Η Μόσχα δεν βιάζεται να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν και είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για την αφγανική κυβέρνηση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Ντουσάνμπε την Τετάρτη.
Επίσης, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναφέρθηκε στο θέμα των προσφύγων από το Αφγανιστάν, της αλληλεπίδρασης με το ΝΑΤΟ, της αμερικανικής παρέμβασης στις εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία, λέγοντας τα εξής:
Ταλιμπάν
Μέχρι στιγμής, κανείς στον κόσμο δεν βιάζεται να αναγνωρίσει επίσημα τους Ταλιμπάν, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
«Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη από καμία χώρα. Όλοι μιλούν για την ανάγκη να έχουν επαφές μαζί τους για τρέχοντα θέματα, πρώτα απ 'όλα, για θέματα ασφάλειας, σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και διασφάλιση της κανονικής λειτουργίας των διπλωματικών αποστολών. Κανείς όμως δεν βιάζεται με την επίσημη αναγνώριση. ", - είπε ο Λαβρώφ στους δημοσιογράφους.
Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν , αφού έχει περάσει λίγος χρόνος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκλειστούν οι κίνδυνοι για τις γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας.
«Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν διακήρυξαν τους στόχους τους, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής τους για την περαιτέρω καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, διαβεβαίωσαν όλους τους άλλους ότι θα κάνουν τα πάντα ώστε να μην προέλθουν απειλές για τις γειτονικές χώρες από το έδαφος του Αφγανιστάν», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αποσταθεροποιήσουν τις γειτονικές χώρες και ότι θα σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς που θα αντικατοπτρίζει όλο το φάσμα της αφγανικής κοινωνίας και της πολιτική, ενώ θα είναι εθνοτική
"Υποστηρίξαμε, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στον κόσμο, χαιρετίσαμε αυτήν την προσέγγιση και τώρα παρακολουθούμε πώς θα εφαρμοστεί", πρόσθεσε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Λαβρόφ εξήγησε επίσης γιατί η Ρωσία διατηρεί επαφές με τους Ταλιμπάν . Σύμφωνα με τον υπουργό, τώρα παρακολουθούν πώς θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις τους.
Η Μόσχα δεν είναι υπεύθυνη για τη μεταναστευτική κρίση
Επίσης, ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα μιας πιθανής μεταναστευτικής κρίσης σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν λόγω των ενεργειών της Δύσης. Η Ρωσία δεν πρόκειται να φέρει το βάρος της ευθύνης για αυτό, είπε.
«Οι μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, από το Ιράκ, από όλες εκείνες τις χώρες που αναστατώθηκαν από τους δυτικούς συναδέλφους μας, και τώρα αυτοί οι δυτικοί συνάδελφοι απλώς υψώνουν τη φωνή τους, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της Λευκορωσικής πλευράς« υβριδικό πόλεμο ».
«Αν η Δύση ανησυχεί τόσο για την παράνομη μετανάστευση, τότε η Δύση είναι αυτή που θα πρέπει να ηρεμήσει. Υπενθύμισα ότι για πρώτη φορά τόσο έντονο το θέμα της παράνομης μετανάστευσης προέκυψε, μετά το βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, όπου η χώρα μετατράπηκε σε« μαύρη τρύπα », είπε ο Λαβρώφ.
"Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε ότι αυτό το βάρος ήταν πολύ μεγάλο , άρχισε να καλεί όλους τους άλλους να μοιραστούν το βάρος της ευθύνης για την τύχη αυτών των μεταναστών. Δεν πρόκειται να μοιραστούμε το βάρος της ευθύνης για αυτό που όχι μόνο δεν υποστηρίχθηκε από εμάς, αλλά αντιθέτως που καταδικάστηκε από εμάς », - πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.
ΝΑΤΟ
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της αλληλεπίδρασης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρώφ, το ΝΑΤΟ είναι κατηγορηματικά κατά του διαλόγου μεταξύ στρατιωτικών.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να μιλήσει, αλλά «επαγγελματικά και όχι σε περίπου υστερικούς τόνους».
"Γενικά, αυτοί του ΝΑΤΟ αρνούνται κατηγορηματικά να διεξάγουν διάλογο μεταξύ στρατιωτικών, ο οποίος διακόπηκε ως λεγόμενη "τιμωρία" μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία. Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, αλλά να μιλήσουμε επαγγελματικά και όχι σε τόσο συναισθηματικούς, -υστερικούς τόνους », - δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών.
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης επιδεινώθηκαν μετά το 2014 εν μέσω της σύγκρουσης στο Donbass και της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι μέρος στην εσωτερική ουκρανική σύγκρουση και ενδιαφέρεται να ξεπεράσει την πολιτική και οικονομική κρίση με την Ουκρανία
Εκλογική παρέμβαση
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα αναμένει από την Ουάσινγκτον να απαντήσει στην ερώτηση: γιατί οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στις ρωσικές εκλογές.
Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, κλήθηκε στο ΡωσικόΥΠΕΞ
"Τα δεδομένα διαβιβάστηκαν στον πρέσβη και είναι αρκετά σοβαρά. Αυτό είναι όλο. Περιμένουμε μια απάντηση από τους Αμερικανούς συναδέλφους γιατί συμβαίνει αυτό", είπε.
Τα γεγονότα της αμερικανικής παρέμβασης στις ρωσικές υποθέσεις σχετίζονται με την άρνηση ορισμένων ξένων πλατφορμών να αφαιρέσουν το απαγορευμένο περιεχόμενο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας στην ερώτηση ποια συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν στον Αμερικανό πρέσβη.
Σε γενικές γραμμές, θα το πω. Ειδικά στοιχεία διαβιβάστηκαν στον Αμερικανό πρέσβη. Πήρε σχετικό έγγραφο με πληροφορίες που υποσχέθηκε να επαληθεύσει. Είναι αλήθεια., είπε ότι δεν έχουν πληροφορίες ότι κάποιος παραβιάζει τη ρωσική νομοθεσία », είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.
Nord Stream 2
Ο Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε και για τη μελλοντική μοίρα του Nord Stream 2, λέγοντας ότι οι επιθέσεις στο έργο θα συνεχιστούν.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες επίθεσης σε αυτόν τον αγωγό φυσικού αερίου. Η μειονότητα χωρών αντιτίθεται με μεγάλη ζήλο και είναι επιθετική, κυρίως οι Βαλτοκές, η Πολωνία και μερικές άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες καθοδηγούνται απλώς από τα αντιρωσικά τους κίνητρα», δήλωσε ο Λαβρώφ.
Τα παραπάνω είναι άκρως διαφωτιστικά αναφορικά με τον τρόπο που η Ρωσία αντιμετωπίζει διάφορα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Ρωσία έχει επαφή με τους Ταλιμπάν, τηρώντας στάση αναμονής απέναντι τους, δεν θα εμπλακεί στη νέα μεταναστευτική κρίση του Αφγανιστάν αφού θεωρεί ότι δεν ευθύνεται για αυτήν, επιθυμεί στρατιωτικό διάλογο με το ΝΑΤΟ, ζητάει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για παρέμβαση στις μελλοντικές ρωσικές εκλογές και αναμένει αντιδρασεις από Βαλτικές χώρες και Πολωνία για την λειτουργία του Nord Stream 2