Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Παγκόσμιος Γεωπολιτικός-οικονομικός σεισμός -Πέντε (5) σημαντικές χώρες εντάχθηκαν στον BRICS- Σε "αναμμένα κάρβουνα" ΗΠΑ-ΕΕ

Ο όμιλος BRICS, καλωσόρισε επίσημα πέντε νέα μέλη του, την Αίγυπτο, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αιθιοπία.

Πέντε νέα κράτη-μέλη απέκτησε ο όμιλος BRICKS

Η ένταξή τους τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, σηματοδοτώντας μια σημαντική επέκταση για το μπλοκ που ιδρύθηκε αρχικά από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Αυτή η επέκταση έρχεται μετά από πολλά αιτήματα συμμετοχής τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας την αυξανόμενη σημασία και επιρροή του ομίλου BRICS, αναφέρει Αιγυπτιακό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Η Σύνοδος Κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο του 2023 κάλεσε επίσημα τα πέντε νέα μέλη να συμμετάσχουν, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές τους δυνατότητες και τις στρατηγικές τους θέσεις στις αντίστοιχες περιφέρειές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Ρωσία αναλαμβάνει την Προεδρία 

Ο  Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος αναλαμβάνει την εκ περιτροπής Προεδρία των BRICS το 2024, τόνισε τη δέσμευση της ομάδας για «ενίσχυση της πολυμέρειας για δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξη και ασφάλεια».

Η Ρωσία σχεδιάζει να φιλοξενήσει πάνω από 200 πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εκδηλώσεις σε 10 πόλεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο κορυφής στο Καζάν τον Οκτώβριο.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι οι δραστηριότητες των BRICS θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο διεθνές σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποστηρίζει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στην «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και προτιμούν να καθοδηγούνται από τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα των εταίρων τους. Αυτό, πιστεύει, θα δημιουργήσει ευεργετικές συνθήκες για κοινή ανάπτυξη.

Αυτοί οι στόχοι επαναλήφθηκαν από τον Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου του τέλους του έτους, όπου δεσμεύτηκε να εφαρμόσει  τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την επέκταση των μελών των BRICS.

Η προσθήκη αυτών των πέντε νέων μελών αυξάνει σημαντικά την οικονομική και πολιτική επιρροή του ομίλου, αντιπροσωπεύοντας έναν συνδυασμένο πληθυσμό άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων και ένα συλλογικό ΑΕΠ άνω των 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

 

https://youtu.be/B9hkkPf568M

 

Η επέκταση αναμένεται να έχει τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις, καθώς θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά σημαντικές για τους πολυπολικούς στόχους της.

Ωστόσο, ένα από τα κράτη που είχαν προηγουμένως προσκληθεί, η Αργεντινή, απέρριψε την ευκαιρία να ενταχθεί στο μπλοκ.

Η χώρα είδε έναν νέο πρόεδρο να ανεβαίνει στην εξουσία τον Javier Milei. Στη συνέχεια, η προσπάθειά του να δολαριοποιήσει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής δείχνει τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητές του στο μπλοκ που απέρριψε την είσοδο.

Επιπλέον, το Bloomberg ανέφερε ότι η συμμαχία έχει ήδη σχεδόν 30 χώρες που επιδιώκουν την είσοδο στο μπλοκ κατά την επερχόμενη επέκτασή της.

Επιπλέον, οι συνεχείς προσπάθειες επέκτασης έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς η συμμαχία αναμένει επιπλέον 6 χώρες να ενταχθούν στις τάξεις της στην επερχόμενη ετήσια σύνοδο κορυφής στη Ρωσία.

Ο BRICKS προωθεί την απο-δολαριοποίηση- Έρχονται σοβαρές οικονομικές αναταράξεις για τις ΗΠΑ

Η συμμαχία BRICS προσπαθεί να καταπνίξει το δολάριο ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τοπικά νομίσματα για τον διακανονισμό διασυνοριακών συναλλαγών.

Τα μέλη των BRICS, η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για διεθνείς εμπορικούς διακανονισμούς.

Η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν στο να πείσουν άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να κόψουν τους δεσμούς με το δολάριο ΗΠΑ.

Η κίνηση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς η Αμερική θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της.

Εάν οι ΗΠΑ αποτύχουν να εισαγάγουν  δολάρια, το νόμισμα θα κυκλοφορήσει πίσω στην πατρίδα και θα οδηγήσει σε πληθωρισμό. Η κίνηση θα μπορούσε να κάνει τις τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη με τη στέγαση, το ενοίκιο και τα βασικά καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης θα γίνουν ακριβά και απρόσιτα.

Πέντε (5) τομείς των ΗΠΑ  που θα επηρεαστούν εάν οι BRICS δεν χρησιμοποιούν το  δολάριο στο εμπόριο

Συνολικά 5 χρηματοοικονομικοί τομείς των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη διακοπή της χρήσης του δολαρίου για το διεθνές εμπόριο των BRICS. Οι χρηματοπιστωτικοί τομείς που θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνονται περιλαμβάνουν τις τράπεζες, το συνάλλαγμα, τον τουρισμό και την παραγωγή.

Ακολουθούν οι 5 τομείς που θα επηρεαστούν εάν το δολάριο ΗΠΑ δεν χρησιμοποιηθεί για διακανονισμούς μεταξύ των μελών των BRICS.

Τραπεζικός και οικονομικός τομέας

Τεχνολογία -Ειδήσεις-Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Διεθνές Εμπόριο και Επενδύσεις

Καταναλωτικά Αγαθά και Λιανικό εμπόριο

Ταξίδια και τουρισμός

Πρώτα και κύρια, ο τραπεζικός και χρηματοπιστωτικός τομέας θα πληγούν περισσότερο, καθώς τα ξένα συναλλάγματα θα αρχίσουν να μειώνονται.

Δεύτερον, οι BRICS επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις δικές τους διαδικτυακές υπηρεσίες και να μην εξαρτώνται από την αμερικανική τεχνολογία για ειδήσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τρίτον, οι ξένοι επενδυτές θα μείνουν μακριά από το δολάριο ΗΠΑ, καθώς η κρίση χρέους και το έλλειμμα θα επιδεινωθούν.

Επιπλέον, εάν το δολάριο ΗΠΑ επιστρέψει στην πατρίδα του, το κόστος των καθημερινών βασικών ειδών θα γίνει πιο ακριβό.

Τέλος, οι τουρίστες θα αρχίσουν να πληρώνουν τοπικά νομίσματα για τα ταξίδια τους και θα αφήσουν πίσω το δολάριο ΗΠΑ.

Η Κίνα και η Σιγκαπούρη κάνουν ήδη τους τουρίστες να πληρώνουν σε τοπικά νομίσματα στις αντίστοιχες χώρες τους και όχι σε δολάριο ΗΠΑ.

Συμπερασματικά, οι BRICS έχουν πολλά σχέδια στα μανίκια τους που στοχεύουν να βλάψουν τις προοπτικές του δολαρίου ΗΠΑ. Επιπλέον, εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενεργήσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει τους BRICS, η αναχαίτιση της πτώσης του δολαρίου θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο δύσκολη.

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι γερά προσδεδεμένη στο Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό άρμα, μέσω ΝΑΤΟ-ΕΕ που ανήκει.

Η Τουρκία από την πλευρά της φλερτάρει με τους BRICS ενώ ταυτόχρονα ανήκει στο ΝΑΤΟ  και υποτίθεται ότι θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η είσοδος Αιγύπτου στους BRICS, εκτιμούμε ότι θα σημάνει  σταδιακά την αποστασιοποίησή της από ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ, ενώ θα παίξει θετικό ρόλο στην επαναπροσέγγιση που επιχειρεί ο Ερντογάν μαζί της, γεγονός που αντιδιαστέλλεται τα Ελληνικά σθμφέροντα στη ΝΑ Μεσόγειο

Η είσοδος των Ιράν- Σαουδικής Αραβίας-ΗΑΕ στους κόλπους των BRICS, ερμηνεύεται ώς προσπάθεια απο-Αμερικανοποίησης της Μ.Ανατολής, ενώ θα επηρεάσει σημαντικά την τιμή του πετρελαίου,"ρυθμίζοντάς την" προκαλώντας αναταράξεις στις Ευρωπαϊκές  οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Τέλος μένει να δούμε πως θα επηρεαστούν οι East-Med, o Euro-Asian interconnector  και η διασύνδεση  Αιγύπτου-Ελλάδας  με καλώδιο  μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

  

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ