Η ένταξη της Φινλανδίας και η επικείμενη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα έχουν ως επακόλουθο σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων με συμβατικά όπλα με την Ρωσία, τον πλήρη ναυτικό αποκλεισμό αρχικά και καταστροφή στη συνέχεια του στόλου της στην Βαλτικής θάλασσα, καθώς και τον ευχερή αποκλεισμό από οποιαδήποτε ενίσχυση δια θαλάσσης του Καλίνιγκαντ, το οποίο σημειωτέον είναι ήδη αποκλεισμένο από ξηράς αφού δεν συνορεύει με την Λευκορωσία-σύμμαχο της Ρωσίας, λόγω της Νατοϊκής Πολωνίας.
Φαίνεται ότι τα παραπάνω μαζί με την αποκομμένη εδαφικά από την υπόλοιπη Ρωσία, Υπεδνειστερία, αποτελούν την "αχίλλιεο πτέρνα" της Ρωσίας σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη, έναντι του ΝΑΤΟ, με το τελευταίο να αποστέλλει "Drone επιτήρησης του να εκτελέσει για πρώτη φορά αποστολή στη Φινλανδία", όπως αναφέρει το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης στην επίσημη ιστοσελίδα της, επισημαίνοντας:
Πρώτη αποστολή του drone RQ-4D της Δύναμης Επιτήρησης του ΝΑΤΟ (NAGSF) στη Φινλανδία
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης του ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε μια πτήση πάνω από τη Φινλανδία, το νεότερο μέλος της Συμμαχίας.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που ταξίδευε σε μεγάλα υψόμετρα πάνω από τα εδάφη των Συμμάχων και στον διεθνή εναέριο χώρο, συνέλεξε δεδομένα για τους Συμμάχους για να υποστηρίξουν τη συλλογική τους αποτροπή και άμυνα.
Αυτή η αποστολή ήταν η πρώτη φορά που ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-4D της Δύναμης Επιτήρησης της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ (NAGSF) πέταξε πάνω από τη Φινλανδία.
Αυτή η αποστολή πραγματοποιήθηκε καθώς οι Πολεμικές Αεροπορίες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να ενισχύουν τις αποστολές αναγνώρισης στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας στον απόηχο του πλήρους πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Από το 2022, ο στόλος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Επίγειας Επιτήρησης της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές αποστολές στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, κυρίως στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η πτήση στις 13 Σεπτεμβρίου βοήθησε επίσης τους χειριστές του NAGSF να εξοικειωθούν με το νέο έδαφος.
Με το παρατσούκλι «Phoenix», τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη RQ-4D είναι από τα πιο προηγμένα drones στον κόσμο, που παρέχουν πληροφορίες, επιτήρησης και αναγνώρισης σε μια ευρεία περιοχή.
Τα αεροσκάφη που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και λειτουργούν με βάση το Sigonella της Ιταλίας μπορούν να μείνουν στον αέρα για περισσότερες από 30 ώρες κάθε φορά.
Τα δεδομένα επιτήρησης και αναγνώρισης που συλλέγονται από το αεροσκάφος και αναλύονται από ειδικούς του NAGSF διατίθενται σε όλους τους Συμμάχους για ενημέρωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων της Συμμαχίας."
Χαρακτηριστικά-Δυνατότητες του RQ-4D Phoenix
Σύμφωνα με Γαλλικό ΜΜΕ, το RQ-4D Phoenix είναι ιδιαίτερα εξοπλισμένο με ένα ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR), μια ηλεκτρο-οπτική/υπέρυθρη κάμερα (EO/IR) και ένα ωφέλιμο φορτίο με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών ηλεκτρομαγνητικής προέλευσης (ROIM) .
Εξοπλισμένο με κινητήρα Rolls-Royce F137-RR-1001 turbojet, έχει αντοχή 35 ωρών για αυτονομία άνω των 22.000 km. Μπορεί να πετάξει με ταχύτητα πλεύσης 575 km/h, σε υψόμετρο 18.000 μέτρων.
Ωστόσο, κανένα από αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην περιοχή της Βαλτικής.
Όμως, στις 13 Σεπτεμβρίου, ένα από αυτά με την ονομασία MAGMA-10, εμφανίστηκε σε ιστότοπους παρακολούθησης εναέριας κυκλοφορίας όταν μόλις είχε εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Εσθονία, για να πάει στη Φινλανδία.
Στη συνέχεια πέταξε 50-100 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, μέχρι την πόλη Kajaani. Μετά γύρισε και ακολούθησε την ίδια διαδρομή με αυτή που είχε πάει.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τον άνευ προηγουμένου χαρακτήρα αυτής της αποστολής που πραγματοποιήθηκε από ένα RQ-4D.
Η Φινλανδία άνοιξε τον εναέριο χώρο της στα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ για αποστολές πληροφοριών μόλις τον περασμένο Μάρτιο, όταν δεν είχε γίνει ακόμη επίσημα δεκτή στη Συμμαχία.
Ένα αεροσκάφος RC-135 Rivet Joint της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, εξειδικευμένο στην διακοπή εχθρικών ραδιοεπικοινωνιών και σημάτων ραντάρ , ήταν το πρώτο που μπόρεσε να πετάξει κατά μήκος των ρωσικών συνόρων."
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το ΝΑΤΟ μέσω του νέου μέλους του της Φινλανδίας, επιχείρησε την παρθενική πτήση του RQ-4D Phoenix, με σκοπό την συλλογή πληροφοριών για την Ρωσία και την εξοικείωση των χειριστών του στο νέο επιχειρησιακό περιβάλλον του.
Είναι εύλογο η Συμμαχία να αναμένει την δημιουργία νέας ενισχυμένης στρατιωτικής Ρωσικής δύναμης στην ΒΔ περιοχή των συνόρων της, μετά την είσοδο της Φιλανδίας στους κόλπους της και από το γεγονός αυτό εκπηγάζει η ανάγκη απόκτησης πληροφοριακού υλικού για αυτήν, μέσω μέσων επιτήρησής της.