Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία, κυρίαρχη της Κριμαίας, ρίχνει τα ''βέλη'' της στην Άγκυρα: «Μην κάνετε παιχνίδια με μας»

Η Μόσχα πιστεύει όσον αφορά την  τουρκική πολιτική, ότι έχει προ πολλού έρθει η ώρα, να εγκαταλείψει τη χρήση του εθνοτικού παράγοντα ως εργαλείου γεωπολιτικού παιχνιδιού, βλάπτοντας πρωτίστως τα Ρωσικά εθνικά συμφέροντα  και δεν παύει κατά καιρούς, να εκφράζει  τη λύπη της για τις συνεχιζόμενες επί χρόνια προσπάθειες της επίσημης 'Αγκυρας, να αξιοποιεί την προκατειλημμένη ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων με σκοπούς, μη εποικοδομητικούς και προς εξυπηρέτηση των δικών της πολιτικών φιλοδοξιών.

Επικρίνει την Τουρκία, για το ότι σήμερα εκδηλώνει "επιλεκτική ανησυχία για την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας" παρά το γεγονός, ότι μέχρι το 2014, πεισματικά αγνοούσε "τις πολυάριθμες προσφυγές διεθνών οργανισμών κατά της Ουκρανίας, σχετικά με την εφαρμογή των εθνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων αυτού του λαού", γεγονός, που επιβεβαιώνει, κατά τη Μόσχα, "μόνο την ευκαιριακή φύση αυτών των ανησυχιών", που αφορούν σε "περίπλοκα γεγονότα του 19ου - 20ού αιώνα και δεν έχουν ουδεμία σχέση, ούτε με την ακαδημαϊκή ιστοριογραφία, ούτε με την πραγματική κατάσταση στην "Δημοκρατία της Κριμαίας" και τον Βόρειο Καύκασο".

Παρά τους ανθισμένους δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, οι σχέσεις τώρα κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν από την απόφαση της Τουρκίας, να υποστηρίξει τις αξιώσεις της Ουκρανίας για το καθεστώς της Κριμαίας, αφού η χώρα έστειλε τον κορυφαίο διπλωμάτη της στο Κίεβο σε ένδειξη υποστήριξης.

Αυτό δήλωσε, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμμετείχε στη Διάσκεψη της Κριμαίας τη Δευτέρα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να συζητηθεί ο καλύτερος τρόπος, με τον οποίο η Ουκρανία, μπορεί να επανακτήσει τον έλεγχο στη χερσόνησο, η οποία απορροφήθηκε εκ νέου στη Ρωσία το 2014.

«Οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις στο σύνολό τους αφορούν εταιρικές σχέσεις, όχι μόνο στο όνομα, αλλά βασίζονται πραγματικά σε μια πραγματική και σταθερή βάση εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο Πεσκόφ. "Αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι αυτή η σχέση είναι απαλλαγμένη από σημαντικές διαφωνίες."

«Το θέμα της Κριμαίας, είναι ο τομέας της σημαντικής διαφωνίας. Δεν αποδεχόμαστε τη θέση των Τούρκων συναδέλφων μας και τη θεωρούμε απολύτως λανθασμένη », πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Ξεκινώντας τη «Πλατφόρμα της Κριμαίας» τη Δευτέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι αυτή η ημέρα θα μείνει στην ιστορία, ως «η έναρξη της κατάληψης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης».

«Η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση της χερσονήσου» , πρόσθεσε, έχει ήδη ξεκινήσει και «η πίεση από ξένους αξιωματούχους, θα αναγκάσει τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ωστόσο, ταυτόχρονα, ο Zelensky, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη διπλωματικής εκπροσώπησης κορυφαίου επιπέδου, από χώρες που υποστηρίζουν ονομαστικά τους ισχυρισμούς του Κιέβου. Οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν τους προέδρους τους, αλλά τα περισσότερα άλλα ευρωπαϊκά έθνη, απέστειλαν υπουργούς Εξωτερικών. Η Γερμανία και οι ΗΠΑ, επέλεξαν να στείλουν υπουργούς ενέργειας στη θέση τους.

«Πολλοί ηγέτες φοβούνται πολύ» , αναφώνησε ο Ουκρανός ηγέτης. «Γνωρίζετε όλους τους ηγέτες, που υποστηρίζουν την Ουκρανία  συμπάσχουν με αυτόν τον σκοπό. Αλλά για την Πλατφόρμα της Κριμαίας, καλέσαμε αυτούς τους ηγέτες να παρευρεθούν. Και έτσι μπορείτε να δείτε ότι φοβούνται, φοβούνται τη Ρωσία . Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί » , είπε.

Η Κριμαία απορροφήθηκε εκ νέου από τη Ρωσία το 2014, μετά από ψηφοφορία σε ολόκληρη τη χερσόνησο, που οι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, αρνούνται να αναγνωρίσουν. Η Μόσχα επιμένει ότι η περιοχή, είναι το κυρίαρχο έδαφός της και, υπό τους όρους των νέων τροποποιήσεων στο σύνταγμα της χώρας, δεν μπορεί ποτέ να εξαγοραστεί.

Σημειωτέον ότι η Ουκρανία και η διεθνής κοινότητα, δεν έχουν αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς κατά το Κίεβο αυτή έγινε με βίαιη παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας από το ρωσικό στρατό, ενώ κατά τη Μόσχα με ελεύθερη βούληση των κατοίκων της χερσονήσου, οι οποίοι την υπερψήφισαν με ποσοστό 96,57% στο επίσης μη αναγνωρισμένο διεθνώς Δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου 2014.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...