Ρωσία

«Έφαγε πόρτα» ο Ερντογάν στο Σότσι: Σκληρό «παζάρι» στα...βουβά- Άρον–άρον αποσύρει τα στρατεύματά της η Τουρκία από το Ιντλίμπ

Ενδεικτική του σκληρού «παζαριού» που έλαβε χώρα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, εκτιμάται ότι είναι η απουσία κοινών δηλώσεων κατόπιν της συνάντησης των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φευγαλέες οι αναφορές, σχετικά με το μέτωπο της βόρειας Συρίας, κυρίαρχο ζήτημα στην «καυτή» ατζέντα της πρώτης κατ' ιδίαν συνάντησης των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, εδώ και 18 μήνες, που περιλάμβανε επίσης την τουρκική πρόθεση αγοράς νέα συστοιχίας S-400 παρά την οργή των ΗΠΑ.

Κοινή συνέντευξη Τύπου δεν δόθηκε, οι πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση φθάνουν με το «σταγονόμετρο», ενώ συγκρατημένοι εμφανίστηκαν αμφότεροι οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας τόσο κατά την έναρξη, όσο και στη λήξη της συνάντησης στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας.

https://www.youtube.com/watch?v=sHM-sRKPh8w

Υποδεχόμενος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις «εξελίσσονται θετικά», λέγοντας επίσης ότι «οι διαπραγματεύσεις (με την Τουρκία) είναι ορισμένες φορές δύσκολες, αλλά με θετική τελική έκβαση  και αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο της συνάντησης των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας και της συζήτησης βασικών θεμάτων, που σχετίζονται με την κατάσταση στη Συρία, έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος ηγέτης απέτυχε να λάβει θετικές αποφάσεις ενόψει μιας επιθετικής επιχείρησης που προετοιμάζεται από τη Συρία στρατός. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέχονται από το The Middle East Eye, η ρωσική πλευρά θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στα συριακά στρατεύματα για τον καθαρισμό του εδάφους της Συρίας από τρομοκράτες και παράνομες ένοπλες ομάδες.

Ταυτόχρονα, η δημοσίευση "The Middle East Eye" εφιστά την προσοχή στο γεγονός, ότι καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη για οποιεσδήποτε σοβαρές αλλαγές στην κατάσταση στη Συρία και η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται, στο έδαφος της αραβικής δημοκρατίας προς το παρόν.

Τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε κατάπαυση του πυρός που μετέτρεψε το Ιντλίμπ σε «ζώνη αποκλιμάκωσης», αλλά η συμφωνία απειλήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από βομβαρδισμούς αεροπορικών και χερσαίων θέσεων υπό έλεγχο ανταρτών. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ,προειδοποίησε τη Μόσχα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον εδαφών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση σκοτώνουν πολίτες και ριζοσπαστικοποιούν τους κατοίκους της περιοχής. 

Ταυτόχρονα, η συμφωνία αφορά αποκλειστικά τη Ρωσία και την Τουρκία και δεν ισχύει για τρομοκρατικές ομάδες, σε σχέση με τις οποίες θα ξεκινήσει η επιθετική επιχείρηση της SAA παρά τις αντιρρήσεις της Άγκυρας, ειδικά επειδή οι ίδιοι οι μαχητές δεν υποστηρίζουν καμία συμφωνία.
Ο Ερντογάν από πλευράς του, αφού μίλησε για το «μεγάλο όφελος της ενίσχυσης των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε σχετικά με το μέτωπο της Συρίας,  όπου Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα ότι «η ειρήνη εκεί εξαρτάται από τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας».

Προ της συνάντησης, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο Ερντογάν θα πιέσει τον Πούτιν να επιστρέψει στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε πέρυσι, για να τερματιστεί η επίθεση του ρωσικού και του συριακού στρατού εναντίον μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πούτιν από πλευράς του, έκανε μόνο μια φευγαλέα αναφορά στη Συρία στα εισαγωγικά σχόλιά του, λέγοντας ότι είναι ένας από τους τομείς όπου οι δύο χώρες συνεργάζονται με αρκετή επιτυχία. Ο Ρώσος ηγέτης, είπε μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι μερικές φορές δύσκολες, αλλά ότι οι δύο χώρες έχουν μάθει πώς να βρίσκουν αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς.

Κατόπιν της τρίωρης συνομιλίας κανένας από τους δύο ηγέτες δεν προέβη σε λεπτομερείς δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, με τον Πούτιν να αρκείται να ευχαριστήσει στον Ερντογάν για την επίσκεψη, την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη και ουσιαστική.

Ο Τούρκος πρόεδρος από πλευράς του, έκανε λόγο για «παραγωγικές» συνομιλίες. «Μετά τις παραγωγικές συνομιλίες με τον συνάδελφό μου Πούτιν, αναχωρήσαμε από το Σότσι» έγραψε στο κανάλι του στο Telegram, στο οποίο ανάρτησε μια φωτογραφία με τον Ρώσο πρόεδρο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Άγκυρα.

Συριακές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν, παρατηρήθηκε μια πολύ υψηλή δραστηριότητα του τουρκικού στρατού στο νότιο τμήμα της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ. Μιλάμε για υποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τουρκικά άρματα μάχης και άλλα θωρακισμένα οχήματα, έχουν αφήσει μέρος του Ιντλίμπ που βρίσκεται νότια του αυτοκινητόδρομου Μ4 και έχουν αναπτυχθεί τώρα αρκετά χιλιόμετρα βόρεια, αν και η τουρκική παρουσία στην περιοχή του αυτοκινητόδρομου Μ4 παραμένει.

Νωρίτερα, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα ο συριακός και ο ιρανικός στρατός, καθώς και ο ρωσικός στρατός, σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά των τρομοκρατών στο Ιντλίμπ. Αυτό προϋποθέτει μια επίθεση από διάφορες κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τα μεγάλης κλίμακας χτυπήματα των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκαν για ένα μήνα σε βασικούς στόχους τρομοκρατών, που οδήγησαν σε μαζική έξοδο μαχητών στα βόρεια του Ιντλίμπ.

https://www.youtube.com/watch?v=BegO2TKtOD4

Προς το παρόν, το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ερντογάν σχετικά με τη Συρία δεν έχει σχολιαστεί. Προφανώς, η ρωσική πλευρά έχει σοβαρές προθέσεις να βοηθήσει τον συριακό στρατό να ανακτήσει τον έλεγχο τουλάχιστον της περιοχής Ιντλίμπ, που βρίσκεται νότια του αυτοκινητόδρομου Μ4, ειδικά επειδή η τουρκική πλευρά αρνείται να εκπληρώσει τις συμφωνίες με τη Ρωσία για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη βορειοδυτική Συρία.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Τουρκία για τις συνέπειες της χρήσης των όπλων της στο Donbass

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη χρήση τουρκικών όπλων στο Ντονμπάς.

Ο Γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνάντηση των Προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ερντογάν, είπε ότι η Μόσχα είναι κατηγορηματικά κατά της χρήσης τουρκικών όπλων στο Ντόνμπας, προειδοποιώντας για τις εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες αυτών των ενεργειών  για την Άγκυρα και για το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει τουρκικά όπλα για να χτυπήσει τους πολίτες του στο Ντόνμπας και αυτό είναι μια από τις χειρότερες συνθήκες.

«Η Ουκρανία είναι μια χώρα που έχει εσωτερικές συγκρούσεις στα νοτιοανατολικά. Φυσικά, δεν θα θέλαμε να βλέπουμε τέτοια οπλικά συστήματα, να χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν τους δικούς μας πολίτες της Ουκρανίας » ,  δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την προηγούμενη μέρα, το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αγόρασαν νωρίτερα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ήταν ήδη στην περιοχή των επιθέσεων στο Ντόνετσκ και έχοντας την έγκριση των επιθέσεων του ουκρανικού στρατού στο Ντόνμπας, η πιθανότητα επικείμενης  επίθεσης στο έδαφος του αυτοαποκαλούμενου DPR και LPR είναι πολύ υψηλή.

Οι S-400

Επί τάπητος βρέθηκε στο Σότσι και η πιθανή αγορά εκ μέρους της Τουρκίας, νέας συστοιχίας των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, με τον Ερντογάν να λέει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι επιθυμεί να συζητήσει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία, ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

«Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα συνήθη άτομα μας ρώτησαν ειδικά για ορισμένα θέματα, συγκεκριμένα φυσικά» είπε ο Ερντογάν στον Ρώσο πρόεδρο, σε μία προφανή αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσθέσει:

«Τους δώσαμε σε κάθε περίπτωση την κατάλληλη απάντηση. Δεν είναι δυνατόν για εμάς να κάνουμε πίσω μετά τα βήματα που έχουμε κάνει. Το πιστεύω ιδιαίτερα αυτό: Έχει μεγάλη σημασία για εμάς να συνεχίσουμε ενισχύοντας καθημερινά τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας».

Η Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αγοράσει ρωσικές συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2019 προκαλώντας την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της αμυντικής της βιομηχανίας, και προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον για περαιτέρω μέτρα, σε περίπτωση που προβεί σε αγορές και άλλων ρωσικών εξοπλισμών.

Ο Ερντογάν, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να προτίθεται να προμηθευτεί μία δεύτερη συστοιχία S-400, λέγοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να υπαγορεύσει τις ενέργειές της.

https://www.youtube.com/watch?v=hFbW9v27vEc

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ