Την αναβίωση της... Οθωμανικής αυτοκρατορίας ονειρεύεται ο Ερντογάν, απειλώντας όλες τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.
Προετοιμάζεται η Άγκυρα για τα σχέδια αυτά εδώ και χρόνια, έχοντας «απλωθεί» από Ιράκ-Συρία έως την Κύπρο και την Λιβύη ενώ ήδη έχει εμπλοκή και σε Βοσνία, Κόσοβο και αλλού στα Βαλκάνια και αυτό μας το επιβεβαιώνουν αμερικανικά και ρωσικά ινστιτούτα, αλλά και ισραηλινά ΜΜΕ.
Ο Σεργκέι Σουντάκοφ, μέλος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών της Μόσχας και σύμβουλος του Κρεμλίνου, εξήγησε τα σχέδια αυτά, λέγοντας ότι η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα F-35 ως μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη παραλαμβάνει συγκροτήματα S-400 σχεδιασμένα για την εξουδετέρωση αυτών των αεροσκαφών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούν το αεροσκάφος F-35 ως μια από τις πιο εξελιγμένες εναέριες πλατφόρμες του κόσμου, ικανές να καταστρέψουν τα συστήματα αεράμυνας S-300 και S-400”, δήλωσε ο Σουντάκοφ στο RIA Novosti.
«Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι χάρη στα ρωσικά συγκροτήματα, η Τουρκία θα δημιουργήσει ένα μοναδικό σύστημα που θα ξεπεράσει τις καινοτομίες που ενσωματώνονται στα αεροσκάφη F-35. Δηλαδή σε περίπτωση υποθετικής σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ, τα αμερικανικά αεροσκάφη θα χάσουν απολύτως την αποτελεσματικότητά τους », τονίζει ο ίδιος.
Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι παρόλο που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1953, η χώρα δεν έχει ποτέ ενσωματωθεί στον δυτικό κόσμο.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο κράτος με αυτοκρατορικές φιλοδοξίες που μπορεί να συμπεριφέρεται μάλλον επιθετικά εάν στριμωχθεί στην γωνία. Ο Ερντογάν έκανε τα πάντα για αυτό. Η αγορά από τη Ρωσία των πυραύλων S-400, αποτελεί μια στρατηγική εθνικής ασφάλειας για τις επόμενες δεκαετίες. Η Ουάσινγκτον γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι αδύνατο να ασκήσει πίεση σε μια χώρα που διαθέτει τέτοια συστήματα αεράμυνας. Αλλά οι Αμερικανοί έχουν μια πολύ απλή στρατηγική: εάν δεν συμφωνούν με κάποιον, απλά χρησιμοποιούν την πολεμική δύναμη τους », τόνισε ο Σουντάκοφ.
«Υπάρχουν μόνο καυτά σημεία γύρω μας: το Ιράκ, το Ιράν, η Συρία, η Κύπρος, ολόκληρη η περιοχή μας μοιάζει σαν πυριτιδαποθήκη. Η σοβαρότερη απειλή προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο, και την περιοχή της Βόρειας Κύπρου αλλά και της Συρίας», ανέφερε ο ειδικός του Κρεμλίνου.
«Αυτό σημαίνει ότι γενικά, ολόκληρος ο γεωπολιτικός χάρτης του κόσμου ανασυγκροτείται. Η ίδια η στρατηγική της πολεμικής τακτικής αλλάζει ριζικά, αναθεωρείται η έννοια της λεγόμενης αμερικανικής αποκλειστικότητας, ενώ η Τουρκία ενεργεί ως καταλύτης αυτής της διαδικασίας», συνεχίζει ο Σουντάκοφ.
«Οι τοποθεσίες των ρωσικών S-400 στην Τουρκία δείχνουν ότι η Άγκυρα σκοπεύει να ελέγξει όχι μόνο τα σύνορα με τη Συρία, αλλά και τον εναέριο χώρο πάνω από την Κύπρο. Και αυτό είναι απαραίτητο για την Άγκυρα για να συμμετάσχει σε αυτό που ονομάζει " διανομή του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του νησιού". Η κατάσταση θα οδηγήσει σε αποσαφήνιση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και, γενικότερα με την ΕΕ και κατά συνέπεια σε μια σύγκρουση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», συνεχίζει ο ίδιος.
Ο τουρκικός στρατός θα τοποθετήσει την πρώτη συστοιχία των S-400 Triumph στην επαρχία Sanliurfa στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο. Μια τέτοια απόφαση πάρθηκε μετά από «λεπτομερή μελέτη του εδάφους και αξιολόγηση από τις αρχές». Μια άλλη συστοιχία S-400 θα τοποθετηθεί στην επαρχία της Μερσίνας στη νοτιοανατολική ακτή της Τουρκίας ή στη νότια επαρχία Hatay, γράφει η εφημερίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι S-400 καλύπτουν οποιοδήποτε από αυτά τα τρία σημεία, αλλά και την Κύπρο.