Ρωσία

Tο ΝΑΤΟ "φοβάται" το Καλίνινγραντ: Οι ρωσικοί πύραυλοι Iskander απειλούν Γερμανία & κεντρική Ευρώπη

Η παρουσία των βαλλιστικών πυραύλων SS-26 Iskander στο Καλίνινγραντ απειλεί πραγματικά τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Γερμανία και την κεντρική Ευρώπη, προκαλώντας ερωτηματικά για την δυνατότητα αντίδρασης των χωρών αυτών, αναφέρει το nationalinterest.org.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εμβέλεια των ρωσικών πυραύλων φτάνει 400 έως 500 χιλιόμετρα ενώ αυτοί μπορούν να εξοπλιστούν με μια ποικιλία κεφαλών, συμπεριλαμβανομένων τύπων που διεισδύουν βαθιά στο έδαφος, κεφαλών υψηλής εκρηκτικότητας ή θερμοβαρικών κεφαλών.

Το εξαγωγικό μοντέλο έχει μικρότερη εμβέλεια που ανέρχεται στα 280 χιλιόμετρα (περίπου 175 μίλια) και μικρότερο φορτίο κεφαλής 480 κιλά (περίπου 300 λίβρες).

Ο πύραυλος Iskander χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό "ενός αδρανειακού συστήματος καθορισμού στόχου σε συνδυασμό με το επίγειο σύστημα εντοπισμού GLONASS και το ραντάρ του, έχοντας την δυνατότητα να εξουδετερώνει στόχους μέσα σε ένα κυκλικό σφάλμα 2 έως 5 μέτρων".

Πύραυλοι Iskander έχουν μεταφερθεί από το 2018 στο Καλίνινγκραντ, μια στενή λωρίδα γης δίπλα στην Πολωνία και τη Βαλτική Θάλασσα η οποία ανήκει στην Ρωσία μετά το 1945.

Από το Καλίνινγκραντ, οι πύραυλοι Iskander μπορούν να χτυπήσουν στόχους στην Πολωνία, σε μέρη της ανατολικής Γερμανίας, στη νότια Σουηδία, στη Λετονία, στη Λιθουανία και στην Εσθονία, τη Λευκορωσία και σε μεγάλο μέρος της Βαλτικής Θάλασσας.

“Οι ρωσικοί πύραυλοι αυτού του τύπου στο Καλίνινγκραντ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ρωσικής καταναγκαστικής διπλωματίας.

Η διακήρυξη, ότι η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει στόχους στην πλειονότητα των περιοχών της Βαλτικής Θάλασσας, απειλώντας μια σημαντική ναυτιλιακή διαδρομή, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να πλήξει και στόχους του ΝΑΤΟ, τους καθιστά αυτόματα ως τους υπαρθμόν 1 στόχους της συμμαχίας.

Δεδομένου ότι ο πύραυλος Iskander δεν φέρει πυρηνική κεφαλή, υπάρχει μικρός κίνδυνος πρόκλησης πυρηνικής αντιπαράθεσης”,αναφέρει Αμερικανός ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρόλο που αρκετές χώρες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τον πύραυλο Iskander σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, η Μαλαισία, τα ΗΑΕ το 2008, μαζί με την Αλγερία είναι προφανώς οι μόνες χώρες που αγόρασαν το σύστημα το 2016 και το 2017 αντίστοιχα.

Ο τύπος αυτός πυραύλου είναι τόσο τρομερός όσο και επιβλητικός. Ο Iskander δεν αποτελεί εξαίρεση και είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της μετα-σοβιετικής στρατηγικής με πιο εξελιγμένη τεχνολογία φυσικά από παλαιότερες εκδόσεις όπως ο Skud.

Σε συνδυασμό με μια σαφή ρωσική στρατηγική A2AD (άρνηση πρόσβασης / άρνηση περιοχής), ειδικά κοντά στη Βαλτική Θάλασσα που είναι και το  Καλίνινγκραντ, ο Iskander είναι ένα τρομερά αποτελεσματικό όπλο στα χέρια του Κρεμλίνου με το οποίο απειλούνται άμεσα τόσο οι βάσεις των ΗΠΑ όσο και η ίδια η ΕΕ.

Το πυραυλικό σύστημα Iskander που αξιοποιείται επιχειρησιακά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από το 2006, χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευελιξία και ευκινησία, που έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτατη προετοιμασία του για να τεθεί σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας, χρόνος που μπορεί να είναι τόσο σύντομος όσο 20 λεπτά της ώρας.

Η ακρίβειά του φέρεται να είναι εντυπωσιακή. Αναλόγως της κεφαλής που θα τοποθετηθεί δύναται να καταστρέψει σε αποστάσεις μέχρι 400 χλμ,  συγκεντρώσεις στρατευμάτων μέχρι υπόγεια κέντρα διοίκησης και ελέγχου καθιστώντας τον ένα φοβερό στρατηγικό όπλο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση στο Κούρσκ: Ήρθαν οι εξολοθρευτές Τσετσένοι κατά των Ουκρανών που έχουν καταλάβει στρατηγικό αγωγό φυσικού αερίου (Βίντεο)

Σώθηκε ο Ρώσος δημοσιογράφος που χθες ήταν “ νεκρός” για δυτικά ΜΜΕ-Συγκροτήθηκαν ειδικές ρωσικές δυνάμεις που...