Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Το άτυπο συμβούλιο των Τουρκόφωνων χωρών μετατρέπεται σε ένωση χωρών

Ο φιλόδοξος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να επεκτείνει την επιρροή της χώρας του στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και μέσω του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (πρώην προέδρου του Καζακστάν) ετοιμάζει την ένωση Τουρκόφωνων χωρών από το σημερινό άτυπο συμβούλιο.

Αυτή η πρόταση θα αλλάξει όλα τα δεδομένα για την περιοχή και θα ανακηρύξει την Τουρκία σε ηγέτιδα δύναμη στο ρωσικό Καύκασο, κάτι που θα φέρει όμως Μόσχα και Άγκυρα ακόμα πιο γρήγορα σε σενάρια “σύγκρουσης”.    

Στις 31 Μαρτίου 2021, πραγματοποιήθηκε μια άτυπη σύνοδος του Συμβουλίου των τουρκόφωνων χωρών μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή των προέδρων της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, του Κιργιζιστάν και του Ουζμπεκιστάν.

Ο πρώην πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ συμμετείχε επίσης στην διαδικτυακή συνάντηση, μαζί με τον  πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν που συμμετείχε με την ιδιότητα του παρατηρητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ έκανε την πρόταση για την δημιουργία ένωσης Τουρκόφωνων χωρών, με προτροπή του Τούρκου προέδρου.  

Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία αργότερα αυτό το έτος, αν βέβαια θα είναι στην εξουσία ο Τούρκος πρόεδρος και δεν έχει υλοποιηθεί καμία άλλου τύπου εξέλιξη.

Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης, οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν το Αζερμπαϊτζάν για την ''απελευθέρωση'' των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το συμβούλιο των τουρκόφωνων χωρών ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2009 και περιελάμβανε την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Κιργιζιστάν. Το Ουζμπεκιστάν προσχώρησε αργότερα.

Η συζήτηση στην αρχή της τηλεδιάσκεψης αφορούσε δραστηριότητες στον πολιτιστικό τομέα, αλλά ο πρώην πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, επέμεινε στην ισχυρότερη σύνδεση αυτών των χωρών με την δημιουργία ένωσης.

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι ο Ναζαρμπάιεφ διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ένωση των τουρκόφωνων χωρών.

Η ρωσική ηγεσία δεν ανακοίνωσε και δεν σχολίασε τις φιλοδοξίες των ηγετών των Τουρκόφωνων χωρών, δηλώσεις εμπειρογνωμόνων της Μόσχας δείχνουν ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι μπορεί να συμβεί σύγκρουση συμφερόντων στην Κεντρική Ασία και στις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες.

"Οι ηγέτες αυτών των πρώην δημοκρατιών τηρούν το ρητό «κάνουμε παρέα με εκείνους από τους οποίους επωφελούμαστε περισσότερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία δεν κρύβει ότι θέλει να κυριαρχήσει στην περιοχή οικονομικά, ωστόσο, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν και το Ουζμπεκιστάν, έχουν πολύ μεγαλύτερους δεσμούς και συμφέροντα  με τη Ρωσία από ό, τι με την Τουρκία", δηλώνει Ρώσος ειδικός.

Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Βίκτορ Ραγιέφσκι αναφέρει ότι "στη δεκαετία του 1990 έγινε λόγος για «πανκουρκικό σχέδιο.

Η ιδέα διαδόθηκε από τον Τούρκο ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, ο οποίος τώρα ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο κύριος πολιτικός εχθρός του Ερντογάν , αλλά και στη Ρωσία, στο Μπασκορτοστάν, στο Ταταρστάν και στη Μπουριατία, ο λαός του Γκουλέν δημιούργησε πολλά λύκεια, όπου διδάσκονταν η τουρκική γλώσσα και διαδόθηκαν αντι-ρωσικές ιδέες.

Οι ηγέτες της Τουρκίας και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στην Ασία σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια κοινή οικονομική ζώνη καθώς και ένα ταμείο επενδύσεων", καταλήγει ο ίδιος.

Το θέμα όμως είναι το εάν οι ηγέτες των χωρών αυτών δεχθούν την τουρκική “ηγεμονία” παραβλέποντας την Ρωσία, και αυτό είναι κάτι που δεν έχει απαποσαφηνιστεί ακόμη.

https://www.youtube.com/watch?v=g9Dq1TSBHpI

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ