Πυρ και μανία είναι η αποκαλούμενη συντηρητική πτέρυγα στην Ρωσία με την κατάσταση σε Α.Ουκρανία και Κριμαία, διαβλέποντας άσχημες εξελίξεις κατά της Μόσχας.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος, διδάκτωρ της ακαδημίας γεωπολιτικών επιστημών και σύμβουλος, Κωνσταντίν Σίβκοφ, σε συνέντευξή του στο Roy-TV, εξέφρασε τις απόψεις του για τις πιθανές ενέργειες της Ρωσίας σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στο Ντονέτσκ τις επόμενες ημέρες.
Κατά την άποψή του, η τρέχουσα κατάσταση, έχει μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς "μη πολέμου αλλά και μη ειρήνης" στην περιοχή, αφού έχουμε μια προσωρινή η ανακωχή, πράγμα που σημαίνει την δυνατότητα κλιμάκωσης σε μια "καυτή φάση" σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή.
“Εάν αρχίσουν οι εχθροπραξίες και παρέμβει η Ρωσία, οι Ουκρανοί που δεν θα τα πάνε καλά, θα διαμαρτυρηθούν στο Μπάιντεν και στην Ευρώπη για την “κακή Ρωσία”.
Οι Ρωσόφωνοι που ζουν εδώ και επτά χρόνια με την αρχή «ένας κακός κόσμος είναι καλύτερος από μια σφοδρή διαμάχη», θα πολεμήσουν με όλη τους την δύναμη κατά των Ουκρανών, αφού γνωρίζουν τις συνέπειες μιας κατοχής της περιοχής από το Κίεβο.
Σε αυτό το σενάριο, η Κριμαία, καθώς και η Υπερδνειστερία, θα απειληθούν με πλήρη απομόνωση και αυτό θα ήταν τραγικό.
Σε τελική ανάλυση, σε όλους αυτούς τους μη αναγνωρισμένους στρατιωτικούς σχηματισμούς υπάρχουν ήδη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Ρωσίας, οι οποίοι, σύμφωνα με το στρατιωτικό δόγμα, θα πρέπει να τους προστατεύσουμε σε περίπτωση απειλής.
Εάν ο Πούτιν και η ομάδα του ενεργήσουν και πάλι αναποφάσιστα και με μισή καρδιά, όπως συνέβη το 2014, η ρωσική κοινωνία τελικά θα απογοητευτεί με το κυβερνών καθεστώς, το οποίο θα απειληθεί με σοβαρή αποσταθεροποίηση εντός της χώρας.
Ένα ακόμη χειρότερο σενάριο θα ήταν η κατοχή των δημοκρατιών από τις δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Σε αυτήν την περίπτωση κάτι τέτοιο θα αύξανε αυτόματα το ηθικό μεταξύ των Ουκρανών εθνικιστικών και θα ενέτεινε τις δραστηριότητές τους, ιδίως στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Για τους παραπάνω λόγους, ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν θα πρέπει, όπως πριν από επτά χρόνια, να ζητήσει αμέσως από την Δούμα την άδεια για να χρησιμοποιήσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο Ντονένσκ, αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων αμάχων”, αναφέρει ο Σίβκοφ.
Ωστόσο, η βασική διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης και της εποχής του πρώτου πολέμου (2014) είναι ότι ο ρωσικός στρατός μας δεν θα μπορεί πλέον να σταματήσει στα μισά του δρόμου, αλλά θα επιτεθεί στο Κίεβο μέσω του Χαρκόβου και της Οδησσού, διαλύοντας την Ουκρανία ως κράτος και αυτό είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει επέμβαση του ΝΑΤΟ.
Ο επικεφαλής των Τάταρων ευχαριστεί την Τουρκία και ζητά την απόσυρση της Ρωσίας στην Κριμαία
Ταυτόχρονα, ο Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ο ηγέτης των τουρκόφωνων Τάταρων της Κριμαίας, προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας:
«Δεν το πίστευα, ότι τον 21ο αιώνα μια άλλη χώρα θα εισέλθει στην περιοχή μας, θα την καταλάβει με τα άρματα της και θα προσαρτήσει την γη μας στη δική της. Νόμιζα αυτό ότι θα το έκαναν με την τοποθέτηση μιας μαριονέτας ως επικεφαλής, όπως το έκαναν στη Γεωργία το 2008. Οι Τάταροι της Κριμαίας ήταν και είναι υπέρ της ακεραιότητας της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Κιρίμογλου.
Ο ίδιος ομιλεί για μεγάλη πίεση στους Τούρκους (Τάταροι) της Κριμαίας, ενώ υπογραμμίζει ότι οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να συμφωνήσουν με τους Τάταρους σε τίποτα.
"Η Ρωσία γίνεται μια μεγάλη Βόρεια Κορέα", δήλωσε ο ίδιος αναφέροντας ότι "οι διεθνείς κυρώσεις είναι αποτελεσματικές αλλά όχι επαρκείς. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της Τουρκίας στην διεθνή πλατφόρμα της Κριμαίας. Η ΕΕ, ο Καναδάς, η Βρετανία και οι ΗΠΑ την υποστηρίζουν”.
Οι Τάταροι είναι εχθροί των Ρώσων και ζητούν την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που η Μόσχα δεν πρόκειται να υλοποιήσει ποτέ εθελοντικά.