Ρωσία

Κρυφή ατζέντα Άγκυρας για Ουκρανία: O Ερντογάν θέτει ζήτημα για Τατάρους & Κριμαία

Το σκηνικό όμως σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο, είχε “θερμανθεί” για το ίδιο θέμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Turk Stream.  

“Οι τουρκικές αρχές έθεσαν το ζήτημα της κατάληψης της Κριμαίας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη χώρα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν”. Αυτό δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας V. Pristayko στο λογαριασμό του στο Twitter, μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Ο συνάδελφός μου σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έθεσε στην ίδια επίσκεψη, το θέμα κατάργησης της κατοχής της Κριμαίας, αλλά και της απελευθέρωσης των Ουκρανών πολιτών που κρατούνται παράνομα στη Ρωσία και στα κατεχόμενα εδάφη, τόνισε ο Ουκρανός πολιτικός.

Στις 7 Ιανουαρίου, ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην Τουρκία για να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream, κατά την οποία είχε καυτή συζήτηση για πολλά διεθνή θέματα, σε Συρία και Λιβύη με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ποια ήταν πραγματικά η αντίδραση Πούτιν δεν μάθαμε, αλλά σίγουρα πριν επιχειρήσει να ξεστομίσει οτιδήποτε στο σουλτάνο Ερντογάν, θα σκέφθηκε τις εμπορικές συμφωνίες της Ρωσίας με την Τουρκία, οι οποίες αποτιμώνται σε πολλά δισεκατομμύρια.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως κομμάτι της Ρωσίας και θέτει θέμα αναγνώρισης των Τατάρων», είχε δηλώσει το 2017 ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πιστοποιώντας την πάγια θέση της Άγκυρας στο θέμα αυτό, και γεγονός που επιβεβαιώθηκε και σήμερα με τις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν.

«Βασική μας προτεραιότητα παραμένει η αναγνώριση της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, η διατήρηση της ταυτότητάς τους και η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους», ανέφερε τότε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.

Άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, με αφορμή την Ιντλίμπ, διότι το ζήτημα της Κριμαίας παραμένει ένα πολύ μεγάλο αγκάθι στις μεταξύ τους σχέσεις. Η Άγκυρα ενδιαφέρεται για την περιοχή, καθώς υπάρχουν χιλιάδες Τατάροι, οι οποίοι είναι πειθήνια όργανα της Τουρκίας.

Τον Μάρτιο του 2014, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία μετά από ένα δημοψήφισμα, με την πλειοψηφία των κατοίκων της Χερσονήσου να είναι φυσικά Ρώσοι πολίτες.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής και Στρατιωτικής Ανάλυσης στην Μόσχα, Alexander Khramchikhin, αναφέρθηκε στην Κριμαία.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ουκρανία επιδιώκει επίθεση κατά της Κριμαίας, όπου θα έχει προφανώς την στήριξη της Δύσης. Εκεί που ρίχνει την βόμβα βέβαια είναι στο θέμα της Τουρκίας, καθώς σύμφωνα με τον αναλυτή, οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας μπορεί να αλλάξουν γρήγορα προς το χειρότερο και να οδηγηθούν σε σύγκρουση.

Οπότε λόγω του ενδιαφέροντος της Άγκυρας για την περιοχή, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον!

https://twitter.com/pentapostagma/status/1224451376803020802

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ