Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να επιφέρει βαρύ πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσαν τραπεζικοί τιτάνες σε ένα επενδυτικό φόρουμ στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη.
Η δυσοίωνη διάθεση από ορισμένους από τους πιο υψηλού προφίλ ομιλητές της συνάντησης υπογράμμισε πώς ο πόλεμος απειλεί τις προσπάθειες του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο να διαφοροποιήσει την οικονομία του μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.
Μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους που πυροβολήθηκαν ή κάηκαν μέχρι θανάτου την πρώτη ημέρα της επιδρομής, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους. Οι μαχητές πήραν επίσης 222 άτομα ως ομήρους, ανάμεσά τους ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση των ισραηλινών αρχών. Περισσότεροι από 5.700 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντίποινα, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.
"Αυτό που μόλις συνέβη στο Ισραήλ και στη Γάζα - στο τέλος της ημέρας αν τα βάλεις όλα αυτά μαζί, νομίζω ότι ο αντίκτυπος στην οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμη πιο σοβαρός", δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζέι Μπάνγκα στο συνέδριο Future Investment Initiative (FII), που συχνά αναφέρεται ως "Νταβός στην έρημο", την Τρίτη. "Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία", πρόσθεσε.
"Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου (yield) μόλις χθες ξεπέρασε για λίγο το 5%, αυτές είναι περιοχές που δεν έχουμε δει. Οπότε ναι, αυτό είναι ακριβώς εκεί που παραμονεύει στις σκιές", δήλωσε ο Μπάνγκα, αναφερόμενος στην αύξηση του δείκτη αναφοράς για το κόστος δανεισμού σε όλο τον κόσμο, η οποία απειλεί περαιτέρω την οικονομική επιβράδυνση. "Και στη συνέχεια, πόσος χρόνος μεσολαβεί μέχρι την επόμενη πανδημία;" δήλωσε ο Μπάνγκα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο της ετήσιας πρωτοβουλίας Future Investment Initiative (FII) στο Ριάντ.
Οι κίνδυνοι τείνουν να μετακινούνται, είπε. "Έτσι, θα ήμουν πολύ προσεκτικός στο να επικεντρωθούμε σε έναν και να αγνοήσουμε τους άλλους αυτή τη στιγμή". Ο Μπάνγκα δήλωσε ότι ενώ όλα στον ανεπτυγμένο κόσμο φαίνονται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγο καιρό, "νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία". Είπε ότι οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι σε ορισμένες από αυτές τις χώρες παραμένουν εμπόδιο.
"Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια απαιτούνται μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναδυόμενες αγορές. Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στα κρατικά ταμεία ή ακόμη και στις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, πρέπει να εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα με τα κεφάλαιά του", είπε. "Και αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο που έχουμε μπροστά μας".
Ο πόλεμος που μαίνεται κινδυνεύει να προσελκύσει και άλλες χώρες, ιδίως τον Λίβανο, όπου εδρεύει η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία έχει εμπλακεί σε καθημερινές ανταλλαγές πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις.
"Αν αυτά τα πράγματα δεν επιλυθούν, αυτό σημαίνει πιθανώς περισσότερη παγκόσμια τρομοκρατία, που σημαίνει περισσότερη ανασφάλεια, που σημαίνει ότι περισσότερο (της) κοινωνίας θα είναι φοβισμένη, λιγότερη ελπίδα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φιν. "Και όταν υπάρχει λιγότερη ελπίδα βλέπουμε συρρίκνωση στις οικονομίες μας".
Περισσότεροι από 6.000 σύνεδροι έχουν εγγραφεί για την τριήμερη εκδήλωση, στην οποία θα εμφανιστούν οι επικεφαλής των παγκόσμιων τραπεζών και οι πρόεδροι της Νότιας Κορέας, της Κένυας και της Ρουάντα, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Όμως οι ηγέτες της Wall Street ανέφεραν ότι τα υψηλά θέματα της καινοτομίας και του οικονομικού μετασχηματισμού θα επισκιαστούν τουλάχιστον εν μέρει από τη συγκλονιστική βία στο Ισραήλ και τη Γάζα. "Καθόμαστε εδώ με φόντο, το οποίο νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε, τα επακόλουθα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Ισραήλ και τα γεγονότα που εκτυλίσσονται έκτοτε, και είναι απελπιστικά λυπηρό. Έτσι είναι δύσκολο να μην είμαστε λίγο απαισιόδοξοι", δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Citi, Τζέιν Φρέιζερ.
Ο πόλεμος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας πιο σταθερής και ευημερούσας Μέσης Ανατολής που προασπίζεται η Σαουδική Αραβία, η οποία φέτος αποκατέστησε τους δεσμούς της με το Ιράν και βρισκόταν σε συνομιλίες για την αναγνώριση του Ισραήλ πριν ξεσπάσουν οι μάχες.
Η σύγκρουση έρχεται στα μισά της διαδρομής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος "Όραμα 2030" που υπερασπίζεται ο de facto κυβερνήτης του βασιλείου, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το οποίο έχει ως στόχο την αναμόρφωση της εξαρτώμενης από το πετρέλαιο σαουδαραβικής οικονομίας.
"Η Σαουδική Αραβία σήμερα έχει να κάνει με τον εσωτερικό της μετασχηματισμό, ο οποίος απαιτεί μια σταθερή γειτονιά", δήλωσε η Κρίστιν Ντιβάν από το Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον. "Είναι πιο δύσκολο να κάνεις τους ανθρώπους να επενδύσουν, να παίξουν γκολφ στο Ριάντ ή να ηλιοθεραπευτούν κατά μήκος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας όταν η περιοχή συνδέεται με τον πόλεμο και την τρομοκρατία".
Το Ριάντ έχει καταδικάσει τη βία κατά των αμάχων στη Γάζα και έχει επιβεβαιώσει την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό αγώνα. Μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις για την πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ δήλωσε στο AFP αυτόν τον μήνα ότι η διαδικασία είχε διακοπεί.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν με τα σχέδια οικονομικών μεταρρυθμίσεων παρά τους φόβους για ευρύτερες περιφερειακές αναταραχές.
Ο πόλεμος "είναι στο μυαλό του καθενός και της καθεμιάς", δήλωσε στο AFP ο Λορέν Ζερμαίν, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Egis Group. "Αλλά υποθέτω ότι στον οικονομικό κόσμο είμαστε αισιόδοξοι άνθρωποι. Ελπίζουμε στην επιστροφή στη σταθερότητα το συντομότερο δυνατό".
Ο Ατούλ Άρια, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής ενέργειας στην S&P Global Commodity Insights, δήλωσε ότι η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση είναι "πρόκληση", αλλά ότι "η οικονομική ανάπτυξη δεν σταματά ποτέ".