Πραγματική “κόλαση” ετοιμάζεται στον Εύξεινο Πόντο με αφορμή τις κινήσεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, σε συνδυασμό όμως με τις ρωσικές λίαν απειλητικές διαθέσεις στην περιοχή αυτή, μετά την υπογραφή της χάρτας μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών.
Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ουκρανικό drone Bayraktar TB2, το οποίο πέταξε προς την κατεύθυνση του Ντονιέτσκ , χτύπησε 3 ώρες αργότερα τις θέσεις των δυνάμεων της Ρωσόφωνης πολιτοφυλακής στην περιοχή του οικισμού Telmanovo, ενώ μετά την οποία κατευθύνθηκε προς το Dokuchaevsk.
Πηγές αναφέρουν ότι το Telmanovo χτυπήθηκε από πολλά χτυπήματα ακριβώς τη στιγμή που το drone βρισκόταν πάνω από αυτόν τον οικισμό.
“Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επιδρομές με πυραύλους Tomahawk στην Α.Ουκρανία”, αναφέρουν σε έκτακτα ρεπορτάζ ρωσικά ΜΜΕ, σε ένα σενάριο που δεν δείχνει λογικό για κανέναν αυτήν την δεδομένη στιγμή.
"Μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου άμυνας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν ισχυρά πλήγματα στο Ντονιέτσκ, έγινε γνωστό ότι το χτύπημα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω του εναέριου χώρου της ρωσικής Κριμαίας", τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Αυτό αναφέρουν, αποδεικνύεται από την ασυνήθιστη πτήση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους E-8C, που είχε αποστολή την αναγνώριση επίγειων στόχων.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού γενικού επιτελείου ανέφερε ότι “ κρίνοντας από τη διαδρομή πτήσης και την τρέχουσα θέση των πολεμικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα του Εύξεινου Πόντου, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτεθούν στους Ρωσόφωνους με χρήση πυραύλων Κρουζ Tomahawk.
Μία από τις πιο πιθανές διαδρομές εκτόξευσης πυραύλων είναι η γέφυρα της Κριμαίας, λόγω της έλλειψης εξοπλισμού ανίχνευσης πυραύλων Κρουζ στις Ρωσόφωνες δυνάμεις, ένα χτύπημα από τη θάλασσα μπορεί να προκαλέσει εκατόμβη θυμάτων.
Μετά ενδέχεται να ξεκινήσει χερσαία επιθετική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας”.
Ρώσοι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν ότι η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία και ως εκ τούτου μπορεί να αγνοήσουν τυχόν κινδύνους.
«Στις 9 Νοεμβρίου, μεταξύ 14:15 και 19:28, εντοπίστηκε πάνω από τον Εύξεινο Πόντο ένα αεροσκάφος αναγνώρισης και ελέγχου E-8C της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης πάνω από τον Εύξεινο Πόντο, το αναγνωριστικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ήταν "κλειδωμένο" στο ραντάρ των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας.
Το αμερικανικό αεροσκάφος E-8C, το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ramshtein (Γερμανία), πέταξε στον διεθνή εναέριο χώρο σε ύψος 13 χιλιάδων μέτρων, στα βορειοδυτικά, κεντρικά και βορειοανατολικά τμήματα του Εύξεινου Πόντου για 7 ώρες και 10 λεπτά.
Η ελάχιστη προσέγγιση στα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν 35 χλμ.», ανέφερε η ρωσική ανακοίνωση.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το ρωσικό υπουργείο άμυνας της Ρωσίας διαβλέπει πραγματικούς κινδύνους από πιθανά αμερικανικά χτυπήματα, η κατάσταση είναι στην πραγματικότητα είναι κρίσιμη στην περιοχή δηλώνουν πολλοί Ρώσοι αναλυτές.
Εμπρηστικές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων για πιθανότητα πολεμικής κρίσης
“Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ουκρανίας” αποσκοπεί στην κλιμάκωση των εντάσεων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ.
"Το έγγραφο της συμφωνίας τους είναι γεμάτο συνθήματα. Πολλά από αυτά είναι επιβλαβή και προφανώς στοχεύουν στην κλιμάκωση παρά στην εκτόνωση των εντάσεων", είπε ο Ρώσος απεσταλμένος.
Ο Αντόνοφ πρόσθεσε ότι «οι συνεννοήσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας, ελπίζουμε να μην αποτελούν παρέκκλιση της Ουάσιγκτον από το πνεύμα της Γενεύης. Εκεί, η αμερικανική πλευρά επανέλαβε την αναγκαιότητα εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, δεν αναφέρονται στον οδικό χάρτη ΗΠΑ-Ουκρανίας», επεσήμανε ο ίδιος.
Η Χάρτα ΗΠΑ-Ουκρανίας για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmitry Kuleba στις 10 Νοεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ενισχύσουν τη συνεργασία με την Ουκρανία "σε τομείς όπως η ασφάλεια του Εύξεινου Πόντου, ο κυβερνοχώρος, ενώ θα υπάρχει και ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας».
Επιπλέον, ο οδικός χάρτης αναφέρει ρητά ότι η Ουάσιγκτον και το Κίεβο θα εργαστούν για να εμβαθύνουν την «ενσωμάτωση της Ουκρανίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» και υπογραμμίζει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών «στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας».
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν επίσης να διατηρήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν λόγω των γεγονότων τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία, μέχρι την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, σύμφωνα με τον κοινό Χάρτη ΗΠΑ-Ουκρανίας για τη Στρατηγική Συνεργασία που εγκρίθηκε την Τετάρτη.
Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να διατηρήσει «κυρώσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία», καθώς και να εφαρμόσει «άλλα σχετικά μέτρα μέχρι την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», αναφέρεται στο έγγραφο.
Σύμφωνα με τη Χάρτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ» την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία που συνέβη το 2014.
Επιπλέον, η Ουάσιγκτον «επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της στις διεθνείς προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της Normandy Format, με στόχο τη διαπραγμάτευση μιας διπλωματικής επίλυσης» της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το έγγραφο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Ουκρανίας να αποφασίζει τη δική της μελλοντική πορεία εξωτερικής πολιτικής χωρίς εξωτερική παρέμβαση, μεταξύ άλλων σε σχέση με τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ανέφερε η Χάρτα.
Οποιαδήποτε προσπάθεια εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με απότοκη ενέργεια την τοποθέτηση αμερικανικών πυραύλων στο ουκρανικό έδαφος, θα σημάνει την σοβαρότερη στρατιωτική κρίση Ουάσιγκτον-Μόσχας από την εποχή της κρίσης της Κούβας το 1962.