Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά μειώθηκε από το 31% στο 24,5%.
Συγχρόνως, τον Μάρτιο οι παραδόσεις της Gazprom βυθίστηκαν 3,5 φορές και εγκατέλειψαν τη θέση του πρώτου προμηθευτή, ενώ πέρασαν μπροστά το Αζερμπαϊτζάν (με αύξηση 18%) , το Κατάρ, το Ιράν και η Αλγερία. Παρά την έναρξη λειτουργίας του αγωγού ‘Turkish Stream’, η Ρωσία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη βρει συμβιβασμό στις τιμές του φυσικού αερίου και την άνοιξη οι τουρκικές εταιρείες στράφηκαν στην αγορά LNG που ήταν πολύ φθηνότερο.
Η τουρκική ρυθμιστική αρχή δημοσίευσε την έκθεση του Μαρτίου για την αγορά φυσικού αερίου στη χώρα.
Αν δούμε τα αποτελέσματα ολόκληρου του πρώτου τριμήνου, τότε οι εισαγωγές, ενώ η Τουρκία δεν παράγει σχεδόν τίποτα, αυξήθηκαν κατά 5% - έως και 15,2 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, η Gazprom μείωσε μόνο τον εφοδιασμό. Ενώ τον Ιανουάριο ξεπέρασαν τα στατιστικά στοιχεία του περασμένου έτους, τον Μάρτιο έπεσαν ραγδαία κατά 3,5 φορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η εξαγωγή ρωσικού αερίου στην Τουρκία το πρώτο τρίμηνο να μειωθεί κατά 16,5% σε 3,72 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Και το μερίδιο αγοράς που κατέχει η Gazprom στην Τουρκία κατέβηκε στα 24,5%.
Πιο φθηνό το LNG
Μεγάλο μέρος της μείωσης των εισαγωγών από τη Ρωσία οφείλεται στην αύξηση των αγορών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου -LNG από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν στην τριμηνιαία έκδοση οι προμήθειές τους διπλασιάστηκαν, τότε το Μάρτιο - σχεδόν τετραπλασιάστηκαν (786 και 369 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, αντίστοιχα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, οι προμήθειες ΥΦΑ από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά 2,5 φορές, ενώ οι εξαγωγές από το Κατάρ αυξάνονται σταθερά.
Η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία επλήγη σοβαρά από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην αγορά spot.
Η Gazprom προμηθεύει με μακροπρόθεσμες συμβάσεις και το κόστος του φυσικού αερίου εξαρτάται από τις τιμές πετρελαίου με χρονική καθυστέρηση. Επομένως, το ρωσικό φυσικό αέριο είναι τώρα πολύ πιο ακριβό από, για παράδειγμα, το ΥΦΑ.
Επιπλέον, η Άγκυρα από καιρό ήθελε να αλλάξει τις τιμές.
«Υπάρχει ένα πρόβλημα: οι Τούρκοι φίλοι μας επιμένουν σε κάποιους τύπους, για εμπορικούς λόγους, η Gazprom προσφέρει άλλες λύσεις, αλλά θα βρεθούν πιστεύω, αυτές οι λύσεις, θα τις αναζητήσουμε», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από διαπραγματεύσεις με τον Ρετζέπ Ερντογάν τον Απρίλιο πέρυσι.
Μέρος της μείωσης της αγοράς φυσικού αερίου μπορεί επίσης να εξηγηθεί από μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στην ανυποχώρητη Gazprom καθώς και στη Μόσχα.