Νέα σοβαρότατη εξέλιξη έχουμε από την Άγκυρα, με νέο σχέδιο του Ερντογάν κατά του Πούτιν, λόγω της δημιουργίας τριμερούς αντιρωσικού άξονα, ο οποίος μαζί με το ΝΑΤΟ κινείται προς μετωπική σύγκρουση με την Ρωσία.
Στις 22-23 Απριλίου 2021, υπό τη μορφή τριμερούς διαλόγου, ο Πολωνός υπουργός Zbigniew Rau συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τους ομολόγους του από τη Ρουμανία και την Τουρκία, Bogdan Aurescu και Μ.Τσαβούσογλου αντίστοιχα.
Οι υπουργοί συζήτησαν τη συνεργασία στο πλαίσιο της Βόρειας Ατλαντικής Συμμαχίας, κυρίως στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.
Οι τρεις διπλωμάτες μίλησαν επίσης για την προοδευτική εφαρμογή του προγράμματος τριμερούς συνεργασίας και την επέκτασή του σε άλλους τομείς.
Υπογράμμισαν την καλή πολιτική και στρατιωτική συνεργασία των τριών χωρών.
«Οι χώρες μας είναι οι πυλώνες της Ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, που στέκονται στην πρώτη γραμμή της Συμμαχίας και εκτίθενται σε άμεσες απειλές για την ασφάλειά τους», επεσήμανε ο Πολωνός υπουργός και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε για την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης της Βόρειοατλαντικής Συμμαχίας κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ".
Η ειδική τριμερή συνάντηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την παρακολούθησαν επίσης και οι υπουργοί εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba και της Γεωργίας David Zalkaliani.
«Είμαι ικανοποιημένος διότι αναζητούμε από κοινού τρόπους αποτελεσματικής αντίδρασης στη δύσκολη κατάσταση ασφάλειας στη γειτονιά μας, ειδικά στην κλιμάκωση της έντασης από την Ρωσία στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και στη Μαύρη Θάλασσα. Συμφωνούμε υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Γεωργίας και υποστηρίζουμε με συνέπεια τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες των δύο χωρών», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός και σε αυτό συμφώνησαν και οι δύο έτεροι ΥΠΕΞ.
Ο Πολωνός, Ρουμάνος και Τούρκος ΥΠΕΞ παρευρέθηκαν επίσης στο συνέδριο «προκλήσεις ασφαλείας από τη Βαλτική έως την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
“Το όραμα Ρουμανίας, Πολωνίας και Τουρκίας”, αναλύθηκε από κοινού από ινστιτούτα των τριών χωρών, όπως το πολωνικό Κέντρο Ανατολικών Σπουδών, του ρουμανικό νέο Κέντρο Στρατηγικής και Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας από την Τουρκία.
Στόχος της τριμερούς ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Πολωνίας-Ρουμανίας-Τουρκίας και ο συντονισμός των θέσεων τους σε βασικά ζητήματα για την περιφερειακή ασφάλεια, τα οποία τώρα επικεντρώνονται στην Ρωσία, η οποία εκτιμάται ότι θα αντιδράσει πραγματικά δυναμικά το επόμενο διάστημα.
Η Τουρκία κινείται πλέον με μεγάλη ταχύτητα συγκεντρώνοντας συμμάχους εντός ή εκτός ΝΑΤΟ, για να στοχοποιήσει την Ρωσία στην Μαύρη θάλασσα, ενώ στην Α.Μεσόγειο σχεδιάζει να φέρει Πακιστανούς και Καταριανούς κατά της Ελλάδος.
Η διπλωματική επίθεση της Άγκυρας αποσκοπεί στην έξοδο από την διεθνή απομόνωση της χώρας και στην στοχοποίηση του ελληνικού διπλωματικού άξονα, ειδικά της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-Σ.Αραβίας και Αιγύπτου.
Το επόμενο διάστημα ανάλογα με την στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της αρμενικής γενοκτονίας θα δούμε τις εξελίξεις για την στάση του καθεστώτος Ερντογάν, που έχει πάντα ως "σωσίβιο" την Κίνα.
Η Τουρκία αγόρασε κινητήρες από το Κίεβο
Η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με την Ουκρανία για την προμήθεια κινητήρων για επιθετικά ελικόπτερα ATAK-II.
Ο γενικός διευθυντής του κατασκευαστή ελικοπτέρων TUSA Temel Kotil, χαρακτήρισε την Ουκρανία "αδελφική χώρα" και είπε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με το Κίεβο παρόμοια με τα εμπάργκο και τις κυρώσεις.