Παγκοσμιοποίηση

Αποκάλυψη: Οι διασυνδέσεις του νέου Αρχηγού της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν με τους μουλάδες του Ιράν- Πρόβλημα στη συνεργασία με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

O Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν μετά την επανεκλογή του, τοποθέτησε τον τέως Σύμβουλό του Ιμπαήμ Καλίν νέο αρχηγό της  τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ.

Ωστόσο ο νέος αρχηγός πληροφοριών της Τουρκίας κρύβει την προηγούμενη σχέση του με το καθεστώς  των μουλάδων του Ιράν, σύμφωνα με άρθρο του Nordic Monitor.

"To ίδιο επισημαίνει  ότι στο  βιογραφικό που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, ο ο νεοδιορισμένος αρχηγός της, δεν ανέφερε τη δουλειά του για ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό έντυπο που χρηματοδοτείται από το Ιράν και το οποίο έκλεισε λόγω των διασυνδέσεών του με την τρομοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σύνδεση του Καλίν με το περιοδικό Yeryüzü, που προώθησε μια ιρανικού τύπου θρησκευτική επανάσταση στην Τουρκία, και το προηγούμενο έργο του που εξυμνούσε τον Χομεϊνί του Ιράν, παραλείφθηκε σκόπιμα από το μακρύ βιογραφικό του 

Ο Καλίν και το περιοδικό Yeryüzü

Το Yeryüzü δεν είναι συνηθισμένο περιοδικό. Σε κάθε τεύχος το περιοδικό έβγαζε βίαιο αντισημιτικό και αντιδυτικό περιεχόμενο, ενέκρινε τη βίαιη και ένοπλη τζιχάντ και συχνά παρουσίαζε εξέχουσες ιρανικές φυσιογνωμίες μουλάδων ως σεβάσμιες προσωπικότητες.

Ο Καλίν εμφανίστηκε στην έκδοση του Yeryüzü στις 15 Δεκεμβρίου 1990, η οποία περιείχε ένα άρθρο με τίτλο «Οι Μουσουλμάνοι μπορούν να πολεμήσουν μόνο για τον Αλλάχ».

Το άρθρο γράφτηκε για να προωθήσει μια άποψη κατά της εμπλοκής της Τουρκίας στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, για να βοηθήσει υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μια πολυεθνική συμμαχία να απαντήσει στην ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ στις 2 Αυγούστου 1990.

Ο τότε Τούρκος Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ υποστήριζε την Τουρκία συμμετοχή στον συνασπισμό, ενώ οι στρατιωτικοί ήταν απρόθυμοι να το κάνουν.

Ο Καλίν, νεαρός φοιτητής στη σχολή φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης εκείνη την εποχή, είπε στο άρθρο ότι πρέπει να οργανωθούν μεγάλες διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο και ότι ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει σε ενέργειες όπως η κινητοποίηση του στρατού ή η αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία για να ενταχθούν στον αμερικανικό συνασπισμό.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρθηκαν άλλοι ότι αν τους έστελναν να πολεμήσουν, θα σκότωναν πρώτα τους Αμερικανούς ή τους Βρετανούς αξιωματικούς στις μονάδες τους αντί να πυροβολούν εναντίον των ιρακινών στρατευμάτων.

Οι μουσουλμάνοι πρέπει να διεξάγουν πόλεμο εναντίον των Αμερικανών και των συνεργατών τους και όχι να πολεμούν για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, είπαν κάποιοι στο ίδιο άρθρο.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου, η Τουρκία δεν έστειλε στρατεύματα για να πολεμήσει ενάντια στις δυνάμεις εισβολής του Ιράκ, αλλά επέτρεψε σε αμερικανικά αεροσκάφη να επιχειρήσουν από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νότια επαρχία  των Αδάνων .

Η Τουρκία ενίσχυσε επίσης την παρουσία των στρατευμάτων της κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, εμποδίζοντας το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν να μετακινήσει ορισμένες από τις δυνάμεις της σε ενεργές συγκρούσεις στο νότο ενάντια στις δυνάμεις του συνασπισμού.

Σε ένα άρθρο με τίτλο «Geç Kalmış Bir Tanıtım» (Μια καθυστερημένη εισαγωγή) που δημοσιεύτηκε στο Kitap Dergisi (Book Journal) τον Δεκέμβριο του 1989, επαίνεσε την ισλαμική επανάσταση του Ιράν και τον αείμνηστο ηγέτη του, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, βασιζόμενος στη ρητορική του καθεστώτος των μουλά.

Ο Καλίν χαρακτήρισε τον Χομεϊνί ως «οδηγό (rehber) της εξέγερσης (kıyam])», «αρχηγό της ισλαμικής επανάστασης», «ιμάμη επαναστατών μουσουλμάνων» και «παράδειγμα πιστών μουσουλμάνων».

"Η χρήση" του περιοδικού Yeryüzü από Ιρανούς πράκτορες

Οι επιχειρήσεις της δύναμης Quds που επικεντρώθηκαν γύρω από το περιοδικό Yeryüzü τεκμηριώθηκαν καλά από Τούρκους ερευνητές σε μια ποινική υπόθεση ορόσημο στις αρχές του 2000.

Σύμφωνα με δικαστική μαρτυρία του αρχηγού της τουρκικής αστυνομίας Erkan Ünal, ο οποίος ερεύνησε θύλακες της Quds Force μεταξύ 2011 και 2014, Ιρανοί πράκτορες χρησιμοποίησαν το περιοδικό για να διευθύνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους.

Είπε στους δικαστές του 14ου Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης στις 19 Μαρτίου 2018 ότι πολλά περιουσιακά στοιχεία της Δύναμης Quds που ενεργοποιήθηκαν εκ νέου, ορισμένα στην πραγματικότητα προσδιορίστηκαν αργότερα από κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ανήκαν σε μέλη  του πυρήνα Yeryüzü στην Άγκυρα.

Σχεδόν κάθε τεύχος του περιοδικού υποβλήθηκε σε νομικό έλεγχο από τις αρχές και εκδόθηκαν αποφάσεις για την κατάσχεση όλων των αντιτύπων του περιοδικού που κυκλοφορούσε.

Το περιοδικό αναγκάστηκε να κλείσει μετά από μια σειρά ποινικών ερευνών  και κατηγοριών που απήγγειλαν πολλούς από τους υπαλλήλους του, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη Burhan Kavuncu, ενός κορυφαίου στελέχους της Quds Force, βάσει αντιτρομοκρατικών νόμων.

Οι δίκες που ακολούθησαν αποκάλυψαν πώς το Ιράν σχεδίαζε και διέπραξε δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και απαγωγές στην Τουρκία χρησιμοποιώντας Τούρκους πράκτορες του που εργάζονταν σε συντονισμό με Ιρανούς χειριστές. Πολλοί ταυτοποιήθηκαν ως μέλη του κελιού Yeryüzü.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι τα γραφεία περιοδικών και εφημερίδων που χρηματοδοτούνται από το Ιράν, όπως το Yeryüzü, το Tevhid και το Selam, χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι συνεδριάσεων για στελέχη της Quds Force και ότι οι δημοσιεύσεις χρησίμευσαν επίσης ως μέσο για την προσέγγιση νέων νεοσυλλέκτων.

Οι περισσότεροι ύποπτοι της δύναμης Quds που καταδικάστηκαν για σοβαρές κατηγορίες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία στις εκλογές του Νοεμβρίου 2002, μερικοί μέσω νομοσχεδίων αμνηστίας που προωθήθηκαν στο κοινοβούλιο από την κυβέρνηση και άλλοι μέσω  επανάληψης δίκης που ενορχηστρώθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο κυριαρχούσαν ισλαμιστές .

Η νέα αντιτρομοκρατική έρευνα του 2011

Ωστόσο, μια ανανεωμένη αντιτρομοκρατική έρευνα κατά της Δύναμης Quds, γνωστή με το τουρκικό της όνομα, Selam Tevhid, ξεκίνησε το 2011 από εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη μετά από πληροφορίες  που συλλέχθηκαν από την εγχώρια τουρκική αστυνομία καθώς και πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το Ιράν είχε επανενεργοποιήσει πολλούς από τους πρώην λειτουργούς του, οι οποίοι στην πραγματικότητα εντοπίστηκαν σε έρευνες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000.

Καθώς η έρευνα βάθυνε, ορισμένοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων δύο συμβούλων του προέδρου Ερντογάν, καθώς και του τότε επικεφαλής της MIT Hakan Fidan, ενοχοποιήθηκαν για διασυνδέσεις με ιρανικούς πυρήνες της δύναμης Quds και Ιρανούς Στρατηγούς.

Ο Ερντογάν σταμάτησε την έρευνα το 2014

Ο Ερντογάν σταμάτησε την έρευνα τον Φεβρουάριο του 2014 μόλις ειδοποιήθηκε για την ύπαρξή της και η υπόθεση δεν πήγε ποτέ σε δίκη.

Αντίθετα, οι ερευνητές που χαρτογράφησαν το δίκτυο της δύναμης Quds στην Τουρκία τιμωρήθηκαν από το καθεστώς Ερντογάν και ορισμένοι φυλακίστηκαν με ψευδείς κατηγορίες.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν στην τουρκική έρευνα μεταξύ 2011 και 2014 επιβεβαιώθηκαν και από τις ΗΠΑ των οποίων το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Μάιο του 2021, επέβαλε κυρώσεις σε βασικούς στελέχη της Δύναμης Quds που είχαν ήδη εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξήγαγαν Τούρκοι εισαγγελείς και αστυνομία μέχρι το 2014.

Σήμερα ο Καλίν, ο οποίος συνδέθηκε με τη Δύναμη Κουντς, είναι επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, ενός ιδρύματος που αναδιαρθρώθηκε για να κρατήσει τον Ερντογάν στην εξουσία."

Μετά από αυτά αναρωτιόμαστε οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ισραήλ  μπορούν να συνομιλούν και να ανταλλάσσουν πληροφοριακό υλικό με την τουρκική ΜΙΤ;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...