Τρία μεγαλειώδη ρωσικά οπλικά συστήματα που στέκονται στη κορυφή του παγκόσμιου στερεώματος παρατίθενται στη συνέχεια. Τόσο εντυπωσιακά, που συναρπάζουν.
Είμαστε πια στο 2019 και η Ρωσία και οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της τεχνολογίας στην παγκόσμια αγορά όπλων. Η κάθε χώρα κρατά τους δικούς της «άσους στο μανίκι», όμως τα μεγάλα ρωσικά όπλα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Εδώ σας παρουσιάζουμε τρία από αυτά.
Το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 Triumph
Είτε πρόκειται για ταχύτατους πυραύλους κρουζ ή διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους, το S-400 θα τους εντοπίσει και θα τους καταστρέψει.
Επιπλέον, το σύστημα Patriot χρειάζεται 30 λεπτά για να αναπτυχθεί και να είναι έτοιμο να εκτοξεύσει πυραύλους. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι πύραυλοι θα πλήξουν τους στόχους τους και η μάχη θα έχει χαθεί.
Τα αεροσκάφη αυτά, δεν έχουν καμία ελπίδα να καταφέρουν να ρίξουν με επιτυχία τα πυρομαχικά τους σε απόσταση μικρότερη των 400 χιλιομέτρων, όταν έχουν απέναντί τους το σύστημα S-400.
https://youtu.be/HVDaApbG8pc
Αυτοί είναι και οι λόγοι που οδήγησαν ακόμη και ένα μέλος του ΝΑΤΟ να επιλέξει το ρωσικό σύστημα, παρά τις απειλές για οικονομικές κυρώσεις.
Ο νέος πυρηνικός πύραυλος του Πούτιν: AVANGARD
Στα τέλη του 2018, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντμίρ Πούτιν επιθεώρησε προσωπικά τις βαλλιστικές δοκιμές ενός νέου διηπειρωτικού πυραύλου, του Avangard, ο οποίος αναμένεται φέτος να τεθεί στη διάθεση των πυραυλικών στρατευμάτων.
https://youtu.be/sOXmUqfShXM
Το Avangard σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην ρωσική πυραυλική επιστήμη. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του αλλά και των αντίστοιχων ξένων συστημάτων, μπορεί να φτάσει σε απίστευτα υψηλό υψόμετρο και να πετάξει σε υπερηχητικές ταχύτητες ενώ παρακάμπτει παράλληλα αντιπυραυλικές ασπίδες. Προς το παρόν, κανενός είδους πύραυλος στον κόσμο δεν έχει τέτοιες δυνατότητες.
Ο πύραυλος έχει ισχύ 130 φορές ισχυρότερη από την έκρηξη που ισοπέδωσε την Χιροσίμα και μπορεί να φτάσει στον στόχο του ταξιδεύοντας με ταχύτητα περίπου 24.000 χιλιομέτρων την ώρα.
“
Με την εμφάνιση του νέου πυραύλου, η Ρωσία έχει διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της για τις επόμενες δεκαετίες.
— ο πρώην στρατιωτικός αναλυτής, Ντμίτρι Σαφόνοφ, στην εφημερίδα Izvestia.
Τα νέας γενιάς άρματα μάχης T-14 Armata
Ορόσημο στην τεχνολογία των τεθωρακισμένων αρμάτων του 21ου αιώνα, είναι η ρωσική πλατφόρμα Armata και πιο συγκεκριμένα τα ρωσικά τανκ T-14.
Πρόκειται για τα πρώτα τανκ τρίτης γενιάς. Είναι εξοπλισμένα με πυροβόλα όπλα 125 χιλιοστών 2A82 (υπάρχει και η δυνατότητα εγκατάστασης όπλου 2A83 152 χιλιοστών) και ο χειρισμός του γίνεται πλήρως μέσω ψηφιακού τηλεχειριστηρίου. Πρόκειται για το μοναδικό τεθωρακισμένο όχημα που διαθέτει μη επανδρωμένο πυργίσκο σε όλο τον κόσμο. Όλο το πλήρωμα, βρίσκεται σε μια θωρακισμένη κάψουλα με εξαιρετικά ισχυρή μετωπική θωράκιση, από όπου μπορούν οι χειριστές να έχουν πλήρη έλεγχο του οχήματος και των συστημάτων του. Αυτή η τεχνολογική καινοτομία, προστατεύει τους χειριστές ακόμη και όταν ο πυργίσκος δεχθεί πλήγμα ή ξεσπάσει φωτιά.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη θωράκισή του, το T-14 είναι εξοπλισμένο με ένα νέο σύστημα ενεργητικής προστασίας που ονομάζεται Afganit, που μπορεί να αναχαιτίζει στόχους αλλά και να τους θέτει εκτός λειτουργίας. Έχει τέσσερις κεραίες που εντοπίζουν το εχθρικό βλήμα, ενώ πλησιάζει και το καταστρέφει με τη χρήση λέιζερ, ραντάρ και οθόνης καπνού.
Στην περίπτωση που το εχθρικό βλήμα ξεφύγει από τα ραντάρ και τα λέιζερ, υπάρχει επιπλέον από την ασπίδα Malakhit, που αναχαιτίζει πυραύλους που πλησιάζουν προς το τεθωρακισμένο.
“
«Ο πιο κοντινός Αμερικανός ανταγωνιστής του Armata είναι το τεθωρακισμένο Abrams. Έχει καλή δυναμική προστασία, αλλά δεν έχει θωρακισμένη κάψουλα για το πλήρωμα. Αυτός είναι και ο λόγος που σε περίπτωση μετωπικού χτήματος από διατρητικά βλήματα, οι πιθανότητες να επιβιώσει το πλήρωμα είναι λιγότερες. Το τεθωρακισμένο T-14 έως μπορεί να εκτελέσει έως και δέκα γύρους βολών το λεπτό και να εμβέλεια βολής τα 7 χιλιόμετρα. Από την άλλη το Abrams μπορεί να εκτελέσει μόλις τρεις γύρους βολών και έχει εμβέλεια τα 4,6 χιλιόμετρα. Ενώ βρίσκεσαι στο πεδίο της μάχης και έχεις απέναντί σου μαχητές στη Μέση Ανατολή, αυτά τα δύο χιλιόμετρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά».
— ο πρώην στρατιωτικός αναλυτής, Ντμίτρι Σαφόνοφ, στην εφημερίδα Izvestia.
Πηγή: Russia Beyond The Headlines, sputniknews.gr