές όπλων.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ