Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας μεγάλης τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι: "μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική βάση θα δημιουργηθεί κοντά στα ρωσικά σύνορα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν".
Ενδεχομένως η κατασκευή της να περιλαμβάνεται εντός της στρατιωτικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Μπακού και Άγκυρας σχετικά με την αλληλεπίδραση των δύο χωρών.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες που παρουσίασε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Hurriyet", προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση για την ανάπτυξη τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, η Άγκυρα ενδιαφέρεται να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της στο περιοχή.
Δεδομένου του γεγονότος ότι η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία είναι πιθανό να αντιταχθεί κατηγορηματικά στην ανάπτυξη τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, λαμβανομένης μάλιστα υπόψιν της μάλλον περίπλοκης σχέσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και της Αρμενίας.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η δημιουργία βάσης του τουρκικού στρατού που δεν θα απέχει πολύ από τα σύνορα της Αρμενίας να οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις στην περιοχή.
Ωστόσο ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ ανέφερε ότι οι «πληροφορίες» σχετικά με τη δημιουργία τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Αζερμπαϊτζάν είναι «φήμες».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν σχολίασε τις πληροφορίες σχετικά με την πιθανή δημιουργία τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Αζερμπαϊτζάν, χαρακτηρίζοντάς το «φήμη», όπως αναφέρει το έγκριτο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
"Δεν έχουμε συζητήσει αυτό το ζήτημα και δεν σχολιάζουμε τις φήμες", δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε όταν ρωτήθηκε, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Μακέι.
Το σύνθετο πρόβλημα
Η δημιουργία ή όχι τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν είναι σύνθετο πρόβλημα, αφού έχει για την Ρωσία πολλές αρνητικές αλλά και κάποιες θετικές, κυρίως οικονομικές παραμέτρους.
Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι ο εναγκαλισμός Τούρκων-Αζέρων οφείλεται εν πολλοίς και στον τεράστιας οικονομικής σημασίας στρατηγικό διάδρομο Zamgezur
Η περιοχή του Νότιου Καυκάσου έχει την ευκαιρία να γίνει ένας από τους σημαντικότερους διαδρόμους μεταφορών της Ευρασίας, μέσω της Διεθνής Διαδρομής Trans-Caspian που ξεκινά από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, διασχίζει το Καζακστάν, την Κασπία Θάλασσα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία και την Ευρώπη
Πέραν όμως του δόγματος Ερντογάν , "Ένα έθνος, δύο κράτη", το οποίο έχει υιοθετήσει εκφράζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, λόγω της κοινής καταγωγής, γλώσσας και ομόθρησκου, εκείνα που ωθούν τον Τούρκο Πρόεδρο να αδελφοποιηθεί η χώρα του με τους Αζέρους, είναι δύο πράγματα
Το πρώτο είναι τα ενεργειακά αποθέματα του Αζερμπαϊτζάν και ο προσπορισμός τους από την Τουρκία.
Το δεύτερο και εξίσου ή μάλλον περισσότερο σημαντικό είναι η στρατηγική θέση του Αζερμπαϊτζάν αναφορικά με τον "δρόμο του μεταξιού", της Κίνας και η διασύνδεση της Τουρκίας μέσω του διαδρόμου Ζανγκζούρ με το Αζερμπαϊτζάν.
Στην παρούσα φάση διεξάγονται τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας, του Ερεβάν και του Μπακού για την κατασκευή του αρμενικού τμήματος της διαδρομής, του διαδρόμου Zangezur, μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας του Αζερμπαϊτζάν και του αποκλεισμού του Nakhchivan.
Επισημαίνεται ότι παρόλο που ο διάδρομος Zangezur διέρχεται από την Αρμενία, οι σιδηρόδρομοι ανήκουν στη ρωσική εταιρεία South Caucasus Railway Company ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής των σιδηροδρόμων της Αρμενίας.
Τέλος ο Ερντογάν επιστρέφοντας από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου εμφανίστηκε διαλλακτικός και μετριοπαθής, πραγματοποιώντας πολλές προσωπικές επαφές με ηγέτες κορυφαίων κρατών μελών της Συμμαχίας προκειμένου να τους πείσει ότι επαναφέρει την Τουρκία στη Δύση, προέβη σε διακήρυξη πρόθεσης για προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας με τη Ρωσία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε σχέδια για τη δημιουργία πλατφόρμας περιφερειακής συνεργασίας με τη Ρωσία και άλλες χώρες της περιοχής της Κεντρικής Ασίας.
Η πλατφόρμα, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Αρμενία, θα εγγυηθεί την περιφερειακή σταθερότητα, δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κάθε είδους θυσίες, κύριε Πούτιν», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Aliyev στην πόλη Σούσα, στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από άποψης περιφερειακής συνεργασίας αυτή η περιοχή θα γίνει ζώνη ειρήνης" , πρόσθεσε.
Σκοπός του Ερντογάν είναι να καταστήσει τη χώρα του ρυθμιστή των διαδρομών του "δρόμου του μεταξιού" και μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην Κεντρική Ασία. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να επικεντρωθούν στην απειλή της Κίνας, αφού η Τουρκία θα έχει αναλάβει να τα "βρεί" με τη Ρωσία.
Θα τα "βρούν" άραγε και σε αυτό το θέμα Πούτιν-Ερντογάν;
Θα δεχθεί άραγε ο Ρώσος Πρόεδρος στο όνομα του τουρκικού kazan-kazan για προσπορισμό οικονομικού κέρδους, την ύπαρξη στρατιωτικής βάσης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, στην αυλή του;
Ίδομεν