Το καινούριο stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς κέρδισε τις εντυπώσεις στα αποκαλυπτήριά του, όμως η αποκάλυψη νέων στοιχείων για τη λειτουργία, τον οπλισμό, τα συστήματα και τις επιχειρησιακές του δυνατότητες έχουν απασχολήσει τους αναλυτές και τα διεθνή αμυντικά μέσα ενημέρωσης.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα και ο οπλισμός
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της United Aircraft Corporation Γιούρι Σλύουσαρ δήλωσε πως οι πρώτες στατικές δοκιμές του νέου αεροσκάφους θα ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο, η παρθενική πτήση υπολογίζεται να γίνει το 202 ώστε να ξεκινήσει η σειριακή παραγωγή και να είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους πελάτες το 2026. Ο ίδιος είπε ακόμα ότι η εταιρεία του σκοπεύει να κατασκευάσει συνολικά 300 μαχητικά Checkmate τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, ενώ τόνισε ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι τυχαίος, αλλά αντιθέτως έχει προκύψει από συγκεκριμένες μελέτες και αναλύσεις του επιχειρηματικού πλάνου για το αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Το μονοκινητήριο αεροσκάφος της Sukhoi θα είναι εξοπλισμένο με έως και πέντε πυραύλους αέρος-αέρος ανεξαρτήτως εμβέλειας, ενώ θα είναι ικανό να εξοπλίζεται ακόμα με ένα ευρύ φάσμα άλλων πυραύλων και βομβών νέας γενιάς, όπως το Su-57. Τα οπλικά του συστήματα θα βρίσκονται τόσο στο εσωτερικό του όσο και στα hardpoints και να λειτουργεί ως μέρος ομάδας επανδρωμένων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και αεροσκαφών, ενώ στην παρουσίασή του ήταν τοποθετημένοι δίπλα του, μακέτες πυραύλων τύπου RVV-MD, RVV-SD και H-59MK.
Η τιμή και η ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών
Η τιμή του κυμαίνεται από 25 έως 30 εκατομμύρια δολάρια το αεροσκάφος, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο φθηνά μαχητικά στον κόσμο και θα μπορούσε να προκαλέσει «διαταραχή» στην παγκόσμια βιομηχανία μαχητικών αεροσκαφών εάν λειτουργεί σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχουν θέσει οι Ρώσοι. Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, που αποτελεί τεράστια πρόβλημα για το Su-57, φαίνεται ότι στο πρώτο στάδιο θα διαθέτει τον κινητήρα AL-41F1, μια τροποποιημένη εκδοχή του κινητήρα που χρησιμοποιείται στα μαχητικά στα Su-35.
Επίσης, ο επικεφαλής σχεδιασμού του νέου stealth μαχητικού είπε ότι θα μπορεί να εμπλακεί και να επιτεθεί παράλληλα με έξι εχθρικούς στόχους, αξιοποιώντας προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα και το ενσωματωμένο ραντάρ AESA, ενώ ακόμα το Checkmate θα μπορεί να παρακολουθεί 30 εναέριους στόχους και δύο χερσαίους ή ναυτικούς στόχους ταυτόχρονα. Για τις ανάγκες του αεροσκάφους, κατασκευάστηκε το ειδικό αυτοματοποιημένο σύστημα υλικοτεχνικής υποστήριξης «Matreshka», το οποίο θα παρακολουθεί την κατάσταση του αεροπλάνου σε πραγματικό χρόνο καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, κάτι που θα επιτρέπει τον προγραμματισμό συντήρησης και επισκευών, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των εργασιών συντήρησης.
Θα υπάρξει και «μη επανδρωμένη» έκδοση
Ως προς τα λειτουργικά συστήματα, αξιοσημείωτη είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που θα αναλαμβάνει τον ρόλο του «δεύτερου πιλότου», αφού θα είναι σε θέση να υποστηρίζει τον πιλότο σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση μάχης. Επίσης, το πιλοτήριο θα είναι εξοπλισμένο με μοναδικές πανοραμικές οθόνες αισθητήρων που εμφανίζουν την κατάσταση όλων των συστημάτων και παρέχουν υπερβολικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή, τους στόχους και τις απειλές για το situational awareness του πιλότου.
Τέλος, η United Aircraft Corporation ανακοίνωσε ότι εργάζεται στην μη επανδρωμένη έκδοση του νέου μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων Checkmate, με τον CEO της εταιρείας να εκφράζει την πεποίθησή του ότι η εν λόγω μη επανδρωμένη εκδοχή του θα τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών χωρών ή ακόμακ αι της ίδιας της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.