Απάντηση στα ύποπτα τουρκικά σχέδια Ερντογάν κατά της συνθήκης του Μοντρέ, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Mustafa Şentop, είχαμε το απόγευμα της Κυριακής από τη ρωσική Δούμα.
«Η ρωσική ναυτική δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα είναι υπερ-αρκετή για να διασφαλίσει την περιφερειακή ασφάλεια”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, ο Ναύαρχος ε.α. Β. Κομογιέντοφ, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας στην Δούμα, τονίζοντας ότι “και τα έξι κράτη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) στην Μαύρη Θάλασσα είναι σε θέση να διασφαλίσουν την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή αυτή”.
Ο Ρώσος βουλευτής και πρώην ναύαρχος Vladimir Komoyedov, συμβούλεψε μάλσιτα τον Πρόεδρο Ερντογάν "να εξετάσει πιο προσεκτικά τη σύμβαση του Μοντρέ του 1936 για τα Στενά”, τονίζοντας ότι "έξι χώρες είναι αυτές που θα διασφαλίσουν την περιφερειακή ασφάλεια και φυσικά εγγυώνται την συνθήκη αυτή".
Ο ίδιος τόνισε επίσης τα εξής: "Το καλοκαίρι του 2001 ήμουν ο διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και συναντήθηκα με τον διοικητή του Τουρκικού Ναυτικού, του υπενθύμισα ότι έχουμε μια ισχυρή ναυτική δύναμη η οποία επαναλαμβάνω ότι η είναι κάτι παραπάνω από αρκετή για να διασφαλίσει την περιφερειακή ασφάλεια στην θαλάσσια αυτή περιοχή”.
Εκτίμηση υπάρχει ότι η Μόσχα πλέον αρχίζει να “εκνευρίζεται” πάρα πολύ με την στάση του Ερντογάν και αυτό είναι σημαντικό για τις εξελίξεις στην περιοχή αυτή.
Υπενθυμίζουμε ότι η συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών (Montreux Convention Regarding the Regime of the Turkish Straits), είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, και παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία, ενώ και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.
Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.