Οι τουρκικές εκλογές απέχουν μόλις 3 ημέρες από την διεξαγωγή τους και το πολιτικό θερμόμετρο στη γειτονική χώρα να έχει χτυπήσει κόκκινο.
Εύλογο είναι ότι Διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται με το θέμα,αξιολογώντας την διακυβέρνηση Ερντογάν και τις θέσεις του αντίπαλού του Κιλιντζάρογλου σε περίπτωση νίκης του.
Άπαντες γνωρίζουμε την επαμφοτερίζουσα στάση του Ερντογάν σε σχέση με το ΝΑΤΟ, όπου από την μια η χώρα του μετείχε σε δραστηριότητες της Συμμαχίας επιλεκτικά, μη επιβάλλοντας κυρώσεις στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ από την άλλη σε διάφορα θέματα όπως οι S-400, το Ακουγιού, η προμήθεια φυσικού αερίου, το Κουρδικό, η Συρία, συνέπλεε με τον εχθρό της Δύσης Πούτιν, αλλά και με το Ιράν.
Οι υπονομευτικές κινήσεις του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ
Ενδεικτικό για πως αντιλαμβάνεται τον ρόλο του Ερντογάν εντός του ΝΑΤΟ Διεθνές ΜΜΕ, είναι ο τίτλος άρθρου του "Το ΝΑΤΟ έχει έναν εχθρό μέσα του και οδεύει προς πτώση", κύρια σημεία του οποίου σύμφωνα με εκτίμησή μας, είναι τα ακόλουθα:
"Όταν οι Τούρκοι πάνε στις κάλπες το Σαββατοκύριακο, δεν θα αποφασίσουν μόνο για την μελλοντική πορεία της χώρας τους, αλλά θα επιλέξουν αν η Άγκυρα μπορεί να διατηρήσει τη θέση της ως κρίσιμος άξονας της δυτικής συμμαχίας.
Με την τουρκική οικονομία σε κατάρρευση και την χώρα να δυσκολεύεται να σταθεί στα πόδια της μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου, τα στελέχη της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι έχουν μια ασυνήθιστη ευκαιρία να εκδιώξουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον αυταρχικό ηγέτη της χώρας, από την εξουσία.
Κάποτε χαιρετίστηκε ως εκσυγχρονιστής που θα σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη, όπως και η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ.
Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος άσκησε μια αυταρχική τεχνική στη διακυβέρνηση των υποθέσεων της χώρας του, ακολουθώντας μια ξεκάθαρα ισλαμιστική προοπτική.
Αυτό οδήγησε σε αμφισβήτηση Δυτικών ηγετών, σχετικά με τη συνεχιζόμενη αξιοπιστία της Τουρκίας ως σύμμαχου του ΝΑΤΟ.
Οι εντάσεις προέκυψαν αρχικά από τη βοήθεια της Άγκυρας στις ισλαμιστικές ομάδες που εντάχθηκαν στην Αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου και εντάθηκαν όταν ο Ερντογάν κατηγορήθηκε για την πυροδότηση της μαζικής μετανάστευσης Σύριων προσφύγων στη νότια Ευρώπη.
Επιδεινώθηκαν επίσης όταν η Τουρκία υπέγραψε μια συμφωνία το 2017 με τη Μόσχα για να αγοράσει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 τελευταίας τεχνολογίας,που προοριζόταν για την κατάρριψη πολεμικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ απάντησαν αποκλείοντας την Άγκυρα από το πρόγραμμα μαχητικών stealth F-35 και επιβάλλοντας κυρώσεις.
Πολύ περισσότερο, πριν από λίγο η Τουρκία εξόργισε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ με τις ψευδείς αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.
Αναμφισβήτητα μόνο λόγω της στρατηγικής κρίσιμης θέσης της Τουρκίας στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ κατάφερε να διατηρήσει την ιδιότητά της.
Ως εκ τούτου, πολλοί ηγέτες του ΝΑΤΟ ελπίζουν μαζί με δεκάδες χιλιάδες Τούρκους, ότι οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποβολή του Ερντογάν από την εξουσία.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, ο οποίος υποστηρίζεται από την συμμαχία των 6, έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Ερντογάν.
Οι δεσμεύσεις Κιλιντζάρογλου
Δέσμευση του Κιλιντζάρογλου, είναι να καταργήσει το Προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης του Ερντογάν, αναδημιουργώντας τις εξουσίες του κοινοβουλίου , να επαναφέρει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να αναδομήσει την τουρκική οικονομία, την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει στο 45% περίπου.
Όπως παρατήρησε σε μια τελευταία συνέντευξη του στο BBC: «Η νεολαία θέλει δημοκρατία, δεν θέλουν η αστυνομία να έρθει στις πόρτες της νωρίς το πρωί μόνο και μόνο για τον λόγο που έκαναν tweet. Λέω στους νέους ότι μπορούν να με επικρίνουν ελεύθερα. Θα φροντίσω απολύτως να έχουν αυτό το κατάλληλο εργαλείο”
Πέρα από την Τουρκία, οι δυτικοί ηγέτες έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για την αποφασιστικότητα του να επιβεβαιώσει εκ νέου την θέση της χώρας του στο ΝΑΤΟ, δεσμευόμενος να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Έχει συζητηθεί ακόμη και η αναβίωση της μακροχρόνιας αδρανούς προσπάθειας της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ.
Η αναμενόμενη στάση Ερντογάν εφόσον ηττηθεί στις εκλογές
Ο Ερντογάν από την πλευρά του ωστόσο, διατηρεί σύμφωνα με δημοσκοπήσεις αρκετά υψηλά ποσοστά, ενώ είναι γνωστή η στάση του περί μη αποδοχής της ήττας του, όπως έκανε στο παρελθόν, όταν ένας πολιτικός αντίπαλος κέρδισε τις εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης από το AKP το 2019.
Τότε ο Ερντογάν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα και ζήτησε επανάληψη για να παραδεχθεί τελικά την ήττα του
Αυτό δείχνει ότι δεν θα είναι τόσο "ευγενικός" εάν η ψηφοφορία της Κυριακής δεν πάει όπως επιθυμεί.
Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για δύσκολο αποτέλεσμα υποστηρίζοντας ότι η αντιπολίτευση είναι πτυχή μιας δυτικής «απόπειρας πολιτικού πραξικοπήματος».
Τα παραπάνω δείχνουν ότι, ακόμη και αν κερδίσει η αντιπολίτευση στις εκλογές, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση αποδοχής του αποτελέσματος από τον Ερντογάν."
Τι αναμένουμε μετά τις εκλογές
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν είναι ικανός να επιχειρήσει οτιδήποτε τις επόμενες ημέρες προκειμένου να μην ηττηθεί στις εκλογές της 14 Μαΐου και γιαυτό θα πρέπει, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και οι αρχές ασφαλείας της Ελλάδας να τελούν σε μέγιστη επαγρύπνηση για οποιαδήποτε είτε αιφνιδιαστική τουρκική ενέργεια σε ξηρά-θάλασσα και αέρα, είτε για τυχόν προβοκατόρικη ενέργεια στο εσωτερικό της χώρας μας.
Εφόσον διεξαχθούν οι τουρκικές εκλογές στις 14 Μαΐου, κάτι που φαντάζει σίγουρο κατά την εκτίμησή μας, είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρξουν καταγγελίες περί νοθείας τους και μη αποδοχής του αποτελέσματος είτε από τον Ερντογάν, είτε από τον Κιλιντζάρογλου , αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος.
Κοινώς αναμένουμε μόλις γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών και υπάρξει εκλογή Προέδρου είτε του Κιλιντζάρογλου, το πιθανότερο, είτε του Ερντογάν με ποσοστό άνω του 50%, πως ο ηττημένος θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, δίνοντας το σύνθημα για μαζικές συγκεντρώσεις υποστηρικτών του.
Τότε αναμένουμε βίαια ακόμη και ένοπλα επεισόδια, με αποτέλεσμα η Τουρκία να είναι να μπεί σε μια περίοδο έντονου εσωτερικού αναβρασμού και αντιπαλότητας, που θα εμπεριέχει ένοπλη βία, αφού είναι γνωστό ότι οι υποστηρικτές του AKP έχουν όπλα ,οπότε και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως χώρα, αφού διαχρονικά η Τουρκία εξωτερικεύει τις εσωτερικές κρίσεις της.