Η γεωπολιτική επέκταση της Ρωσίας συνεχίζεται, αυτή τη φορά στην Ερυθρά Θάλασσα. Στις 16 Νοεμβρίου, η Ρωσία ενέκρινε επίσημα την ίδρυση ναυτικού εφοδιαστικού κέντρου στο Σουδάν, με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
"Αποδεχτείτε την πρόταση της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας να υπογράψει συμφωνία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας του Σουδάν σχετικά με τη δημιουργία ενός εφοδιαστικού κέντρου για το ρωσικό ναυτικό στο έδαφος της Δημοκρατίας του Σουδάν", αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 16 Νοεμβρίου στο επίσημο πόρταλ νομικών πληροφοριών.
Η Ρωσία και το Σουδάν είχαν συζητήσει προηγουμένως το σχέδιο, όπως σημειώθηκε στο ψήφισμα που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισουστίν. Η συμφωνία αναμένεται να ισχύσει για 25 χρόνια με περαιτέρω επιλογές ανανέωσης.
Το έγγραφο σημειώνει ότι το «κέντρο εφοδιασμού» είναι ένας στρατιωτικός σχηματισμός των Ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων με στρατιωτικό και ειδικό εξοπλισμό, εγκαταστάσεις υποστήριξης ζωής και παροχή στάθμευσης και επισκευής ρωσικών πολεμικών πλοίων με τις απαραίτητες προμήθειες υλικού και άλλων περιουσιών.
Η Ρωσία θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει πυρηνικά πλοία σε ναυτικό σημείο στο Σουδάν, ενώ ο μέγιστος αριθμός μελών της βάσης ανέρχεται στα 300 άτομα, σύμφωνα με το σχέδιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο μέγιστος αριθμός ρωσικών πολεμικών πλοίων που επιτρέπεται να είναι ταυτόχρονα στο κέντρο έχει καθοριστεί σε τέσσερις μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών πλοίων με πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, που υπόκεινται σε πρότυπα πυρηνικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας.
Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει δωρεάν στο Σουδάν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και να οργανώσει την αεροπορική άμυνα της ναυτικής βάσης στο Πορτ Σουδάν, ανέφερε το σχέδιο της διμερούς συμφωνίας.
Η Ρωσία θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας του Σουδάν για πτήσεις αεροσκαφών προκειμένου να εφαρμόσει αυτήν τη συμφωνία.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία θα είναι σε θέση να τοποθετήσει προσωρινές στρατιωτικές θέσεις στο Σουδάν για να προστατεύσει το ναυτικό εφοδιαστικό κέντρο.
Η σουδανική πλευρά θα πραγματοποιήσει την εξωτερική προστασία των συνόρων της βάσης του ρωσικού ναυτικού, και η ρωσική πλευρά θα διασφαλίσει την προστασία των συνόρων της θαλάσσιας περιοχής του ναυτικού σημείου, της αεροπορικής άμυνας, καθώς και εσωτερική προστασία και διατήρηση του νόμου και της τάξης στη βάση.
Με τη δημιουργία μιας ναυτικής βάσης στο Σουδάν, η Ρωσία θα ενισχύσει την παρουσία της στην Αφρική και θα επεκτείνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του στόλου, δήλωσε ο πρώην αρχηγός του Κεντρικού Επιτελείου του Ρωσικού Ναυτικού, ο Ναύαρχος ε.α. Βίκτορ Κράτσενκο.
«Στην πραγματικότητα, η Ρωσία θα έχει βάση στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτή είναι μια τεταμένη περιοχή. Η ρωσική ναυτική παρουσία εκεί είναι απαραίτητη. Φυσικά, οι επιχειρησιακές δυνατότητες του στόλου μας θα αυξηθούν», είπε.
«Τα πλοία μας θα μπορούν να εισέλθουν στο σημείο στο Σουδάν και, εάν είναι απαραίτητο, να επισκευαστούν και να ανεφοδιαστούν. Τα πλοία μας βρίσκονται συνεχώς σε αυτήν την περιοχή και χρειαζόμαστε μια βάση εκεί», δήλωσε ο Κράβενκο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ναύαρχο, η βάση στο Σουδάν θα είναι σημαντική για τα ρωσικά πολεμικά πλοία που πραγματοποιούν αποστολές κατά της πειρατείας και εμπλέκονται στην προστασία των συνοδών.
«Στο μέλλον, ένα εφοδιαστικό κέντρο στο Σουδάν μπορεί να γίνει μια πλήρης ναυτική βάση», δήλωσε ο Κράβενκο.
Η Ρωσία διαθέτει σήμερα μία μόνο ναυτική βάση στο εξωτερικό, στο λιμάνι Τάρτους της Συρίας, εξασφαλίζοντας έτσι παρουσία στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τις επόμενες δεκαετίες.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι η ναυτική βάση στην Τάρτους είναι ικανή να δεχθεί δεκάδες πολεμικά πλοία.
«Μια άλλη ρωσική στρατιωτική βάση στο SAR, που βρίσκεται στο Tartus, έχει την ιδιότητα του κέντρου logistics για το ρωσικό ναυτικό, συντήρηση και μικρές επισκευές πλοίων και σκαφών», εξήγησε ο Σόιγκου.
Υπάρχει μια ρωσική μοίρα σε μόνιμη βάση στη Μεσόγειο Θάλασσα. Περιλαμβάνει έως και 15 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού στόλου Μαύρης Θάλασσας.
Οι ρωσικές φρεγάτες, καθώς και τα υποβρύχια ντίζελ από το μόνιμο σχηματισμό του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο Θάλασσα, έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα πυραύλους κρουζ Kalibr για να χτυπήσουν θέσεις μαχητών στη Συρία.