Ένα ιλλιγιώδες ποσό της τάξης των 7 δις σε ρούβλια για την προώθηση του «πνευματικού και ηθικού περιεχομένου» στο διαδίκτυο αποφάσισε το Κρεμλίνο. Τα κεφάλαια μάλιστα προστίθενται σε άλλα 3 δις που έχει ήδη διαθέσει η κυβέρνηση. Το κύριο κοινό -στόχος του έργου θα είναι οι νέοι. Μια πρωτοβουλία υποστηριζόμενη ασφαλώς κι από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο... "Πρέπει επειγόντως να ανταποκριθούμε στην παρέμβαση στη νεολαία", ειδικά μετά τις διαμαρτυρίες υπέρ του Αλεξέι Ναβαλνι, λέει η Μόσχα... Ήδη η αντιπολίτευση μιλάει για "πλύση εγκεφάλου"...
Τα 7 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ) θα διατεθούν για 200 έργα για την προώθηση του «πνευματικού και ηθικού περιεχομένου» στο διαδίκτυο που απευθύνονται κατά βάση σε νέους. Τα κεφάλαια θα διατεθούν στο Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη του Διαδικτύου, υπό τον τίτλο "περιεχόμενο κρατικού ενδιαφέροντος" για το "Runet" (ρωσικό ίντερνετ), την αυτάρκη παραλλαγή του Διαδικτύου, η οποία προς το παρόν είναι μόνο εικονική. Τα 7 δισεκατομμύρια θα προστεθούν σε μια αρχική χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων, που ήδη περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το ηθικό περιεχόμενο του έργου στοχεύει στη "διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης και ηθικών και πνευματικών αξιών στους νέους" και πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου φέτος, όπως δήλωσε στη Rbk ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη του Διαδικτύου, Anton Ključkin. Προβλέπει επίσης "σημαντική αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων" άνω των 15 δισεκατομμυρίων ρουβλίων το επόμενο έτος, η οποία θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρόεδρο Πούτιν.
Το Ινστιτούτο με επικεφαλής τον Ključkin δραστηριοποιείται από το 2015 και αρκετοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς για την ανάπτυξη τεχνολογιών διαδικτύου συμμετείχαν στην ίδρυσή του, με την υποστήριξη της προεδρικής διοίκησης. Ο στόχος του Ινστιτούτου είναι να "δημιουργήσει ένα χώρο για συζήτηση για το διαδίκτυο και τον τομέα των επικοινωνιών, τη διεξαγωγή δημόσιας και ανάθεσης έρευνας και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ της βιομηχανίας και των αρχών".
Από το 2020, το ινστιτούτο έχει αναθέσει δημόσιους διαγωνισμούς με περιεχόμενο για νέους. Όπως εξηγεί ο Ključkin, τα ισχυρά μέσα της Gazprom συμμετέχουν στην οργάνωσή τους μαζί με άλλες κορυφαίες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου τηλεοπτικού καναλιού και της πύλης Yandex. Θα υπάρξει γόνιμη συνεργασία με παραγωγούς και ανεξάρτητους φορείς στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων έργων.
Ο φέρελπις επικεφαλής
Στη συνέχεια, τα έργα θα αξιολογηθούν από μια ομάδα παρατηρητών που έχει ήδη συσταθεί και προεδρεύεται από τον αναπληρωτή διευθυντή της προεδρικής διοίκησης, Σεργκέι Κιριένκο, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης κατά τα χρόνια του Γιέλτσιν ο οποίος μάλιστα θεωρείται από πολλούς πιθανός διάδοχος του Πούτιν. Αν και όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο άλλοι θεωρούν τον Σόιγκου πιθανό αντικαταστάτη του "τσάρου".
Η όλη πρωτοβουλία, όπως προαναφέραμε, χαίρει της στήριξης και του Πατριαρχείου Μόσχας. Ο Πατριάρχης Κύρλλος άλλωστε έχει τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη να «παρέμβουμε για να ανταποκριθούμε στην κρίση της νεολαίας μας», ειδικά μετά τις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου υπέρ του Αλεξέι Ναβαλνι, με πολλούς νέους να βγαίνουν στους δρόμους. Ο Κύριλλος τότε υπήρξε καυστικός λέγοντας ότι «βλέπουμε πόσο συχνά οι νέοι μας χάνουν το νου τους, χάνοντας οποιαδήποτε πραγματική κατεύθυνση στη ζωή, επηρεάζοντας ολόκληρη την κοινωνία με έναν καταστρεπτικό τρόπο». Ο Πατριάρχης επεσήμανε την πρωταρχική ευθύνη των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης "και κυρίως του διαδικτύου", γι 'αυτό είναι απαραίτητο να "οργανωθεί μια ροή πληροφοριών που επαληθεύει τις ιδέες που διαδίδονται, διακρίνοντας τις καλές από τις σκοτεινές" ...